Ciasto filo – kilka szybkich i łatwych przepisów

Weronika Misiuk 01.08.2019
filo
Fotografia: Schutterstock

Ciasto filo można przyrządzić na wiele sposobów. Masz ochotę na ciasto filo ze szpinakiem, z jabłkami lub z kurczakiem? Oto najlepsze przepisy!

Filo to cienkie ciasto składające się z kilku warstw popularne m.in. w Grecji i Turcji.  Takie ciasto możesz samodzielnie przygotować w swojej kuchni. Znakomicie smakuje w wersji wytrawnej, jak i podawane na słodko. Jak zrobić ciasto filo? Oto najlepsze kulinarne przepisy!

Ciasto filo: przepis

Ciasto filo wyróżnia się spośród innych swoją kruchością i delikatnością. Składa się z kilku cienkich warstw, które wyglądem mogą przypominać pergamin. To bardzo uniwersalny przysmak, który doskonale nada się, jako szybka przekąska w pracy, imprezowa przystawka lub miłe urozmaicenie spotkania w rodzinnym gronie. Zrobienie ciasta filo jest dość skomplikowane i czasochłonne, dlatego alternatywą może być zakup już gotowego przysmaku w sklepach.

Składniki

  • pół kilograma mąki pszennej
  • ciepła woda – 1,5 szklanki
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • sól – pół łyżeczki
  • mąka ziemniaczana

Sposób przygotowania

W dużej misce mieszamy ze sobą mąkę, wodę i sól najlepiej z wykorzystaniem miksera aż do uzyskania gęstej, jednolitej masy. Następnie stolnicę obsypujemy delikatnie mąką ziemniaczaną, aby zapobiec przywieraniu ciasta i dokładnie zagniatamy cała masę. Ciasto dzielimy na 6 równych części, przykrywany ręcznikiem oraz trzymamy w chłodnym pomieszczeniu (nie w lodówce!) przez około godzinę. Po wyjęciu każdą część bardzo dokładnie wałkujemy do uzyskania cienkiego placka o kształcie prostokąta.

Płaty filo można delikatnie posmarować oliwą z oliwek. Wszystkie części układamy na sobie, a następnie wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni aż do uzyskania rumianego koloru. Po upieczeniu ciastko będzie wyglądać niczym delikatny, cienki papier. Teraz już tylko czas na naszą inwencję, czy wolimy serwować je na słodko, czy może jednak bardziej smakują nam w wersji wytrawnej.

Zobacz także: Tortilla to prawdziwy klasyk! Poznaj przepis na ciasto na tortillę. Jest to naprawdę proste!

Ciasto filo ze szpinakiem

Jeżeli już znamy przepis na ciasto filo i potrafimy robić je samodzielnie warto pokusić się o jego różne wersje. Filo ze szpinakiem to doskonała, chrupiąca przekąska, która sprawdzi się na różnych, domowych uroczystościach. Przyrządza się ją łatwo i szybko, dlatego jest to doskonała propozycja dla tych, którzy  nie mają czasu na dłuższe gotowanie.

Składniki

  • ciasto filo
  • szpinak mrożony – pół kilograma
  • 1 cebula
  • ser feta – 250 g
  • czosnek – 2 ząbki
  • masło – ¼ kostki
  • oliwa
  • przyprawy: sól, pieprz

Sposób przygotowania

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy rozmrożony szpinak oraz masło i wszystko razem smażymy na małym ogniu. W trakcie smażenia przyprawiamy odrobiną czosnku (jeżeli nie mamy świeżego, możemy zastosować czosnek w formie przyprawy) oraz solą i pieprzem. Na koniec dodajemy pokrojony w kostkę ser feta.  

3 placki filo układamy w formie jeden na drugim, smarując każdy delikatnie oliwą. Na ostatnim układamy szpinakowy farsz, a na nim pozostałe 3 warstwy ciasta. Na tym etapie warto przekroić już je na mniejsze kawałki. Ciasto pieczemy w piekarniku przez pół godziny w temperaturze 200 stopni. Kruche ciasto w połączeniu z wyrazistym, szpinakowym nadzieniem z pewnością zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

Zobacz także: Crepes to naleśniki, które uwielbiają Francuzi. Bez problemu przygotujesz je w domu!

Ciasto filo z jabłkami

Dla miłośników deserów polecamy filo w nieco innej wersji. To doskonała alternatywa dla tradycyjnej szarlotki. Soczyste jabłka w połączeniu z kruchym, delikatnym ciastem filo doskonale sprawdzą się jako szybka przekąska, np. podczas niezapowiedzianej wizyty rodziny lub znajomych. Duże znaczenie ma tym przypadku wybór odpowiednich jabłek. Ważne, aby nie były zbyt twarde i kwaśne. Jak zrobić ciasto filo na słodko? Poznaj nasz szybki i prosty przepis!

Składniki

  • ciasto filo
  • 5 jabłek
  • pół kostki masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania

Jabłka myjemy, obieramy ze skórki a następnie kroimy w kosteczkę. W garnku rozpuszczamy połowę masła, a następnie dodajemy do niego jabłka i odrobinę cynamonu dla smaku. Jeżeli nasze jabłka będą zbyt kwaśne można posłodzić je dodatkowo cukrem, ale trzeba uważać, żeby nie przesadzić z jego ilością. Wszystko smażymy przez ok. 5 minut na małym ogniu.

3 arkusze ciasta filo układamy jeden na drugim wcześniej smarując je delikatnie masłem. Na jednym boku układamy farsz z jabłek i zwijamy. Roladę kroimy na mniejsze części i układamy na blaszce. Ciasto filo z owocami pieczemy w piekarniku przez około pół godziny w temperaturze 180 stopni. Smacznego!

Zobacz także: Burek można przyrządzić na wiele sposobów! Wybierz swój ulubiony!

Oceń artykuł
WSZYSTKO NA TEMAT:

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów