Koniecznie wypróbuj sprawdzony przepis na pyszne ciasto drożdżowe ze śliwkami! Smacznego

Sylwia Bagińska 17.06.2019 AKTUALIZACJA: 30.01.2020
Na stole leży ciasto drożdżowe ze śliwkami.
Fotografia: Shutterstock

Ciasto drożdżowe jest bardzo pyszne. Przygotowanie tego sprawdzonego deseru nie jest też czasochłonne! Koniecznie wypróbuj nasz przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką.

Jeśli szukasz pomysłu na pyszny deser z owocami, koniecznie wypróbuj nasz przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami. Jest ono pyszne, delikatnie, mięciutkie i dodatkowo nieziemsko pachnie. Wykonanie tego deseru nie jest czasochłonne. Nie bój się, że wyjdzie ci zakalec. Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Mamy nadzieję, że przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami na stałe zagościć w waszych domach. Smacznego!

Zobacz także: Obok knedli ze śliwkami trudno jest przejść obojętnie. Jak przygotować to pyszne danie?

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką: przepis

Składniki, których potrzebujesz:

  • Śliwki węgierki (około 400 gram, najlepiej świeże),
  • Świeże drożdże (50 gram),
  • Cukier (100 gram),
  • Mleko (200 mililitrów),
  • Mąka pszenna (500 gram),
  • Masło (100 gram),
  • jajka (3).

Składniki, których potrzebujesz do zrobienia kruszonki:

  • Zimne masło (około 60 gram),
  • Cukier (4 czubate łyżki),
  • Mąka pszenna(około 100 gram).

Zobacz także: Lody tajskie to absolutny hit lata! Co to takiego i gdzie kupić lody rolki?

Przygotowanie:

  • Na początku należy przygotować rozczyn – do miski wkruszamy drożdże i dodajemy łyżkę mąki oraz cukru. Wlewamy ciepłe mleko, pamiętaj, że nie może one być zbyt gorące. Całość dokładnie mieszamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na około 25 minut. W tym czasie rozczyn z drożdży powinien się zwiększyć swoją objętość o około 5 razy. Jeśli tak się nie stanie, musisz tą czynność powtórzyć raz jeszcze.
  • Jajka i żółtka wbić do oddzielnego naczynia, dodać cukier, a następnie dokładnie zmiksować mikserem.
  • Kolejny krok to przesianie mąki – najlepiej jeśli zrobisz to w dużej misce, a następnie zrobisz zgłębienie w środku i wlejesz urośnięty już rozczyn. Łyżką zgarniamy mąkę do środka i łączycie z rozczynem drożdżowym. Po chwili dodawać zmiksowane jajka i ciągle mieszać.
  • Wymieszaną masę należy wyrabiać następnie hakiem miksera (możesz to zrobić także dłońmi). Rób to przez około 10-15 minut. Po upływie tego czasu dodawać partiami zimne masło. Wyrabiaj jeszcze przez 5 minut.
  • Ciasto należy przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5-2 godziny. W tym czasie objętość ciasta powinna zwiększyć się dwukrotnie.
  • W tym czasie możesz zająć się przygotowaniem kruszonki. Wsyp mąkę do miski i dodaj drobno posiekane masło. Składniki rozcieraj pacami aż powstaną drobne okruszki. Całość należy połączyć w jednolite ciasto.
  • Kolejny krok to wysmarowanie masłem blachy (najlepiej o wymiarach 20 na 30 centymetrów). Wyrośnięte ciasto wybrać z misy (użyj do tego szpatułki) i przełóż do formy delikatnie je rozciągając. Blachę spróbuj wypełnić aż po brzegi.
  • Na cieśnie równomiernie ułóż ćwiartki śliwek. Wierzch posyp wcześniej przygotowaną kruszonką. Możesz skorzystać z tarki z grubymi oczkami.
  • Całość odstaw jeszcze na 25 minut. Ciasto znóo powinno trochę urosnąć.
  • Piekarnik nagrzej do 180 stopni (góra-dół, bez termo obiegu) i wstaw ciasto. Piec przez 35 minut.

Pamiętaj, że do tego przepisu możesz użyć też innych owoców, np. truskawki, rabarbar, morele, czy wiśnie.

Zobacz także: Dżem z wiśni to idealny dodatek do wielu dań. Koniecznie wypróbuj nasze przepisy!

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów