Jak zrobić ciasto drożdżowe z truskawkami? Mamy dla was sprawdzony przepis!

Zuzanna Morska 22.06.2020
Ciasto drożdżowe z truskawkami
Fotografia: Shutterstock

Ciasto drożdżowe z truskawkami uchodzi za jeden z najlepszych deserów, jakie najczęściej przyrządzamy latem. Jak zrobić ciasto drożdżowe z truskawkami? O czym warto pamiętać? Mamy dla was sprawdzony przepis.

Ciasto drożdżowe z truskawkami to pyszny deser, który warto przygotować w czasie lata. To właśnie wtedy trwa sezon na truskawki, które stanowią podstawę wielu pysznych potraw. Jeśli jednak znudziły ci się już truskawkowe koktajle i macie dosyć makaronu z truskawkami, najwyższy czas wypróbować przepis na ciasto drożdżowe z truskawkami.

Jak zrobić ciasto drożdżowe z truskawkami, które idealnie pasuje zarówno do kawy, jak i herbaty czy soku? Mamy dla was sprawdzony przepis i kilka wskazówek na to, co zrobić, żeby długo zachowało świeżość!

Ciasto drożdżowe z truskawkami - o czym pamiętać

Ciasto drożdżowe z truskawkami najlepiej zrobić z wykorzystaniem świeżych truskawek. Przede wszystkim będą one odpowiednio twarde i nie rozwalą się nam w trakcie przygotowywania ciasta. Jeżeli jednak nie mamy takich pod ręką, można też zrobić ciasto drożdżowe z truskawkami mrożonymi. Najpierw jednak trzeba je rozmrozić.

Ciasto drożdżowe z truskawkami to leciutkie ciasto, które jednak najlepiej smakuje przez pierwsze dwa dni od przygotowania. Później może stać się nieco suche. Jednak i na to są sposoby.

Nie zrażajcie się też, jeśli ciasto drożdżowe z truskawkami po upieczeniu nieco opadnie. To całkowicie normalne dla tego deseru. Jak zrobić ciasto drożdżowe z truskawkami? Oto sprawdzony przepis, który pozwoli wyczarować tę słodkość każdemu.

Ciasto drożdżowe z truskawkami - składniki i przepis

Składniki na ciasto:

  • 550 g mąki pszennej
  • 40 g drożdży
  • 100-150 g cukru
  • 120 g masła
  • 1-1,5 szklanki lekko ciepłego mleka
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 5 żółtek

Składniki na kruszonkę:

  • 100 g mąki pszennej
  • 60 g zimnego masła
  • 0,5 szklanki cukru pudru

Dodatkowo: ok. 600 g świeżych truskawek.

Przygotowanie:

Najpierw przygotowujemy zaczyn. W tym celu kruszymy w palcach drożdże i mieszamy je z 1 łyżką cukru, 3 łyżkami mąki i 1/3 szklanki letniego mleka. Zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. W tym czasie powinien wyrosnąć.

W tym czasie wrzucamy masło do rondelka i roztapiamy je na małym ogniu. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie ucieramy żółtka jaj z pozostałą częścią cukru.

Do miski wsypujemy 500 g mąki, a później dodajemy do niej zaczyn, żółtka utarte z cukrem, cukier wanilinowy, a także resztę letniego mleka. Po wymieszaniu tych składników zaczynamy dodawać ostudzone roztopione masło. Dodajemy je stopniowo i na bieżąco wyrabiamy ciasto, które powinno się kleić. Na sam koniec dodajemy resztkę - 50 g - mąki, wyrabiamy i odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.

W czasie czekania aż ciasto wyrośnie, możemy przygotować kruszonkę i owoce. Truskawki czyścimy, myjemy i kroimy na pół. Kruszonkę przygotowujemy w taki sposób, że masło zagniatamy z cukrem pudrem i mąką, a następnie wstawiamy do lodówki.

Przygotowujemy prostokątną blachę, którą wykładamy papierem do pieczenia. Gotowe ciasto wykładamy na papier, a następnie układamy na nim truskawki i posypujemy kruszonką. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 45 minut.

Ciasto drożdżowe z truskawkami z tego przepisu jest delikatne i, co ważne, długo utrzymuje świeżość. Jeżeli przygotowujecie je na przyjście gości, z pewnością poproszą oni o dokładkę!

Bliska osoba już niedługo będzie miała urodziny? Zobacz, jaki tort możesz jej sprawić!

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów