Sprawdzony przepis na ciasto Rafaello. Teraz szybko zrobisz je w domu

Zuzanna Morska 09.03.2020
Ciasto Rafaello
Fotografia: Shutterstock

Ciasto Rafaello to doskonały deser szczególnie dla fanów kokosa i smakołyków, które go zawierają. Ciasto Rafaello można łatwo przygotować w domu. Choć wymaga to trochę czasu. Jak zrobić ciasto Rafaello? Oto sprawdzony przepis!

Ciasto Rafaello jest idealnie słodkie i przyjemnie kokosowe. To także ciasto, które zachwyca różnorodną fakturą - sympatyków słodyczy oczaruje "szorstką" warstwą pokruszonych ciastek i gładką konsystencją przepysznej masy. No i nie można zapomnieć o fenomenalnych wiórkach kokosowych, które nie tylko świetnie smakują, ale też doskonale pachną.

Jak przygotować ciasto Rafaello w domu? To nie takie trudne. Sprawdź, jakich składników potrzebujesz i zabieraj się do pracy. Nie pożałujesz!

Ciasto Rafaello - składniki i przepis

Ciasto Rafaello można przygotować na dwa sposoby: na słodko i na słodko-słono. Poniżej przedstawimy przepis na klasyczne ciasto Rafaello, które robi się z wykorzystaniem maślanych herbatników. Połączenie słodkiego i słonego smaku uzyskalibyśmy, gdyby w naszym cieście zamiast herbatników znalazły się krakersy. 

Jak zrobić klasyczne ciasto Rafello?

Składniki:

  • 600 g herbatników maślanych
  • 200 g masła
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 1 litr mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opak. cukru wanilinowego
  • 2 żółtka

Przygotowanie:Zaczynamy od przygotowania pysznego budyniu. Do oddzielnego naczynia odlewamy 1,5 szklanki mleka, którą następnie bardzo dokładnie mieszamy z mąką ziemniaczaną i pszenną, cukrem, cukrem wanilinowym i żółtkami jajka. Pozostałą część mleka wlewamy do rondelka i gotujemy - aż zacznie kipieć. W tym momencie zaczynamy dolewać do niego przygotowaną wcześniej masę z mleka, mąki, cukru i żółtek. Energicznie przy tym mieszamy całość. Zagotowujemy i odstawiamy.Następnie przekładamy budyń do oddzielnej miseczki i studzimy. Kiedy już budyń ostygnie, musimy zrobić z niego krem. Najpierw ubijamy masło na puszystą masę. Pod koniec zaczynamy dodawać do niego budyń i cały czas ubijamy.Ciasto będziemy układać w dużej prostokątnej formie. Wykładamy ją papierem do pieczenia, a następnie układamy herbatniki, które pokrywamy warstwą kremu budyniowego. Tak układamy cztery warstwy, a na wierzchu zostawiamy warstwę kremu, którą posypujemy wiórkami kokosowymi. Całość chłodzimy w lodówce. Ciasto Rafaello świetnie pasuje do kawy i herbaty. To także deser, który zwykle smakuje każdemu. Ciasto Rafaello przechowujemy w lodówce, aby krem nam się nie zepsuł.

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa?    

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów