Domowy przepis na pyszne i chrupiące ciasteczka wielkanocne

Malwina Wasilewska 31.03.2020
ciasteczka wielkanocne
Fotografia: Shutterstock

Ciasteczka wielkanocne to jeden z obowiązkowych punktów kulinarnych każdej gospodyni. Zamiast kupować gotowe produkty, lepiej stworzyć własne wypieki. Podpowiemy ci, jak stworzyć najsmaczniejsze ciasteczka wielkanocne. To prostsze niż myślisz!

Pyszne i chrupiące ciasteczka wielkanocne to jeden z elementów wielkanocnej kuchni, bez których trudno byłoby nam wyobrazić sobie Święta Wielkanocne. Do przygotowania ich potrzebnych ci będzie kilka łatwo dostępnych i niedrogich składników. Wypróbuj nasz przepis!

Ciasteczka wielkanocne - przepis

Ciasteczka wielkanocne znajdziemy w koszyczku wielkanocnym i każdym stole wielkanocnym. To jeden polskich zwyczajów wielkanocnych kultytowanych od pokoleń. 

Do upieczenia ciasteczek wielkanocnych potrzebne ci będą:

  • 0,7 szklanka cukru pudru,
  • 2 szklanki mąki,
  • szczypta soli,
  • 200g masła (+50g czasem mąka bardziej wchłania masło więc można dodać więcej jeśli ciasto się nie zagniata),
  • 3 żółtka,
  • cukier waniliowy lub wanilinowy.

Sposób przygotowania: Wymieszaj ze sobą w misce mąkę ,sól, cukier puder, cukier waniliowy. Następnie dodaj masło, żółtka i zagnieć powstałą masę, aby stała się jednolita. Całość włóż do lodówki na godzinę.

Po upływie godziny wyjmij ciasto i rozwałkuj je. Później podziel surowe ciasto na małe ciasteczka za pomocą foremek. Na koniec wyłóż ciasteczka wielkanocne na blachę i piecz je przez 10-15 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasteczka wielkanocne są już gotowe!

Możesz poczekać aż wystygną podać je gościom lub dodatkowo ozdobić je kolorowym lukrem i innymi ozdobami. Wybór należy do ciebie.

Jeśli myślisz, że wiesz dużo o Wielkanocy? Rozwiąż nasz quiz, wcale nie jest taki prosty!   

Rozwiąż quiz

Co wiesz o Wielkanocy? Pytania mogą cię zaskoczyć

Palma Wielkanocna
Fotografia: shutterstock

1. Kiedy święcone są palmy?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów