3 przepisy na ciasto z porzeczkami, które pokochasz! Wypróbuj je już dziś!

Sylwia Bagińska 04.06.2019 AKTUALIZACJA: 29.01.2020
Na drewnianej desce do krojenia leży kawałek ciasta porzeczkowego.
Fotografia: Shutterstock

Ciasto z porzeczkami to idealny pomysł na deser! Trafi on też do gustu pań, które uwielbiają łatwe i szybkie w przygotowaniu ciasta. Znaleźliśmy najlepsze przepisy na ciasta porzeczkowe!  

Wykonanie ciasta z porzeczkami nie jest trudne! Nie wymagają specjalnych zdolności kulinarnych. Dlatego przybliżamy wam wybrane ciasta porzeczkowe! Pamiętajcie, że możecie je przygotowywać nie tylko w okresie letnim, ale także jesienią i zimą. Wystarczy, że użyjesz do tego dżemu porzeczkowego. W końcu obok tego deseru, ciężko jest przejść obojętnie. W tym artykule mamy dla was kilka propozycji na pyszne ciasta porzeczkowe!

Zobacz także: Placek z wiśniami spędza sen z powiek łasuchom. Podpowiadamy, jak go zrobić!

Drożdżowe ciasto porzeczkowe: przepis

Składniki, których potrzebujesz:

  • Porzeczki,
  • Mąka (około 400 gram),
  • Drożdże (około 50 gram),
  • Cukier (pół szklanki),
  • Gęsta śmietana (2 łyżki),
  • Jajka (3),
  • Szczypta soli,
  • Cukier puder do posypania.

Przygotowanie:

Do miski włóż śmietanę, drożdże, łyżkę cukru i wbij trzy jajka. Całość roztrzep widelcem. Do trochę większej miski wsyp mąkę, resztę cukru, szczyptę soli oraz margarynę. Wszystko posiekać nożem.

Wlej rozczyn z drożdży i zacznij dokładnie wyrabiać ciasto. Jeśli za bardzo klei się do rąk, koniecznie dosyp mąki. Przygotowane ciasto należy rozwałkować i umieścić w formie do pieczenia (25 na 35 centymetrów).

Na wierzchu ciasta należy ułożyć umyte i wysuszone porzeczki. Piec przez 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Upieczone ciasto należy ostudzić, a następnie posypać cukrem pudrem.

Ciasto z porzeczkami z kruszonką

Składniki, których potrzebujesz:

  • Porzeczki (około 500 gram),
  • Mąka (3 szklanki),
  • Margaryna (250 gram),
  • Żółtka (5),
  • Cukier (2 łyżki),
  • Proszek do pieczenia (dwie płaskie łyżeczki),

Składniki do przygotowania kruszonki:

  • Pół szklanki mąki,
  • Cukier wanilinowy (jedno opakowanie),
  • Cukier (około ¾ szklanki),
  • Margaryna (100 gram).

Przygotowanie:

  • Nagrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Mąkę wymieszaj razem z proszkiem do pieczenia i przesiej do miski. Dodaj do tego kostkę margaryny, pięć żółtek oraz cukier. Całość zagnieść. Powstałym ciastem, wyklej blachę (20 na 30 centymetrów).
  • Porzeczki dokładnie oczyszczamy i wykładamy na ciasto. Z wyżej wymienionych składników, zagniatamy kruszonkę i posypujemy nią owoce. Całość wstawiamy do piekarnika na około 30-40 minut.

Tarta z porzeczkami: przepis

Składniki na ciasto:

  • Mąka pszenna (około 250 gram),
  • Margaryna lub zimne masło (około 150 gram),
  • Woda (około 3 łyżki),
  • Szczypta soli.

Składniki do nadzienia porzeczkowego:

  • Porzeczki (około 500 gram),
  • Cukier (około 10 łyżek),
  • Mąka (2 płaskie łyżeczki),
  • Roztopione masło (około 4 łyżek),
  • Wiórki kokosowe (pół szklanki).

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto należy umieścić w misce. Ciasto na tartę możemy rozcierać podobnie jak ciasto tradycyjne kruche lub użyć do tego miksera ze specjalnymi mieszadłami. Wszystkie składniki powinny połączyć się w gładką kulę. Pamiętaj, aby nie wygniatać jej za długo! Ciasto należy owinąć w folię i włożyć na około godzinę do lodówki.

W tym czasie możemy zająć się przygotowaniem nadzienia. Pierwszy krok to dokładne oczyszczenie porzeczek i oderwanie od nich szczyupłek. Czekamy aż owoce się osuszą. Do miski wsypujemy wiórki koksowe, mąkę, pięć łyżek cukru i dodajemy roztopione masło.

W międzyczasie nastawiamy piekarnik na 190 stopni Celsjusza i przygotowujemy formę do pieczenie. Blachę o średnicy około 24 centymetrów smarujemy masłem.

Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na dwie części (jedna powinna być większa od drugiej, najlepiej w proporcjach 2:1). Większy kawałek ciasta rozwałkowujemy na stolnicy (wcześniej posypujemy ją mąką) i wkładamy do formy.

Na spód ciasta sypiemy wiórki koksowe, a następnie dodajemy porzeczki wymieszane z pięcioma łyżkami cukru). Bierzemy pozostałą cześć ciasta i tarkujemy je na tarce o grubych oczkach. Powstała kruszonka powinna przykryć owoce. Całość wstawiamy do piekarnika na 50 minut.

Zobacz także: Sernik gotowany – sprawdzone przepisy na ten pyszny deser

Po te produkty sięgaj jak najczęściej: 

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów