Ciasta dla cukrzyka. Trzy przepisy na pyszne i zdrowe wypieki

Lucyna Juchiewicz 26.06.2020 AKTUALIZACJA: 26.06.2020
Ciasta dla cukrzyka
Fotografia: Shutterstock

Ciasta dla cukrzyka: migdałowy jabłecznik, ciasto marchewkowe i ciasto ze szpinakiem. Nie dość, że są przepyszne, to jeszcze cieszą oko! Proponujemy trzy sprawdzone, proste w wykonaniu przepisy. Po prostu trzeba je wypróbować!

Przepisy na ciasta dla cukrzyka

Większość słodkości, do jakich przywykliśmy, ma wysoki, niewskazany w cukrzycy, indeks glikemiczny (IG). Na szczęście nie oznacza to, że diabetycy muszą zrezygnować z jedzenia ciast.

Wystarczy niekiedy zamienić kilka składników (lub nawet tylko jeden składnik!), by móc upiec ciasto dla cukrzyka.

Na przykład mąka pszenna, która potrzeba jest do upieczenia większości ciast, ma wysokie IG (90), jednak jej doskonałymi zamiennikami są inne mąki: żytnia razowa (IG 45), orkiszowa razowa (IG 45), pszenna razowa (IG 45), owsiana (IG 40), gryczana (IG 40) czy z ciecierzycy (IG 35).

Biały cukier (IG 70) można zastąpić zamiennikami takimi jak erytrytol (IG 0), stewia (IG 0) czy ksylitol (IG 8). Warto też wiedzieć, że cukrzycy mogą jeść potrawy i produkty zawierające cukier, jednak jednocześnie powinni dbać o stosowanie zdrowej diety i dużą porcję codziennego ruchu, ponieważ nadwaga sprzyja rozwojowi cukrzycy.

Przepis na ciasto dla cukrzyka: migdałowy jabłecznik

Zdrowe, niskokaloryczne i absolutnie pyszne ciasto dla cukrzyka. W dodatku niezwykle proste w wykonaniu.

Potrzebne składniki:

  • 4 średniej wielkości jabłka
  • Szklanka mąki pszennej razowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła
  • 100 g ksylitolu
  • 150 g mielonych migdałów
  • 100 g płatków migdałowych
  • Po łyżeczce proszku do pieczenia i cynamonu

Sposób przyrządzenia:
Miksujemy na kruszonkę masło, cukier, mąkę, proszek do pieczenia, mielone migdały i cynamon. 3/4 powstałego ciasta wykładamy na blaszkę, posypujemy płatkami migdałów i oprószamy mąką ziemniaczaną.

Wykładamy na ciasto obrane i pokrojone w plasterki jabłka, a następnie posypujemy pozostałą częścią kruszonki. Jabłecznik należy piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180º C przez 50-60 minut.

Przepis na ciasto dla cukrzyka: ciasto marchewkowe

Ciasta dla cukrzyków zawierające warzywa to doskonały pomysł. W gotowych wypiekach nie czuć ich smaku, a jednocześnie zawierają tak wskazane dla diabetyków składniki. Ciasto marchewkowe jest jednym z takich wypieków.

Potrzebne składniki:

  • 150 g mąki pszennej razowej
  • 500 g startej marchewki
  • 4 duże jajka
  • 2 łyżki stewii
  • 50 g rodzynek
  • 50 g orzechów włoskich
  • Łyżeczka cynamonu
  • Łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przyrządzenia:
Wszystkie mokre składniki łączymy w misce, a następnie wsypujemy składniki suche. Dodajemy na koniec marchewkę, orzechy i rodzynki i mieszamy do połączenia składników.

Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180º C przez około 50-60 minut lub do suchego patyczka.

Przepis na ciasto dla cukrzyka: ciasto ze szpinakiem

Ciasto ze szpinakiem dla cukrzyków to kolejny wypiek pozwalający na przemycenie warzywa. I, podobnie jak w przypadku ciasta marchewkowego, w gotowym cieście jego smak jest zupełnie niewyczuwalny.

Potrzebne składniki:

  • 180 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 250 g świeżych liści szpinaku
  • 4 jajka
  • 150 g cukru
  • 100 g oleju
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Aromat waniliowy
  • 500 g serka homogenizowanego
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • Pestki granatu do posypania wierzchu

Sposób przyrządzenia ciasta:

Myjemy i osączamy liście szpinaku, a następnie miksujemy je w blenderze. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Żółtka ubijamy z cukrem przy pomocy miksera ustawionego na najwyższe obroty aż do uzyskania puszystej, jasnej masy.

Zmniejszamy obroty miksera do minimum i powoli dodajemy do masy olej, szpinak i mąkę. Na koniec należy wmieszać do ciasta szpatułką ubitą pianę z białek.

Uzyskaną masę wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180º C około godziny. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i studzimy, a następnie wyjmujemy z blaszki. Odcinamy górną warstwę ciasta i robimy z niego okruszki.

Sposób przyrządzenia kremu:

Żelatynę zalewamy dwiema łyżkami wrzącej wody i dokładnie mieszamy. Gdy uzyska temperaturę pokojową, dodajemy ją do serka homogenizowanego i całość miksujemy.

Wykładamy krem na ciasto, a na wierzch wysypujemy przygotowane wcześniej okruszki i pestki granatu. Wstawiamy do lodówki na około 3 godziny.

Jak widać, zarówno składniki, jak i wykonanie ciast dla cukrzyka nie różnią się wiele od „zwykłych” ciast, dlatego warto wypróbować nasze przepisy!

Oceń artykuł
TEMATY:

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów