Ciasta bożonarodzeniowe – poznaj najlepsze przepisy!

Weronika Misiuk 04.07.2019
Boże Narodzenie ciasta
Fotografia: Schutterstock

Ciasta bożonarodzeniowe to obowiązkowa pozycja w menu świąt. Jakie ciasta na święta podać gościom? Oto najlepsze ciasta na święta Bożego Narodzenia!

Wkrótce święta Bożego Narodzenia, a Ty wciąż nie masz pomysłu jak zaskoczyć swoich gości? Ciasta bożonarodzeniowe to doskonały sposób, aby ten czas był jeszcze bardziej wyjątkowy i rodzinny. Unoszący się w powietrzu zapach świeżo upieczonego ciasta sprawi, że twoim domownikom będzie wręcz trudno przejść obok niego obojętnie! Przedstawiamy przepisy na najlepsze ciasta na święta!

Zobacz także: Ciasto kubanka to pyszny przekładaniec! Jak przygotować ten deser?

Ciasta na Boże Narodzenie: sernik z rosą

Miłośnicy sernika w każdej postaci z pewnością skuszą się na taką przepyszną wersję tego ciasta. Sernik z rosą zachwyca swoim aksamitnym smakiem, a znajdująca się na nim delikatna pianka wręcz rozpływa się w ustach! Jeżeli wciąż szukasz ciasta na święta bożego narodzenia, które będzie odpowiadać wszystkim gościom, ten sernik nada się do tego idealnie.

Składniki:

Ciasto:
- szklanka mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- ¼ kostki masła
- pół szklanki cukru pudru
- jajko
- 2  żółtka

Masa serowa

1 kg twarogu dokładnie zmielonego
Pół litra mleka
szklanka cukru pudru
jedno opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
pół szklanki oleju
2 jajka
4 żółtka

Pianka
- jajka – 6 białek
- szklanka cukru

Przygotowanie

W pierwszej kolejności zabieramy się za przygotowanie ciasta. Do mąki dodajemy proszek do pieczenia, posiekane masło i na koniec cukier puder. Całość rozdrabniamy ręcznie i dodajemy 1 jajko oraz 2 żółtka. Następnie ciasto należy zagnieść aż do uzyskania gładkiej kuli. Kolejnym krokiem jest przygotowanie blachy o wymiarach 25X45, którą smarujemy masłem o wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie formy układamy równo ciasto, robimy kilka nakłuć widelcem. Blachę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez ok. 10 minut, aż się zarumieni.

Zobacz także: Makowiec japoński - jak przygotować to przepyszne ciasto?

Sernik, podobnie jak inne ciasta z masą na Boże Narodzenie swój wyjątkowy smak zawdzięcza przede wszystkim odpowiednio przygotowanej masie serowej. W tym wypadku dużą rolę odgrywa odpowiednio zmielony twaróg. Możemy to zrobić samodzielnie lub kupić gotowy właśnie z przeznaczeniem na sernik. Na początku jajka i żółtka ubijamy, dodając do nich cukier biały i wanilowy aż do uzyskania kremowej konsystencji. Następnie przy mniejszych obrotach miksera stopniowo dodajemy twaróg, nie zapominając o miksowaniu. Mleko z budyniem wlewamy do masy i dodajemy pół szklanki oleju. Osoby, które będą robiły sernik po raz pierwszy mogą się zdziwić rzadką konsystencją masy, która jednak w trakcie pieczenia gęstnieje. Tak przygotowaną masę wlewamy na spód sernika i znów pieczyemy w temp. 180 stopni C, jednak tym razem przez ok. 45 minut.

I na koniec to, na co wszyscy czekamy czyli pyszna bezowa pianka. Jak ją zrobić? To proste! Na parę minut przed zakończeniem pieczenia ciasta należy ubić białka z cukrem, aż uzyskamy sztywną, gęstą pianę, którą równomiernie wykładamy na sernik. Jeszcze raz całość pieczemy tym razem w temperaturze 150 stopni C przez 15 minut. Po upływie pół godziny na wierzchu sernika dostrzeżemy piękne kropelki, przypominające poranną rosę.

Zobacz także: Czekoladowe ciasto z wiśniami - czy może być coś pyszniejszego? Koniecznie sprawdź, jak je zrobić

Ciasta na Boże Narodzenie: piernik z miodem

Piernik to wręcz pozycja obowiązkowa w świątecznym menu! Poza tradycyjnym piernikiem warto pokusić się o jego unikalne wersje z dodatkami. Piernik to pyszne ciasto na święta, a w połączeniu z miodem to wręcz prawdziwa uczta dla podniebienia!

Składniki:

- miód – 1 szlanka
- 250 g cukru
- 250 ml mleka
- 3 szklanki mąki
- 100 g masła
- 4 jajka (oddzielnie białka  oraz żółtka)
- przyprawa do piernika
- soda oczyszczona – 1 łyżka
- cynamon
- kakao
- powidła  śliwkowe

Do średniej wielkości garnka wlewamy miód, następnie dodajemy masło, 2 łyżki przyprawy do piernika oraz łyżeczkę cynamonu. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy aż do uzyskania jednolitej masy. Pozostawiamy do wystygnięcia. Kolejnym krokiem jest dodanie do niej cukru i mleka i żółtka. Wszystko dokładnie miksujemy, po czym dodajemy łyżkę kakao i mąkę z sodą i znów miksujemy. Ostatnim krokiem jest ubicie białka, które następnie delikatnie dodajemy łączymy z masą. Całość wlewamy do prostokątnej blachy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopniu przez ok. godzinę. Po ostygnięciu ciasta kroimy je wzdłuż i dwie części smarujemy powidłami, a następnie ściśle przykładamy do siebie. Smacznego!

Zobacz także: Ciasto bez pieczenia – jak je przygotować, żeby było szybko i tanio?

Jakie ciasta na Boże Narodzenie? Pozostałe propozycje!

Aby zrobić dobre ciasto na święta wcale nie musisz poświęcać wiele czasu i mieć niesamowitych umiejętności dobre ciasto na święta. Pyszne czekoladowe muffiny, klasyczne brownie a nawet tradycyjna, pachnąca szarlotka równie dobrze sprawdzą się jako wypieki na Boże Narodzenie i sprawią, że twoje święta będą wyjątkowe.

 Zobacz także: Ciasto jogurtowe ze śliwkami to prawdziwa pychotka. Sprawdź, jak je zrobić!

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
Fotografia: Shutterstock

1. Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów