Chlebek bananowy - oryginalny amerykański przepis z 1950 roku!

Julita Buczek 15.01.2020 AKTUALIZACJA: 15.01.2020
chlebek bananowy
Fotografia: Pixabay

To ostatnio jeden z bardziej popularnych przepisów na smaczne ciasto. Sprawdź nasz przepis na chlebek bananowy.

Chlebek bananowy jest bardzo popularny w Stanach Zjednoczonych. Ten amerykański wypiek to nic innego niż pieczywo z dużą ilością bananów. Po upieczenie przypominać może bardziej słodkie ciasto niż chleb. Pierwszy przepis na chlebek bananowy pojawił się w 1933 roku w książce "Pillsbury Balanced Recipes Cookbook".

Zobacz także: Orzechy włoskie są najzdrowsze ze wszystkich odmian. 8 powodów, dla których warto po nie sięgnąć

Chlebek bananowy jest bardzo popularny w USA, do tego stopnia, że doczekał się nawet swojego święta. Narodowy Dzień Chleba Bananowego wypada 23 lutego.

Do wykonania chleba bananowego można wykorzystać orzechy, rodzynki, cynamon, a nawet ekstrakt waniliowy. W sieci znajdziecie wiele różnych przepisów, jednak my postanowiłyśmy przytoczyć oryginalny przepis z 1950 roku.

Chlebek bananowy - oryginalny amerykański przepis z 1950 roku

Wykonanie chlebka bananowego nie zajmie ci zbyt wiele czasu, ponieważ proces przygotowania ciasta trwa tylko 15 minut. Wykonaj nasz sprawdzony przez lata przepis i ciesz się pysznym smakiem tego pysznego ciasta.

Składniki:

  • 3 średnie banany (około 470 gramów ze skórką),
  • 85 gramów masła,
  • 135 gramów cukru (2/3 szklanki),
  • 2 średnie jajka,
  • 225 gramów mąki pszennej typu 500 (2 szklanki),
  • 11 gramów proszku do pieczenia (około 3 łyżeczki),
  • 3 gramy soli (ok. pół łyżeczki).

Zobacz także: Orzeszki ziemne to skarbnica białka. Podpowiadamy, dlaczego warto je włączyć do swojej diety!

Instrukcja:

  1. Masło ubić w misce, dodać 2/3 szklanki cukru i dokładnie wymieszać, aż masa stanie się w miarę gładka.
  2. Dodać 2 średnie jajka i  dokładnie wymieszać.
  3. Przesiać przez sitko 2 niepełne szklanki mąki i dodajemy do masy.
  4. Dodać 3 łyżeczki proszku do pieczenia i pół łyżeczki soli. Dokładnie wymieszać.
  5. Rozgnieść widelcem obrane banany. Dodać je do wcześniej przygotowanej masy.
  6. Natłuścić formę do pieczenia masłem lub oliwą.
  7. Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60 minut.
  8. Wyjąć ciasto z piekarnika i ostudzić.

Wypróbujesz nasz zdrowy przepis?

Zobacz także: 5 sposobów na chrupiące placki ziemniaczane. Wybierasz wersję na słodko czy słono?

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów