Chleb na zakwasie - poznaj prosty przepis

Julita Buczek 18.03.2020
chleb na zakwasie
Fotografia: Shutterstock

Chleb na zakwasie jest bardzo prosty w przygotowaniu. Wypróbuj nasze proste przepisy i ciesz się jego smakiem w domowym zaciszu.

Zakwas chlebowy jest rodzajem ciasta chlebowego, które jest źródłem wielu kultur drożdżowych oraz bakteryjnych w żytnim cieście chlebowym. Ciasto, z którego będzie wypiekany chleb żytni, potrzebuje wcześniejszego przeprowadzenia procesu fermentacyjnego nadającego wypiekowi charakterystyczny aromat oraz smak.

W tracie procesu substancje zawarte w mące ulegają rozłożeniu, co utrudnia nawodnienie oraz napęcznienie białek oraz skrobi. Pieczywo uzyskane w ten sposób jest bardziej trwałe i ma dużo właściwości prozdrowotnych.

Chleb na zakwasie - prosty przepis

Smaczny chleb na zakwasie charakteryzuje się tym, że jest wilgotny w środku i ma bardzo delikatny miąższ. Mąka razowa oraz mąka pszenna w połączeniu z żytnim zakwasem świetnie sprawdzą się, kiedy chcemy, aby chleb był bogaty w błonnik i substancje odżywcze. Świeżość takiego chleba utrzymuje się kilka dni. Sprawdźcie przepis, na smaczny chleb na zakwasie.

Składniki:

zaczyn:

  • 50 g zakwasu żytniego,
  • 200 g ciepłej wody,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 50 g mąki pszennej razowej

Składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać. Przykryć folią i odstawić na 8h w ciepłe miejsce.

ciasto chlebowe:

  • 660 g wody,
  • 360 g zaczynu,
  • 90 g mąki pszennej,
  • 710 g mąki pszennej razowej,
  • 20 g soli,
  • 1,75 g suchych drożdży

Przygotowanie:

  1. Po około 6 godzinach w dużej misce wymieszać 90g mąki pszennej oraz 710g mąki pszennej razowej. Dodać wodę i wymieszać.
  2. Miskę przykryć ręcznikiem, odłożyć ciasto do wyrośnięcia na około 35 minut.
  3. Po upływie tego czasu do miski dodać sól, drożdże oraz zaczyn. Całość wyrobić mikserem, aż do uzyskania jednolitej masy. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 6 godzin.
  4. Po tym czasie przeciąć ciasto na dwie mniejsze części. Z każdej części uformować kulkę i przełożyć do mniejszej miski. Miseczki ustawić w lodówce na około 14 godzin.
  5. Rozgrzać piekarnik przed pieczeniem do najwyższej temperatury.
  6. Bochenki wyjąć z lodówki i przełożyć do naczynia żeliwnego, ciasto na chleb lekko naciąć u góry.
  7. Piec w temperaturze 245C przez około 35 minut.
  8. Gotowy chleb studzić na kratce.

Wypróbujesz nasz przepis?

Zobacz także: 3 proste przepisy na dietetyczne ciasta. Pyszne i nietuczące

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów