Jak zrobić pyszny chleb dyniowy? Mamy dla was prosty i sprawdzony przepis

Zuzanna Morska 05.10.2020
Chleb dyniowy
Fotografia: Shutterstock

Chleb dyniowy to przepyszny chleb, który łatwo zrobić w domu. Nie tylko bardzo wszystkim smakuje, ale też pięknie wygląda! Jak zrobić chleb dyniowy? Czy to trudne? Mamy dla was sprawdzony i bardzo prosty przepis na chleb dyniowy.

Chleb dyniowy to pieczywo, które chętnie przygotowujemy, kiedy tylko nadchodzi jesień. To właśnie wtedy w naszym kraju zaczynają pojawiać się dorodne dynie, z których można wyczarować mnóstwo pysznych rzeczy. W dodatku bardzo zdrowych, bowiem dynia to bardzo wartościowe warzywo. Jedną z nich jest właśnie domowy chleb dyniowy.

Chleb dyniowy ma piękny pomarańczowy kolor i pyszny smak. Może być urozmaicony pestkami dyni i stanowi doskonałą alternatywę dla pieczywa kupowanego w sklepie. Co więcej, jego przyrządzenie wcale nie jest trudne, dlatego tym bardziej warto zapoznać się z przepisem na chleb dyniowy i wypróbować zrobienie go w domu.

Jak zrobić chleb dyniowy? Mam dla was sprawdzony przepis, dzięki któremu będziecie mogli cieszyć się domowym pieczywem własnego wypieku!

Chleb dyniowy - dlaczego warto go zrobić

Chleb dyniowy ma mnóstwo zalet, którego warto wziąć pod uwagę, jeśli zaczniemy myśleć o upieczeniu go. Przede wszystkim domowe pieczywo jest zdrowsze niż to, które kupujemy w sklepie - wiemy po prostu z jakich składników zostało zrobione.

Chleb dyniowy ma piękny kolor, jest smaczny, a do tego może stanowić podstawę wytrawnych kanapek i słodkich przekąsek. Dzięki dyni ma nieco słodkawy posmak - da się go zarówno podkręcić, jak i nieco złagodzić.

Taki chleb dyniowy jest też długo świeży i dzięki robieniu własnego pieczywa nie musisz się martwić, że w domu zabraknie ci pieczywa. Co najważniejsze jednak, chleb dyniowy jest naprawdę łatwy do zrobienia i trudno go zepsuć!

Chleb dyniowy - składniki i przepis

Czego potrzebujemy do przygotowania chleba dyniowego? Poniżej przedstawiamy wam listę wszystkich składników:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 125 ml ciepłej wody - nie gorącej!
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 400 g mąki do chleba
  • 200 g puree z dyni hokkaido - warto przygotować sobie je wcześniej
  • 2 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • opcjonalnie: pestki dyni do wyłożenia na wierzch pieczywa

Przygotowanie chleba dyniowego:

Najpierw do miski wlewamy wodę, dodajemy drożdże i cukier. Z tych składników przygotowujemy zaczyn, który następnie odstawiamy do wyrośnięcia.

W międzyczasie przygotowujemy sobie puree z dyni. Możemy dynię najpierw upiec, a następnie miąższ zblendować na puree. Do oddzielnego naczynia wsypujemy mąkę do chleb, puree z dyni, sól i gęsty jogurt naturalny. Kiedy zaczyn jest gotowy dodajemy go do tych składników. Tera zaczynamy wyrabiać ciasto. W czasie ugniatania ciasta stopniowo dodajemy oliwę z oliwek. Dalej wyrabiamy - ciasto gotowe to takie, które odchodzi od ścianek miski. Po przygotowaniu jest też nieco lepiące.

Odstawiamy ciasto pod przykryciem do wyrośnięcia - powinno rosnąć ok. 1 godziny.

Po wyrośnięciu zaczynamy ciasto ponownie wyrabiać, ale tym razem na blacie obsypanym mąką. Po wyrobieniu wkładamy ciasto do keksówki, równomiernie rozkładamy, zakrywamy folią i znów czekamy ok. 30 minut aż ponownie wyrośnie. P tym etapie obsypujemy pieczywo z wierzchu pestkami dyni i wstawiamy do piekarnika.

Chleb dyniowy pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 190 stopni.

Zgadniesz, z jakiego kraju pochodzi to danie? Niewiele osób zdobywa komplet punktów!        

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów