Cherimoya - czy wiesz, jak smakuje ten egzotyczny owoc? Jest niskokaloryczny i bardzo zdrowy

Sylwia Bagińska 12.11.2019 AKTUALIZACJA: 12.11.2019
Cherimoya
Fotografia: Shutterstock

Cherimoya inaczej czerymoja to owoc flaszowca peruwiańskiego, który charakteryzuje się szerokim zastosowaniem nie tylko kulinarnym. Koniecznie sprawdź, jak obierać i jeść cherimoye.

Cherimoya to egzotyczny owoc drzewa o nazwie flaszowiec peruwiański. Ten przysmak pochodzi z Ameryki Południowej i Środkowej. Wielkości tych owoców są różne. Zbliżone są jednak do rozmiarów jabłka, a nawet grejpfruta. Aktualnie uprawia się go także na innych kontynentach. Cherimoya jest nie tylko bardzo pysznym i słodkim owocem, ale także zdrowym. W naszym artykule dowiesz się, jakie składniki odżywcze znajdziesz w owocu flaszowca peruwiańskiego.

Zobacz także: Pomelo - słodki kuzyn grejpfruta. Sprawdź, dlaczego warto włączyć ten owoc do swojej diety

Cherimoya: jak smakuje?

Cherimoya to bardzo słodki owoc chociaż wyczuwalne są w nim niewielkie nuty kwaskowości. Wiele osób porównuje smak tego owocu do kremu budyniowego lub bitej śmietany.

Ze względu na walory smakowe poleca się, aby cherimoya przed podaniem była schłodzona. Smakuje wtedy jak lody.

Cherimoya: jak jeść

Skóra jak i nasiona cherimoyi to niejadalne części tego owocu. Nie oznacza to jednak, że należy go obierać. Owoc flaszowca peruwiańskiego bardzo szybko dojrzewa i robi się miękki. Najlepiej jeśli cherimoye przekroisz wzdłuż na pół i za pomocą łyżki wydrążysz miąższ.

Cherimoya: trujące pestki

Warto pamiętać, że owoce flaszowca peruwiańskiego posiadają dość duże czarne pestki. Są one nie tylko niejadalne, ale mogą być toksyczne. Spożycie nasion cherimoyi może wywołać objawy zatrucia.

Cherimoya: kcal

Mimo że cherimoya to bardzo słodki owoc nie zawiera on wielu kalorii. W 100 gramach cherimoy znajdziemy tylko 75 kalorii.

Śmiało po niego mogą sięgać osoby, które chcą zrzucić zbędne kilogramy, a uwielbiają spożywać słodkie rzeczy. Jest to idealne rozwiązanie, aby zaspokoić swoje „łasuchowi potrzeby”.

Cherimoya – właściwości zdrowotne

Cherimoya jest nie tylko bardzo smacznym owocem, ale także Zdowom. Posiada wiele cennym właściwości zdrowotnych, między innymi: witamina A, witamina C, witaminy z grupy B, potas, magnez, wapń, czy tez błonnik.

Dlaczego warto regularnie spożywać cherimoye?

Cherimoya to bardzo słodki owoc, który jest niskokaloryczny. To jednak nie jedyne jego zalety. Po zjedzeniu tegi przysmaku czujemy się bardzo syci. Powinny więc po niego sięgać osoby, który są na diecie odchudzającej.

Ze względu na obecność witamin z grupy B spożywanie cherimoy korzystnie wpływa na nasz układ nerwowy. Regularne jedzenie owocu flaszowca peruwiańskiego koi nerwy i zmniejsza ryzyko pojawienia się depresji.

To jednak nie koniec szerokie zastosowania medycznego tego produktu spożywczego. Ze względu na potas włączenie cherimoyi do codziennej diety, pozytywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy. Owoc nie tylko zmniejsza poziom złego cholesterolu, ale także obniża ciśnienie tętnicze.

Po owoc flaszowca peruwiańskiego powinny sięgać także kobiety w ciąży. Zawiera on wiele cennych wartości odżywczych, które są niezbędne do prawidłowego rozwoju.

Warto też pamiętać, że cherimoya to cenne źródło wielu antyoksydantów. Śmiało można powiedzieć, że działa jak naturalny antybiotyk, np. czosnek.

Zobacz także: Orzechy nerkowca to jedne z najzdrowszych orzechów na świecie. Dlaczego warto je jeść?

Sprawdzasz kaloryczność produktów przed ich spożyciem? Koniecznie weź udział w naszym quizie. Powodzenia!

Quiz: który produkt ma więcej kalorii
Rozwiąż quiz

Uważasz na to, co jesz? Sprawdź, co ma więcej kalorii. Zdobędziesz choć 75 proc.?

Quiz: który produkt ma więcej kalorii

1. Który z tych produktów ma więcej kalorii?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów