Burek można przyrządzić na wiele sposobów! Wybierz swój ulubiony!

Weronika Misiuk 01.08.2019
Burek
Fotografia: Schutterstock

Burek to placek z ciasta filo lub yufka. Masz ochotę na burek z serem, burek ze szpinakiem lub mięsem? Oto najlepsze przepisy na burek w różnych odsłonach!

Burek to potrawa, która największą popularnością cieszy się w krajach arabskich
i śródziemnomorskich. Jego nazwa nawiązuje w języku tureckim to czasownika bur, który oznacza zakręcać lub zawijać. Jesteś ciekawy jak szybko przyrządzić ten przysmak? Podpowiadamy!

Burek – śródziemnomorski fast food

Burek to doskonała propozycja, kiedy dopada cię nagły głód. Jest sycący, a przy tym doskonale smakuje. Jego najbardziej popularne formy to pita lub naleśnik dzielony na mniejsze porcje. To, o czym trzeba pamiętać to właściwe wyrobienie ciasta. Musi być odpowiednio cienkie. Burek można jeść właściwie z dowolnym nadzieniem, np. mięsem, warzywami lub serem. Dużą popularnością cieszy się również burek na słodko, który często można spotkać w kuchni arabskiej.

Burek z serem – odkryj jego wyjątkowy smak!

Ten rodzaj jest niezwykle popularny w Chorwacji. Ciasto na burek możemy zrobić samemu, lub jeżeli zależy nam na czasie – kupić gotowe w sklepie.

Składniki

  • pół kilograma mąki pszennej
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • sól – jedna łyżeczka
  • ser feta – 500 g
  • 1 kremowy serek śmietankowy lub ziołowy
  • jajko
  • sól
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania

Przygodę z burkiem zaczynamy od ciasta. Do garnka z wodą wsypujemy mąkę oraz dodajemy odrobinę soli. Wszystko dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą, gładką masę. Następnie przykrywamy ściereczką i musimy odczekać kilka minut. Ciasto kroimy na dwie części, które musimy  dokładnie rozwałkować na cienki, płaski, okrągły placek.

W międzyczasie możemy zabrać się za przygotowanie nadzienia. Ser feta mieszamy z serkiem kremowym, dodajemy jajko oraz szczyptę soli dla smaku. Ważne, aby wszystkie składniki tworzyły jedną, zwartą całość bez widocznych grudek.

Blachę należy wysmarować oliwą z oliwek. Następnie układamy na niej naprzemiennie
2 warstwę ciasta oraz serowe nadzienie. Przed każdym nałożeniem sera musimy pamiętać
o posmarowaniu poszczególnych warstw odrobiną oliwy z oliwek. Tak powstałe ciasto pieczemy w piekarniku przez około pół godziny w temperaturze 180 stopni, aż uzyskają złocistą barwę. Burek znakomicie smakuje serwowany zarówno na ciepło, jak i zimno.

Burek ze szpinakiem – pomysł na wegetariańską przekąskę

Ta propozycja z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom szpinaku pod różną postacią. Połączenie kruchego, cienkiego ciasta z aromatycznym, wyrazistym szpinakiem to prawdziwa uczta dla podniebienia! Jak szybko przyrządzić taki burek?

Składniki

  • opakowanie ciasta filo
  • szpinak mrożony – 1 opakowanie
  • ser feta – 1 opakowanie
  • ¼ kostki masła
  • przyprawy: sól, czosnek

Zobacz także: 5 zdrowych i smacznych przepisów na ciasta ze szpinakiem

Sposób przygotowania

Na początek należy zająć się przygotowaniem szpinaku. Po rozmrożeniu wrzucamy go na patelnię i doprawiamy solą oraz czosnkiem. Możemy dodać do niego opcjonalnie ser feta i dokładnie wymieszać. W małym rondelku rozpuszczamy masło. 

Zakupione ciasto kroimy na pół. Następnie blachę smarujemy dokładnie masłem oraz wykładamy na nią kolejno poszczególne warstwy ciasta. (pierwszą połowę). Każdą z nich smarujemy przy tym rozpuszczonym masłem. Na ciasto nakładamy szpinak i przykrywamy pozostałymi arkuszami ciasta również dokładnie je smarując. Placek możemy pokroić na kilka mniejszych części.

Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około pół godziny, aż zauważymy, że ciasto się przyrumieni. Taki burek doskonale smakuje serwowany na ciepło z dodatkiem jogurtu greckiego.

Burek z mięsem – doskonała obiadowa propozycja

Tego typu burek cieszy się dużą popularnością w Turcji. Jego podstawą jest, podobnie jak w przypadku wcześniejszych propozycji odpowiednio cienkie, delikatne ciasto oraz dodatkowo wysokiej jakości mięso. Osoby dbające o linię powinny pamiętać, że jest to potrawa nie tyko sycąca, ale jednocześnie kaloryczna.

Składniki

  • opakowanie ciasta filo
  • pół kilograma mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • olej
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek, bazylia i oregano
  • 1 kostka masła

Sposób przygotowania

Posiekaną wcześniej cebulkę smażymy na patelni z dodatkiem oleju. Kiedy się lekko zarumieni dodajemy do niej mięso mielone i przyprawy dla smaku.

Arkusze ciasta kroimy na pół. Blachę smarujemy masłem i układamy na niej kolejne warstwy ciasta, które także smarujemy masłem. Po wykorzystaniu połowy z nich nakładamy mięsny farsz i przykrywamy go kolejnymi warstwami. Burek pieczemy w piekarniku przez około pół godziny w temperaturze 180 stopni.

Zobacz także: Musaka to tradycyjne greckie danie. Sprawdź, jak przygotować pyszny odpowiednik włoskiej lasagne

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

 

 

 

 

Oceń artykuł
WSZYSTKO NA TEMAT:

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów