Bulion warzywny idealny jako baza do zup i sosów. Sprawdź nasz przepis!

Malwina Wasilewska 18.03.2020
bulion warzywny
Fotografia: Shutterstock

Bulion warzywny to jedna z najpopularniejszych baz nie tylko zup, ale i sosów. Jest nie tylko pożywny, ale dostarcza też organizmowi niezbędnych składników odżywczych wzmacniających naszą odporność. Poznaj nasz przepis na najlepszy bulion warzywny.

Bulion warzywny, czyli wywar z warzyw, robi się na bazie świeżej włoszczyzny z dodatkiem ziół i aromatycznych przypraw. Zrobisz go w około 1,5 godziny. Poniżej prezentujemy przepis dla 3-4 osób.

Bulion warzywny - składniki

Do przygotowania bulionu warzywnego potrzebne będą następujące produkty:

  • włoszczyzna: 3 marchewki, 2 pietruszki, 1/4 selera, 1/2 pora, liść kapusty
  • 2 litry wody
  • 1 łyżeczka soli morskiej, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, 5 ziarenek pieprzu
  • 1 cebula
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • 1 łyżka oliwy extra vergine

Zobacz także: "Chatka Puchatka" - poznaj przepis na smaczne ciasto!

Bulion warzywny - sposób wykonania

Gdy już przygotujesz wszystkie składniki, umyj i obierz wszystkie warzywa, a następnie włóż je do garnka z wodą i zagotuj. Potem dodaj ziele angielskie, pieprz, liście laurowe i zmniejsz ogień.

Dodaj następnie sos sojowy, natkę pietruszki i oliwę, a na koniec zamieszaj. Gotuj całość przez godzinę na małym ogniu. Po upływie tego czasu zdejmij garnek z ognia i poczekaj około 20 minut, a później odcedź.

Bulion możesz wykorzystać od razu do zrobienia zupy lub przechowywać go w lodówce.

Zobacz także: "Chatka Puchatka" - poznaj przepis na smaczne ciasto!

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów