Kończy ci się pieczywo, a chcesz je zrobić bez wychodzenia z domu? Oto przepis na pyszne bułeczki drożdżowe!

Zuzanna Morska 19.03.2020
Bułeczki drożdżowe
Fotografia: Shutterstock

Jeżeli lubicie świeże i aromatyczne pieczywo, mamy coś specjalnie dla was. Oto przepis na babeczki drożdżowe, które pozwolą ci cieszyć się pysznym śniadaniem bez konieczności wychodzenia z domu. Są pyszne, łatwe i szybkie do zrobienia. Jak zrobić babeczki drożdżowe? Zobaczcie!

Bułeczki drożdżowe to doskonała opcja dla osób, które uwielbiają świeże i pachnące pieczywo. Jeżeli chleb w twojej szafce zrobił się suchy, a ty masz ochotę na smaczne pieczywo, bułeczki drożdżowe to opcja dla ciebie! 

Bułeczki drożdżowe są łatwe do zrobienia. To domowe pieczywo, którego składniki dobrze znamy - nie musimy zatem martwić się o to, czy zostało zrobione z ciasta mrożonego, czy może dodano do niego konserwanty.

Jak przygotować bułeczki drożdżowe? Mamy dla was sprawdzony przepis!

Bułeczki drożdżowe - jak wyglądają

Bułeczki drożdżowe to klasyczne bułeczki z ciasta drożdżowego, które mogą być serwowane klasycznie i na słodko. Najczęściej występują w wersji z rodzynkami, sezamem lub makiem. Można też przygotować bułeczki drożdżowe z nadzieniem - np. z dżemu bądź czekolady. 

Bułeczki drożdżowe idealnie nadają się na śniadanie, przekąskę i kolację. W dodatku robi się je naprawdę szybko i są bardzo proste do przygotowania. Oto przepis na pyszne bułeczki drożdżowe, czyli szybkie pieczywo domowe bez wychodzenia z domu.

Bułeczki drożdżowe - składniki i przepis

Jak samodzielnie zrobić bułeczki drożdżowe? To nie takie trudne!

Składniki na rozczyn: 

  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 100 ml letniej wody

Składniki na ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • 100 ml letniego mleka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 30 g cukru wanilinowego
  • 50 g masła - musi być miękkie
  • 2 żółtka jaj
  • 1 całe jajko
  • opcjonalnie: 2 łyżki rodzynek

Przygotowanie:

Do czystej miski wsypujemy pokruszone drożdże, dodajemy do nich cukier, mąkę i wodę. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut. W tym czasie do oddzielnej miski wrzucamy 1 jajko i 2 żółtka. Mieszankę dokładnie roztrzepujemy. 

Teraz wracamy do robienia ciasta. Kiedy rozczyn jest gotowy, dodajemy do niego mąkę, letnie mleko, roztrzepane jajka, cukier puder, cukier wanilinowy i miękkie masło. Całość mieszamy za pomocą łyżki, a później jeszcze przez chwilę ugniatamy delikatnie rękami. Następnie ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ścierką i odstawiamy na godzinę, aby urosło. Po tym czasie dodajemy do niego rodzynki i mieszamy.

Gotowe ciasto dzielimy na kilkanaście części, które formujemy w "kulki". Układamy je na blaszce w odstępach. Następnie przykrywamy jeszcze na 10 minut, żeby jeszcze trochę ciasto wyrosło. Po tym czasie wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 25 minut.

Chcesz poprawić sobie odporność bez konieczności faszerowania się lekami lub suplementami? Zacznij od zdrowego żywienia! Oto przepis na smoothie bowl - czyli prawdziwą bombę witaminową, którą możesz zjeść na śniadanie.

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów