Bruschetta to pyszna przekąska prosto z Włoch! 3 proste przepisy na bruschettę z pomidorami i nie tylko

Katarzyna Leszczyńska 24.06.2019 AKTUALIZACJA: 30.01.2020
Bruschetta z bagietki z salsą pomidorową i mozzarellą leży na drewnianej desce
Fotografia: Shutterstock

Bruschetta, choć wygląda niepozornie, jest bogata w smak. Doskonale sprawdzi się jako przekąska, jak i pyszna kolacja. 3 różne przepisy na pyszną bruschettę.

Bruschetta to najpopularniejsza włoska przekąska (antipasti), która znana jest na całym świecie. Jej sekretem są świeże i dobrej jakości składniki. Jeżeli je zdobędziemy, mamy gwarancję jakości. Bruschetta jest bowiem jedną z najłatwiejszych przekąsek, jakie można zrobić. Warto poznać przepis na nią, żeby zabłysnąć np. przed znajomymi oryginalną przystawką. Warto jednak poznać także historię bruschetty, która jest naprawdę interesująca.

Zobacz także: Włochy na talerzu, czyli 3 sposoby na caprese

Bruschetta: przekąska inna niż wszystkie

Bruschetta to nic innego jak grzanka z dodatkiem pysznej pasty, najczęściej ze świeżych pomidorów, czyli znanej wszystkim doskonale salsy pomidorowej. Doskonale zatem sprawdzi się nie tylko jako przekąska na imprezie, ale również jako wyjątkowa kolacja.

Bruschetta pierwotnie była daniem rolników. Co ciekawe, w oryginale była to grzanka z… oliwą! Plantatorzy oliwek w wolnej chwili opiekali kawałki chleba, polewali je oliwą i posypywali solą. Dopiero później zaczęto przygotowywać ją na inne sposoby, które przedstawiam poniżej.

Salsa pomidorowa do bruschetty

Najczęściej we Włoszech możemy spotkać się z bruschettą z salsą pomidorową. Jak tego typu pastę przygotować?

Zobacz także: Pesto nie musi być z bazylii! 3 proste przepisy na różne rodzaje pesto

Składniki:

  • Pomidor
  • 1 ząbek czosnku
  • Sok z cytryny
  • Świeża bazylia
  • Oliwa z oliwek
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Pomidora parzymy w gorącej wodzie. Następnie obieramy go ze skóry i kroimy na małe kwadraciki. Do tego wyciskamy czosnek, dodajemy sok z cytryny, oliwę i posiekaną bazylię. Doprawiamy do smaku i odstawiamy do lodówki na około pół godziny.

Bruschetta z pomidorami i nie tylko – przepisy

Poniżej przedstawiam wam 3 różne sposoby na pyszną włoską bruschettę. Idealnie sprawdzi się jako przekąska na imprezę, a także oryginalna kolacja. Wypróbuj koniecznie wszystkie!

Zobacz także: Krewetki w tempurze to pyszna przekąska. Przepis jest bardzo łatwy! Jak je przygotować?

Bruschetta z pomidorami

Najpopularniejsza z opcji.

Składniki:

  • Bagietka
  • Salsa pomidorowa
  • Świeża bazylia
  • Parmezan lub mozzarella (w zależności, który bardziej lubisz)

Sposób przygotowania:

Bagietkę kroimy na kromki. Następnie smarujemy ją oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 5 minut. Wybrany przez nas ser kroimy w plastry i układamy na grzankach. Wstawiamy do piekarnika jeszcze na dwie minuty (aż ser nieco się stopi, ale nie zacznie się rozpuszczać). Po wyjęciu nakładamy na grzanki salsę. Można posypać je świeżym szczypiorkiem, bazylią lub natką pietruszki.

Bruschetta z oliwą, czosnkiem i solą

Włoska tradycja na talerzu.

 Składniki:

  • Bagietka
  • Ząbek czosnku
  • Oliwa z oliwek
  • Sól

Zobacz także: 4 łatwe przepisy na pastę z bobu – nie tylko smaczna, ale i zdrowa

Sposób przygotowania:

Bagietkę kroimy na kromki. Następnie wkładamy je do piekarnika i opiekamy w 200 stopniach przez około 5-8 minut (w zależności od tego, jak bardzo chcemy ją wypiec). Następnie wyciskamy na kromkę czosnek rozcieramy go i polewamy grzankę oliwą. Całość posypujemy solą. Wygląda niepozornie, ale smak jest niezapomniany. Pamiętajcie tylko, żeby sięgać po produkty wysokiej jakości!

Bruschetta i tapenada, czyli pasta oliwkowa

Tapenada to jedna z najbardziej uwielbianych past przez Włochów. Zrobiona jest oczywiście z czarnych oliwek. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do bruschetty.

Składniki:

  • 150 g czarnych oliwek (wydrylowanych)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki kaparów (odsączonych z zalewy)
  • 2 fileciki anchois (opcjonalnie)
  • Natka pietruszki
  • Sok z cytryny
  • Oliwa z oliwek
  • Sól i pieprz
  • Bagietka
  • Parmezan

Sposób przygotowania:

Anchois płuczemy i wkładamy na 30 minut do miseczki z mlekiem. Do blendera wrzucamy oliwki, kapary, wyciśnięty czosnek, anchoisą i blendujemy. Następnie dodajemy oliwę, sok z cytryny i przyprawy. Wszystko razem mieszamy. Bagietkę kroimy na kromki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 5 minut. Wyjmujemy i smarujemy przygotowaną tapenadą. Grzanki posypujemy startym parmezanem i natką pietruszki.

Zobacz także: Pizza z kalafiora jest pyszna i bardzo zdrowa! Banalny przepis na FIT pizzę

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa? Ostrzegamy... pytania nie są łatwe. Powodzenia!

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów