Boczniaki to grzyby bogate w wiele wartości odżywczych. Sprawdź najlepsze przepisy z tymi okazami

Sylwia Bagińska 05.08.2019
na tacy leży kilka gatunków grzybów
Fotografia: Shutterstock

Boczniaki w przeciwieństwie do innych grzybów posiadają wiele cennych wartości odżywczych. Koniecznie sprawdź nasze przepisy na dania z boczniaków.

Wielu dietetyków poleca, aby wprowadzić boczniaki do diety. Mają one niezwykłe wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Ten okaz grzyba ma kapelusz w kształcie muszli. Boczniaki mogą mieć kolor popielaty, szary, a nawet ciemnoszary. Ich trzon wyrasta asymetrycznie z boku. Ten gatunek możemy znaleźć także na pniach drzew liściastych. Co ciekawe, boczniaki rosną nie tylko w lesie, ale także w ogrodach i parkach. Na zbiory warto wybrać się od listopada. Te okazy można spotkać także w lutym – o ile zima jest łagodna.

Zobacz także: 2 proste przepisy na makaron z kurkami. Dlaczego warto włączyć je do swojej diety?

Boczniaki ostrygowate – wartości odżywcze

Boczniaki to grzyby, które mają wiele wartości odżywczych. Te okazy obniżają poziom glukozy oraz cholesterolu. Ich regularne spożywanie poprawia stan naczyń krwionośnych.

To jednak nie wszystko. Boczniaki są cennym źródłem białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dodatkowo w ich składzie znajdziemy także witaminy i sole mineralne, których nie posiadają inne leśne grzyby jadalne.

Ponadto boczniaki zawierają ergotioneinę. Jest to przeciwutleniacz, który chroni komórki przed starzeniem i uszkodzeniami. Co ciekawe – ten okaz grzybów nie traci tego składnika nawet przy obróbce termicznej.

Dodatkowo boczniaki niszczą komórki nowotworowe. Wszystko za sprawą substancji pleuran, która może zmniejszać guzy nowotworowe.

Boczniaki – jak je przygotować przed obróbką termiczną

Pamiętaj, że boczniaki to bardzo kruche i łamliwe grzyby. Przy ich myciu trzeba być ostrożnym, żeby ich nie zniszczyć. Jeśli zdecydujesz się je kupić, wybieraj średniej wielkości kapelusze. Duże bardzo szybko się rozpadają.

Ugotowane boczniaki możesz dodać do zupy, sałatki, farszu do pierogów lub naleśników. Boczniaki można także suszyć, marynować oraz zamrażać.

Jeśli zdecydujesz się zbierać te okazy pamiętaj, aby kilka razy się upewnić, czy na pewno jest to boczniak. Spożycie grzybów trujących może się skończyć nawet śmiercią.

Boczniaki: przepisy na pyszne dania

Przepis na leczo z boczniakami

To danie jest bardzo pyszne. Jego przygotowanie nie jest też zbytnio skomplikowane.

Składniki, których potrzebujesz:

  • Boczniaki (około 300 gram),
  • Jedna cebula czerwona,
  • Dwie papryki,
  • Trzy pomidory,
  • Dwie małe cukinię (albo jedna duża),
  • Kiełbasa (około 300 gram),
  • Jeden ząbek czosnku,
  • Trzy łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki oleju,
  • Szczypta soli i pieprzu (do smaku).

Przygotowanie:

Na początku należy pokroić warzywa oraz boczniaki i kiełbasę. Cebulę kroimy na małe kawałeczki, grzyby w paski, a paprykę w cienkie słupki.

Umytą dokładnie cukinię siekamy w kostkę. Tak samo kroimy kiełbasę. Pomidory obieramy ze skórki i dzielimy je na małe części.

Następnie posiekaną cebulę wrzucamy na rozgrzany ogień i czekamy aż się zeszkli. Później dodajemy boczniaki. Gdy grzyby i cebula się podsmażą, zdejmujemy je z patelni. W to miejsce wrzucamy paprykę.

Do garnka wlewamy odrobinę wody i wrzucamy cukinię. Dusimy przez kilka minut, a następnie dodajemy paprykę. Na patelni należy podsmażyć kiełbasę, a później dodać ją do warzyw z boczniakami.

Pomidory wrzucić do garnka z cukinią i dusić przez kilka minut. Kiełbasę, boczniaki i cebule wrzucamy do garnka z resztą warzyw.

Do całości dodajemy zmiażdżony czosnek i dwie łyżki koncentratu. Całość dusić jeszcze przez 15 minut. Na koniec dopraw solą oraz pieprzem.

Sos z boczniaków

Z tych grzybów można przyrządzić także pysznych sos. Można dodać go do ziemniaków, ryżu czy do mięsa.

Składniki, których potrzebujesz:

  • Boczniaki (około 300 gram),
  • Masło (około 2 łyżek),
  • Mała śmietana (18%),
  • Mąka (1,5 szklanki).

Przygotowanie:

Grzyby pokrój w paski i podsmaż je na maśle. Dodaj odrobinę wody. Śmietanę wymieszaj z mąką i dodaj ten roztwór do grzybów. Całość dokładnie wymieszaj i duś na wolnym ogniu przez kilka minut.

Zobacz także: Pieczarki smażone - jako przystawka lub dodatek do dania głównego

Lubisz gotować? Jeśli tak to sprawdź, ile wiesz o daniach z ziemniaków. Powodzenia!

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
Fotografia: Shutterstock

1. Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów