Biszkopt - klasyczny przepis na ciasto biszkoptowe

Julita Buczek 04.03.2020 AKTUALIZACJA: 04.03.2020
Ciasto biszkoptowe
Fotografia: Shutterstock

Ciasto biszkoptowe przygotowuje się bardzo szybko, dlatego to świetny przepis dla wszystkich tych z was, którzy nie lubią spędzać w kuchni dużo czasu. Dodatkowo biszkopt nie wymaga skomplikowanych składników, wszystkie potrzebne produkty kupimy w najbliższym sklepie.

Ciasto biszkoptowe jest rodzajem lekkiego ciasta przyrządzanego na bazie jajek z dodatkiem mąki pszennej oraz cukru. 

W większości przepisów na ciasto biszkoptowe mąkę pszenną zamienia się na mąkę ziemniaczaną. Dzięki niej ciasto staje się bardziej delikatne i jest znacznie bardziej puszyste.

Biszkopt można przygotować na ciepło lub na zimno. Wystarczy tylko w odpowiedni sposób przygotować masę na ciasto. Biszkopt na ciepło ubija się z jaj, cukru ogrzewając ją na parze. Przygotowanie ciasta na zimno polega na oddzieleniu jajek od żółtek. To klasyczne ciasto biszkoptowe bardzo często wykorzystuje się jako podstawę tortów lub ciast.

Zobacz także: Bajaderka to twój ulubiony deser? Zobacz, jak przyrządzić ją w domu!

Biszkopt - klasyczny przepis

Klasyczny biszkopt pieczony jest bez dodatku proszku do pieczenia. Biszkopt nawet bez tego dodatku wyrośnie w piekarniku, dzięki odpowiedniemu ubiciu jajek oraz delikatnemu wymieszaniu ich z mąką pszenną.

 Składniki:

  • 5 jajek,
  • 3/4 szklanki drobnego cukru,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiać wraz ze skrobią.
  2. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać partiami cukier, ubijając po każdym dodaniu. Dodać żółtka i nadal ubijać.
  3. Do masy wsypać przesianą mąkę. Dokładnie wymieszać, dzięki temu biszkopt będzie puszysty.
  4. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 180C przez 35 minut.
  5. Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić. Ostudzone ciasto pokroić na 4 blaty.

Ciasto biszkoptowe ciemne - szybki przepis

Biszkopt można wykorzystać, kiedy chcemy przygotować tort lub klasyczne ciasto biszkoptowe. Przed przygotowaniem biszkoptu warto zastanowić się, czy zależy nam na biszkopcie ciemnym, czy jasnym. W przepisie na biszkopt ciemny należy zastąpić mąkę pszenną kakao.

Ciasto biszkoptowe należy upiec od razu po przygotowaniu, w nagrzanym piekarniku. Jeśli zdecydowaliście się na pieczenie biszkoptu, musicie pamiętać, aby nie otwierać piekarnika na początku pieczenia. Takie otwieranie kuchenki może spowodować opadnięcie ciasta. Biszkopt przygotowuje się bez dodatku proszku do pieczenia. Proszek jest zbędny, ponieważ ciasto samo wyrasta.

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 kopiata łyżka kakao,
  • ½ szklanki mąki pszennej,
  • ¾ szklanki skrobi ziemniaczanej,
  • 2 łyżki wody

Przygotowanie:

  1. Mąkę wymieszać ze skrobią oraz kakao w misce, a następnie dokładnie przesiać przez sitko.
  2. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na pianę. Dodać do nich cukier. Miksować i dodawać do nich po jednym żółtku.
  3. Przesianą mąkę dodać do masy jajecznej, cały czas mieszając aż do połączenia wszystkich składników. W międzyczasie dodać wodę. Miksować robotem kuchennym aż do połączenia wszystkich składników.
  4. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do tortownicy i piec w piekarniku około 35 minut w temperaturze 180C.
  5. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić go na parę minut w środku.
  6. Kiedy ciasto ostygnie, wyjąć je z piekarnika, oddzielić od formy. Odwrócić do góry dnem na blat. To właśnie dzięki temu uzyskamy płaski biszkopt

Wypróbujesz przepis na ciasto biszkoptowe?

Zobacz także: Jak zrobić pyszny crème brûlée? To nie takie trudne!

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów