Banoffee to proste i pyszne ciasto bez pieczenia. Sprawdź, jak je zrobić

Zuzanna Morska 03.03.2020
Banoffee
Fotografia: Shutterstock

Banoffee to bardzo prosty do zrobienia i jednocześnie pyszny deser. Nie wymaga wielu składników, nie trzeba go pies, a w dodatku jest bardzo słodki. Jak zrobić banoffee? Mamy dla was sprawdzony przepis!

Banoffee, na co zresztą wskazuje nazwa tego pysznego deseru, jest połączeniem bananów, toffi i śmietanki kremówki. To proste i szybkie do zrobienia ciasto bez pieczenia, które z pewnością przypadnie do gustu każdemu.

Jak zrobić banoffee i jak sprawić, żeby na pewno nam wyszło? Koniecznie sprawdźcie ten przepis!

Banoffee - jak wygląd i skąd się wziął ten deser

Banoffee to angielski deser, którego historia sięga lat 70. XX wieku. Słodkie i pyszne połączenie bananów z kremem i toffi szczególnie upodobała sobie sama Margaret Thatcher.

Banoffee to idealne połączenie bananów i toffi. Ale też jest to deser przeznaczony dla osób, które naprawdę lubią słodkie rzeczy. W dodatku przygotowuje się je bez pieczenia! Jak przygotować banoffee?

Banoffee - składniki i przepis

Banoffee to nie tylko deser dla miłośników toffi czy bananów. To także świetne i szybkie ciasto bez pieczenia, które sprawdzi się np. podczas wielu imprez. Jak je zrobić?

Składniki:

  • 250 g kruchych ciasteczek
  • 100 g masła
  • 1 puszka masy krówkowej
  • 3-4 banany (jeśli duże banany, wystarczą 3)
  • 300 ml śmietanki kremówki 36 proc.
  • opcjonalnie: gorzka czekolada

Przygotowanie:

Przygotowanie banoffee jest naprawdę proste. Warto zaznaczyć po raz kolejny, że jest to ciasto bez pieczenia. Pozwala zatem zaoszczędzić czas.

Do średniej wielkości miski wrzucamy ciasteczka, które musimy pokruszyć. Możemy to zrobić ręcznie albo za pomocą blendera. Następnie ciasteczka mieszamy z masłem.

W międzyczasie przygotowujemy sobie okrągłą formę do ciasta, którą wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie tej formy układamy warstwę z pokruszonych ciasteczek i masła. Następnie wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.

Po upływie tego czasu na warstwę ciasteczek wykładamy masę krówkową z puszki.

Banany obieramy i kroimy. Następnie układamy warstwę z owoców na wyłożonej wcześniej warstwie z masy krówkowej. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywną masę i wykładamy na sam wierzch ciasta. Całość możemy posypać startą gorzką czekoladą.

Banoffee gotowe! Najlepiej takie ciasto podawać po uprzednim schłodzeniu, ale też nie jest to konieczne.

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa?     

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów