Bakłażan pieczony na 4 sposoby! Wypróbuj nasze sprawdzone przepisy

Julita Buczek 11.06.2018 AKTUALIZACJA: 30.01.2020
bakłażan pieczony
Fotografia: Fotografia Pixaby

Szukasz przepisu na smaczny obiad? Wypróbuj nasze sprawdzone i szybkie przepisy, które zrobisz w mgnieniu oka. Na jaki się dzisiaj skusisz?

Bakłażan to bardzo wdzięczne warzywo, które możemy przygotować na wiele sposobów. Bez wątpienia będzie smaczne zarówno w formie sałatki jak i zapiekanki. W przepisach bardzo często polecany jest sposób na usunięcie z bakłażana gorzkiego smaku. Do tego celu należy posypać go solą i odczekać, aż puści soki. Później wytrzeć ręcznikiem kuchennym i gotowe!

Zobacz też: 3 przepisy na zapiekanki z bakłażanem. Są smaczne i szybkie w przygotowaniu!

Jak piec bakłażan?

Pieczenie może odbywać się na grillowej patelni. Bakłażan pokrój na cienkie plastry i równomiernie posmaruj każdy plaster oliwą lub olejem. Dzięki temu warzywo nie wyschnie i zachowa doskonały smak.

Pieczony bakłażan

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • sól i pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • kawałeczek posiekanej ostrej papryczki
  • płatków chili
  • 2 łyżki oliwy extra vergine

Przygotowanie:

  1. Bakłażana pokroić na grube plastry ok. 1 cm grubości, doprawić z dwóch stron solą, pieprzem, natrzeć startym czosnkiem, posypać oregano i opcjonalnie papryczką chili. Posmarować oliwą i ułożyć na blaszce do pieczenia.
  2. Nagrzać piekarnik z funkcją grilla na średnią moc. Wstawić blaszkę do piekarnika na górną półkę i zapiekać przez 6-7 minut aż bakłażan lekko zbrązowieje.
  3. Przewrócić na drugą stronę i powtórzyć grillowanie (również 6-7 minut).
  4. Jeśli nie mamy funkcji grilla w piekarniku, ustawiamy 200 stopni C i pieczemy na górnej półce piekarnika po ok. 6-7 minut z każdej strony.

Zobacz też: 3 przepisy na bakłażan faszerowany. Idealne na obiad lub lunch!

Pieczony bakłażan z mięsem mielonym

Składniki:

  • bakłażan, 1 szt.
  • pomidory, 3 szt.
  • koncentrat pomidorowy, 2 łyżeczki
  • czosnek, 1 ząbek
  • ser żółty starty, 1 szklanka
  • sól, pieprz
  • mięso mielone 500 g

Przygotowanie:

  1. Bakłażana kroimy w plasterki, solimy i odstawiamy na ok 30 minut. Odsączamy nadmiar wody, smażymy na patelni na odrobinie oleju.
  2. Pomidory kroimy w kostkę, czosnek wyciskamy, dodajemy koncentrat pomidorowy, umieszczamy w garnku i gotujemy ok. 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem, można też dorzucić oregano.
  3. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy sosem pomidorowym, układamy plasterki bakłażana, tak by na siebie zachodziły. Na warstwę bakłażana wykładamy połowę sosu pomidorowego i mięso mielone, na to dodatkowo ścieramy ser. Następnie kolejną warstwę bakłażana tak samo, jak poprzednią, drugą połowę sosu i sera.
  4. Pieczemy w piekarniku ok. 15-20 minut w 180 stopniach.
  5. Jeżeli zrezygnujemy ze smażenia bakłażanów, gotową zapiekankę trzeba piec troszkę dłużej - ok 30-40 minut.

Bakłażan pieczony z czosnkiem i serem

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 150 g sera, startego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni C.
  2. Bakłażana pokroić w okrągłe plastry. Ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika. Można piec na funkcji grill. Piec przez 5 minut, odwrócić na drugą stronę i piec przez kolejne 5 minut. Nie szkodzi, jeśli bakłażan wydaje się suchy, ponieważ wchłonie tłuszcz z sera i będzie idealny.
  3. Kolendrę i czosnek posiekać. Ser podzielić na dwie części.
  4. W naczyniu żaroodpornym ułożyć połowę bakłażana posypać kolendrą i czosnkiem, przykryć połową sera. Ułożyć resztę bakłażana i posypać pozostałym serem.
  5. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 15 minut, aż ser się roztopi.

Zobacz też: 4 przepisy na gulasz z bakłażanem. Z mięsem lub wegetariański!

Bakłażan pieczony z jogurtem

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • garść orzechów włoskich
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Bakłażana dokładnie myjemy, kroimy na pół. Za pomocą krótkiego noża nacinamy ich miąższ na skos.

Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek, kładziemy bakłażany, posypujemy solą, pieprzem, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 40 minut do momentu kiedy wierzch będzie złociście zarumieniony, a wnętrze miękkie.

W międzyczasie jogurt mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem, możemy również dodać odrobinę oliwy z oliwek.

Bakłażany chwilę studzimy, a przed podaniem polewamy jogurtem i posypujemy orzechami włoskimi.

Bądź na bieżąco. Polub fanpage Chillizet na Facebooku!

Zobaczcie w poniższej galerii, jakie produkty wpływają na wygląd naszej cery:

Autor: Julita Buczek

Oceń artykuł
TEMATY:

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów