Bakława to popularny turecki deser. Podpowiadamy, jak go zrobić!

Weronika Misiuk 02.08.2019
baklava
Fotografia: Schutterstock

Bakława to popularny deser m.in. w Turcji i Grecji. Baklava orzechowa, a może z ciasta francuskiego? Wybierz swoją ulubioną

Bakława, zwana również baklawą lub baklavą zdobywa coraz więcej miłośników nie tylko
w Turcji. Ten pyszny deser możesz bez problemu zrobić samemu. Tajemnica jego wyjątkowego smaku tkwi w odpowiednim doborze składników. Jak przyrządzić bakławę?

Zobacz także: Burek można przyrządzić na wiele sposobów! Wybierz swój ulubiony!

Baklava – przepis na najlepszy deser rodem z Turcji

Trudno wyobrazić sobie kuchnię turecką bez bakławy, która od lat jest ulubionym deserem nie tylko jej mieszkańców, ale i turystów. Podstawą bakławy jest tzw. filo, czyli bardzo cienkie ciasto, składające się z wielu warstw, które wyglądem przypomina papier. Robi się je z mąki, wody oraz odrobiny oleju. Poza ciastem w bakławie nie może zabraknąć również orzechów, pistacji oraz miodu. Chociaż baklava turecka nie ma sobie równych to warto spróbować taki deser przyrządzić samemu.

Baklawa orzechowa – przepis

Baklawa pełna orzechów to deser obok którego nie można przejść obojętnie. Przygotowując ten deser musisz uzbroić się w cierpliwość. Zrobienie bakławy jest bowiem czasochłonne, ale jej wyjątkowy smak z orzechową nutą wynagrodzi z pewnością godziny spędzone w kuchni.

Zobacz także: Lody tajskie to absolutny hit lata! Co to takiego i gdzie kupić lody rolki?

Składniki:

  • orzechy pistacjowe – 250 g
  • 2 kostki masła
  • 500 g cukru
  • pół litra wody
  • pół kilograma mąki pszennej
  • 2 jajka
  • sok z cytryny – 3 łyżeczki
  • olej – 1 łyżka
  • odrobina soli

Sposób przygotowania:

Do garnka z wodą dodajemy cukier. Wszystko razem mieszamy aż do jego rozpuszczenia a następnie gotujemy przez kilka minut. W trakcie należy dodać odrobinę soku z cytryny, dzięki czemu uzyskamy specjalny syrop.

Kolejny krok to  wyrobienie ciasta. W tym celu łączymy wszystkie składniki, czyli mąkę, jajka, wodę, sól oraz odrobinę soku z cytryny aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto na baklavę należy przykryć wilgotną ściereczką w przeciwnym razie będzie bardzo szybko wysychać. Następnie ciasto należy pokroić na około 20 mniejszych części, które dokładnie wałkujemy. W ten sposób mamy uzyskać bardzo cienkie, delikatne warstwy przypominające wyglądem pergamin. To najbardziej wymagający etap, dlatego też, aby zaoszczędzić trochę czasu można skorzystać z gotowego ciasta filo dostępnego w sklepach.

Następnie poszczególne warstwy ciasta układamy na blaszce jedną na drugiej. Każdą z nich polewamy roztopionym masłem. Kiedy ułożymy pierwszą połowę ciasta to rozsypujemy po nim rozgniecione wcześniej orzechy. Na nich układamy kolejno następne warstwy ciasta. Wierzch polewamy resztą masła. Przed włożeniem do piekarnika warto pokroić ciasto na mniejsze niewielkie porcje w kształcie rombów lub kwadratów. Całość pieczemy przez ok. pół godziny w temperaturze 180 stopni aż do uzyskania złocistego koloru. Na koniec naszą baklawę polewamy przygotowanym wcześniej syropem z wody, cukru i cytryny i pozostawiamy do wystygnięcia.

Zobacz także: Ciasto kubanka to pyszny przekładaniec! Jak przygotować ten deser?

Baklawa – ciasto francuskie zamiast filo

Coraz częściej możemy spotkać się z baklawą, w której zamiast ciasta filo stosuje się bardziej popularne ciasto francuskie. Uzyskamy poprzez połączenie dwóch rodzajów ciasta. Podstawa składa się z mąki pszennej wymieszanej z jajkami, solą oraz odrobiną octu lub kwasku cytrynowego. Natomiast drugi rodzaj to ciasto maślane,  które powstaje z masła i odrobiny mąki. Jest to równie pyszna wersja i warto dodać, że jeśli dysponujemy gotowym ciastem francuskim zrobienie tego deseru nie wymaga dużych nakładów czasu i pracy. Jeżeli zdecydujemy się jednak na samodzielne przygotowanie ciasta, trzeba pamiętać o tym, że będzie wymagało odpowiedniego rozwałkowania.

Zobacz także: Desery - kilka łatwych i szybkich przepisów na łakocie

Składniki:

  • cukier – 500 g
  • 1 szklanka wody
  • sok z cytryny – 1 łyżka
  • miód – 2 łyżki
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 50 g masła
  • 100 g migdałów
  • 100 g orzechów włoskich
  • odrobina mąki

Sposób przygotowania:

Baklava w syropie nie ma sobie równych, dlatego w pierwszej kolejności zajmujemy jego przygotowaniem. W tym celu do wody dodajemy 2 łyżki miodu, cukier oraz odrobinę soku z cytryny, wszystko dokładnie ze sobą mieszamy i gotujemy przez kilka minut, aż uzyskamy gęstą konsystencję.

Teraz pora na ciasto francuskie. Należy je wcześniej pokroić na 3 jednakowe części i dokładnie rozwałkować. Blachę smarujemy masłem i układamy na niej pierwszą warstwę ciasta, polewamy roztopionym masłem i posypujemy odrobiną orzechów i migdałów. To samo robimy z drugą warstwą. Na wierzch kładziemy trzecią i również polewamy ją masłem. Wszystko kroimy na mniejsze części i pieczemy w piekarniku przez około pół godziny w temperaturze 180 stopni. Na koniec ciasto polewamy syropem.

Zobacz także: Crepes to naleśniki, które uwielbiają Francuzi. Bez problemu przygotujesz je w domu!

Zobacz najładniejsze torty na każdą okazję!

Oceń artykuł
WSZYSTKO NA TEMAT:

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów