Bajaderka to twój ulubiony deser? Zobacz, jak przyrządzić ją w domu!

Zuzanna Morska 03.03.2020
Bajaderka
Fotografia: Shutterstock

Bajaderki to ciastka, dzięki którym nic w naszym domu się nie zmarnuje. Są miękkie, pyszne i łatwo się je robi. Nie raz też ratowały nas z opresji w sytuacji, kiedy wybierali się do nas goście. Jak przygotować bajaderki? Oto sprawdzony przepis.

Bajaderki to pyszne ciastka, które nie bez powodu nazywane są ciastkami z odzysku lub ciastkami z resztek. Wszystko dlatego, że w ich składzie znalazło się wiele składników, które zwykle zalegają nam w szafkach. Bajaderki nie są trudne do przygotowania, a jednocześnie smakują wielu osobom.

Jak zrobić bajaderki? Oto sprawdzony przepis.

Bajaderka - jak wygląda

Bajaderka to ciastko, które powstaje z tzw. odpadów cukierniczych, czyli ze skrawków np. ciastek deserowych. Zawiera kakao, czekoladę, orzeszki ziemne, bakalie, wiórki kokosowe i odrobinę rumu. Historia tego deseru sięga aż początków XX wieku - dokładnie 20. lat w Warszawie. Do tej pory nie wiadomo, skąd dokładnie wzięła się nazwa bajaderka.

Bajaderki są bardzo syte i pasują do kawy czy herbaty. I nie tak trudno je zrobić. Czego potrzebujemy, aby przygotować ten pyszny deser?

Bajaderka - składniki i przepis

Bajaderka jest łatwa do przygotowania, ale wymaga pamiętania o wielu składnikach. Co musimy kupić, aby zrobić bajaderkę?

Składniki:

  • 800 g pokruszonych ciastek lub ciast (mogą być też herbatniki)
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki bakalii - musimy je jednak najpierw namoczyć
  • 1 słoik dżemu
  • 0,5 kostki masła
  • olejek migdałowy
  • 4 łyżki nutelli albo innego kremu czekoladowego
  • 4 łyżki kakao
  • opcjonalnie: odrobina rumu

Składniki na polewę:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 125 g masła
  • wiórki kokosowe i posiekane orzechy

Przygotowanie:

Ciastka i ciasta trzeba pokruszyć i wrzucić do większej miski. W tym samym czasie w rondelku gotujemy mleko, cukier, masło i kakao. Jeżeli chcemy, aby ciasto było bardziej kakaowe, dodajemy 4 łyżki kakao. Jeżeli ma być mniej kakaowe - o 1 łyżkę mniej.

Następnie masę z rondelka studzimy. Jak już nabierze letniej temperatury, wrzucamy do niej pokruszone ciastka, dżem, nutellę, olejek i ewentualnie rum. Na sam koniec dodajemy orzechy i bakalie. Wszystko zagniatamy aż otrzymamy gęstą, jednolitą masę.

Z przygotowanej masy formujemy kulki. Tak przygotowane ciastka obtaczamy w polewie czekoladowej i wiórkach kokosowych. Polewę przygotowujemy w taki sposób, że gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z masłem.

Całość zostawiamy aż stężeje. Jeżeli ciasta nie są zbyt twarde, możemy włożyć je do lodówki. Wówczas będą miały odpowiednią formę.

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa?   

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów