Klasyczna i pyszna babka piaskowa. Poznaj sprawdzony przepis na to ciasto

Zuzanna Morska 02.03.2020
Ciasto
Fotografia: Shutterstock

Babka piaskowa to klasyczne, pyszne, lekkie i bardzo puszyste ciasto, które z pewnością przypadnie do gustu każdemu. Jak zrobić babkę piaskową? Oto sprawdzony przepis.

Babka piaskowa to jedno z najpopularniejszych i jednocześnie bardzo łatwych do zrobienia ciast. Jest lekka, puszysta i przede wszystkim bardzo smaczna. Nic dziwnego, że ma tak wielu fanów!

Jak zrobić babkę piaskową i na czym polega jej sekret? Oto prosty i sprawdzony sposób na babkę piaskową. To idealne do kawy i herbaty ciasto wyjdzie wam za każdym razem.

Babka piaskowa - jak wygląda

Babka piaskowa może występować w różnej formie - powinna być sypka, ale tylko od nas zależy, na jaki stopień "sypkości" się zdecydujemy w jej przypadku. To, czy babka piaskowa będzie wyjątkowo sypka, zależy od tego, ile skrobi ziemniaczanej do niej dodamy. Im więcej skrobi, tym bardziej "piaskowa" ta babka.

Należy jednak pamiętać, że dodając więcej skrobi ziemniaczanej, musimy też odpowiednio zmniejszyć ilość mąki. Okazuje się, że całkowite zastąpienie mąki skrobią ziemniaczaną sprawi, że otrzymamy bardzo sypką babkę piaskową i to w wersji bezglutenowej!

Babka piaskowa - składniki i przepis

Zanim zaczniemy przygotowywać babkę piaskową, musimy pamiętać o tym, że jej składniki powinny być wcześniej utrzymane w temperaturze pokojowej.

Czego potrzebujemy, aby przygotować pyszną babkę piaskową?

Składniki:

  • kostka masła
  • 150-200 g cukru
  • 4 jajka
  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g skrobi ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • opcjonalnie: cukier puder

Jeżeli chcemy, aby babka była bardziej sypka, dodajemy więcej skrobi, a mniej mąki. Możemy też całkowicie wyeliminować mąkę, wówczas potrzebujemy aż 300 g skrobi ziemniaczanej do przygotowania babki piaskowej.

Przygotowanie:

Najpierw przygotowujemy sobie mieszankę z mąki pszennej i skrobi ziemniaczanej. Białka oddzielamy od żółtek i odstawiamy na bok w oddzielnych miseczkach.

Następnie w kolejnej misce miksujemy kostkę masła z odrobiną soli. Cały czas mieszając dodajemy stopniowo cukier, a później kolejno żółtka jajek. Każde z nich miksujemy ok. 1 minuty.

Do tak przygotowanej bazy dodajemy mąkę ze skrobią ziemniaczaną. Na sam koniec dodajemy ubite na sztywno białka jajek i delikatnie mieszamy. W ten sposób nieco rozrzedzimy nasze ciasto.

Babkę piaskową możemy upiec w tortownicy albo w formie keksowej. Najpierw wykładamy jednak formę papierem do pieczenia lub smarujemy ją masłem i posypujemy mąką.

Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, wkładamy ciasto na środkowy poziom i pieczemy ok. 1 godzinę - do tzw. suchego patyczka. Po ostygnięciu możemy posypać ciasto cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne.

Ciasto jest gotowe do spożycia.

Zobacz także: Pyszna i prosta babka cytrynowa. Zobacz, jak zrobić ją w domu

Babka piaskowa z kakao

Babkę piaskową można też nieco urozmaicić za pomocą kakao. I choć w pierwszym przepisie nie używaliśmy do babki piaskowej proszku do pieczenia, w tym już będzie nam on potrzebny.

Składniki:

  • 1 kostka margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opak. cukru wanilinowego
  • 2 łyżki kakao

Przygotowanie:

W miseczce mieszamy mąkę i skrobię ziemniaczaną. W oddzielnym naczyniu miksujemy margarynę z cukrem i cukrem wanilinowym. Cały czas mieszając dodajemy stopniowo mąkę oraz jajka.

1/3 tak przygotowanej masy odkładamy na bok i dodajemy do niej kakao.

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia albo smarujemy masłem i posypujemy mąką. Najpierw wlewamy do niej jasną masę, a na sam wierzch tę 1/3 mamy wymieszaną z kakao.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy przez 50 minut. Po ostygnięciu ciasto możemy ozdobić cukrem pudrem.

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa?

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów