Pyszna i prosta babka cytrynowa. Zobacz, jak zrobić ją w domu

Zuzanna Morska 27.02.2020
Babka cytrynowa
Fotografia: Shutterstock

Babka cytrynowa to jedno z najprostszych i jednocześnie z najsmaczniejszych ciast, które łatwo przygotować w domu. Nie wymaga wiele pracy, a pasuje do herbaty, kawy i z pewnością zasmakuje niejednemu fanowi pysznych deserów. Jak przygotować babkę cytrynową w domu? Oto sprawdzony przepis.

Babka cytrynowa jest niezwykle aromatycznym, wilgotnym i smacznym ciastem. I choć kojarzyć się może głównie ze świętami, można ją przecież przygotować zawsze wtedy, kiedy najdzie nas na nią ochota!

Ciasto to jest bardzo łatwe i szybkie do zrobienia. Nie ma mowy, aby coś poszło tutaj nie tak. Jakich składników potrzebujemy i jak zrobić babkę cytrynową?

Babka cytrynowa - jak wygląda

Babka cytrynowa to bardzo klasyczne i tradycyjne ciasto. Wszystkie składniki, które do niego dodamy, powinny być utrzymane w temperaturze pokojowej. Należy też pamiętać o mieszaniu ze sobą składników tylko tyle, ile tego wymagają - im dłużej będziemy je miksować, tym będzie ono cięższe.

To bardzo proste, ale jednocześnie bardzo smaczne i pachnące ciasto, które idealnie nadaje się do kawy, herbaty czy soku. Jak zrobić babkę cytrynową?

Babka cytrynowa - przepis

Babka cytrynowa może mieć różny stopień wilgotności. Przepis, który zaprezentujemy wam poniżej, pozwoli wam zrobić delikatne, odpowiednio wilgotne ciasto. Pamiętaj tylko, że zanim przystąpisz do zrobienia go, wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki na ciasto:

  • 1 kostka masła
  • 250 g cukru
  • 4 jajka
  • 250 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sok z 1 cytryny
  • skórka starta z cytryny
  • opcjonalnie: aromat cytrynowy

Składniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki gorącej wody

Przygotowanie:

Najpierw wsypujemy do miski mąkę, którą mieszamy z proszkiem do pieczenia. W oddzielnej miksujemy masło i cukier. Pod koniec tego procesu dodajemy do tej mieszanki po jednym jajku i dalej mieszamy. Po połączeniu tych elementów, dodajemy do nich wymieszane suche składniki.

Do wymieszanej całości dodajemy sok z cytryny i skórkę startą z cytryny. Jeżeli ciasto według nas za mało pachnie albo chcemy, żeby miało jeszcze bardziej wyrazisty aromat, dodajemy zapach cytrynowy.

Przygotowaną mieszankę przekładamy do keksówki, którą najpierw wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy przez 45 minut w 180 stopniach (aż do suchego patyczka).

Po upieczeniu urozmaicamy ciasto przygotowanym lukrem (wystarczy zmieszać składniki lukru wymieniowe wyżej). Spożywamy po wystygnięciu.

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa?

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów