Awokado wcale nie jest takie zdrowe. Niektórym może poważnie zaszkodzić

Mateusz Patyk 28.02.2017
Awokado
Fotografia: Pixabay

Okazuje się, że ten zielony owoc może przyczynić się do choroby wieńcowej u niektórych osób.

Awokado jest niezdrowe - ale tylko dla niektórych osób.

Na podstawie wyników badań Uniwersytetu Cambridge odkryto mutację genetyczną, która sprawia, że w organizmie u części społeczeństwa znajduje się zwiększony poziom tzw. "dobrego" cholesterolu.

O wrodzonym u niektórych ludzi wysokim stężeniu związku HDL-C, inaczej lipoproteinie wysokiej gęstości, napisał portal Tribune.com.pk. U osób bez mutacji, aby cieszyć się z prozdrowotnych właściwości tego typu cholesterolu, wystarczy uprawiać sport lub ćwiczenia oraz spożywać nienasycone kwasy tłuszczowe (np. Omega-3).

A związki właśnie tych substancji w dużym stężeniu zawierają owoce awokado. O ile wcześniej zachęcano do jak najczęstszego dodawania ich do diety, teraz trzeba być ostrożnym z dozowaniem. Pokarmy, w których skład wchodzi awokado oraz ryby i orzechy mogą przyczyniać się do zwiększenia poziomu dobrego cholesterolu w organizmie, co z kolei może mieć fatalne konsekwencje dla grupy dotkniętych mutacją w genie SCARB1.

To odkrycie może doprowadzić do powstania nowych leków, które poprawią przetwarzanie [cholesterolu] HDL-C, aby zapobiec niszczycielskich ataków serca - członek grupy badawczej, dr Adam Butterworth.

Wadliwy wariant w łańcuchu DNA nazywa się P376L. U osób posiadających ten gen ryzyko względnego wystąpienia choroby niedokrwiennej serca wzrasta do 80 procent. To jedno z pierwszych badań wskazujących na przypadki, w których osoby z wysokim poziomem "dobrego" cholesterolu faktycznie mają zwiększone ryzyko chorób serca. A to zadaje kłam obiegowej teorii na temat bezwzględnego wpływu "dobrego" cholesterolu na zdrowie u ludzi.

Naukowcy szacują, że zmutowany gen występuje raz na 1700 osób. Oczywiście trudno ocenić, kto jest jego "nosicielem", dlatego mimo to warto pamiętać o zdrowym trybie życia oraz o prowadzeniu zrównoważonej diety.

Dla wielu może być szokiem, że jedno z najzdrowszych owoców świata, zawierajace witaminy K i b5 oraz błonnik, może czasami wyrządzić więcej złego niż dobrego.

Awokado granat
Fotografia: Giphy.com
Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów