6 przepisów na konfiturę z pigwą! Na pewno przypadną ci do gustu

Julita Buczek 04.06.2018 AKTUALIZACJA: 29.01.2020
konfitura z pigwy
Fotografia: Fotografia Shutterstock

Konfitura z pigwą z pewnością sprawdzi się nie tylko jako smaczny dodatek do herbaty lub chleba. Możesz wykorzystać ją jako nadzienie do ciasta lub tarty.

Owoce pigwy nie nadają się do spożywania na surowo! Trzeba je jeść w wersji przetworzonej. Pigwa świetnie sprawdzi się jako słodka baza do nalewek, konfitur czy kompotów. Do przetworów warto wykorzystać owoce dojrzałe.

Zobacz też: 3 przepisy na sok z pigwy. Są szybkie i łatwe w wykonaniu!

Konfitura z pigwy

Pigwa ma niepowtarzalny smak i zapach. Najczęściej pigwa dostępna jest pod koniec lata i cieszy się bardzo dużą popularnością. Domowa konfitura z pewnością sprawdzi się jako smaczny dodatek do herbaty lub drożdżowego ciasta.

Składniki:

  • 1 kg owoców pigwy
  • 1 szklanka wody
  • 1,5 szklanki cukru

Przygotowanie:

  1. Pigwy umyć, obrać i pokroić na ósemki. Usunąć gniazda nasienne i pokroić na małe kawałki.
  2. W garnku zagotować wodę i dodać pigwę. Gotować na małym ogniu do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Dodać cukier i smażyć, aż owoce będą szkliste, a masa zgęstnieje.
  3. Słoiki i zakrętki wyparzyć. Przekładać do nich konfiturę.
  4. Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 15 minut w temperaturze 85 stopni C, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia

Konfitura z pigwy do herbaty

Jeśli nie lubisz słodzić herbaty cukrem, możesz zrobić to za pomocą konfitury z pigwy, ten smaczny i zdrowy owoc będzie świetnym dodatkiem do czarnej herbaty.

Składniki:

  • 1,5 kg pigwy
  • 1 kg cukru
  • 1,5 szklanki wody
  • sok z 1 cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Pigwę dokładnie umyj, pozbywając się meszku z jej skórki. Przekrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne.
  2. Pokrój pigwę w kostkę.
  3. Do garnka dodaj pokrojoną pigwę, wlej wodę i wsyp cukier. Całość zamieszaj i zagotuj.
  4. Zmniejsz gaz i gotuj pod przykryciem od zagotowania ok.1,5 godziny, raz na jakiś czas mieszając. Dodaj sok z cytryny, wymieszaj i gotuj jeszcze 10 minut.
  5. Gorącą konfiturę z pigwy przełóż do wyparzonych i dobrze osuszonych słoiczków i dobrze zakręć.

Konfitura z pigwy i jabłek

Konfitura z pigwy i jabłek sprawdzi się jako dodatek do klasycznego ciasta drożdżowego lub tarty.

Zobacz też: Tarta z truskawkami - 3 przepisy, które musisz wypróbować

Składniki:

  • 1 kg jabłek
  • 50 dag pigwy
  • 200 ml wody
  • 50-70 dag białego cukru

Przygotowanie:

  1. Jabłka starannie umyć, obrać i pokroić w ćwiartki lub ósemki. Dokładnie usunąć z owoców gniazda nasienne. Pigwę dobrze umyć i pokroić na ćwiartki. Należy także koniecznie usunąć pestki.
  2. Zagotować wodę w garnku, włożyć do niej pigwę, wsypać cukier i gotować przez około 10 minut. Kiedy owoce pigwy zmiękną, dodać jabłka. Wszystko gotować jeszcze przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając, by owoce się nie przypaliły.
  3. Przełożyć wrzący dżem do wyparzonych słoiczków i natychmiast zakręcić. Dżem z jabłek i pigwy najlepiej smakuje z białym pieczywem. Można go też dodawać jako masę do ciast.

Konfitura z pigwy z miodem

Połączenie pigwy i miodu z pewnością sprawdzi się jako dodatek do zimowej herbatki.

Składniki:

  • 1 kg owoców pigwowca lub pigwy
  • 300 g miodu

               

Przygotowanie:

  1. Pigwę lub pigwowca umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  2. Przetarte owoce pigwowca wrzucić do dużego słoja i zalać miodem, wymieszać. Szczelnie zamknąć i zostawić na 12 godzin lub trochę więcej.
  3. Rozłożyć wszystko do czystych słoiczków i pasteryzować 15 minut. Następnie wyjąć z garnka i położyć do góry dnem na ręczniku a drugim grubym ręcznikiem przykryć. Zostawić tak, aż ostygnie.

Konfitura z pigwy z imbirem

 Składniki:

  • 2 kg pigwy
  • 1 kg cukru
  • 2 żel-fixy
  • skórka starta z dwóch cytryn
  • sok z jednej cytryny
  • kopiasta łyżeczka mielonego imbiru

Przygotowanie:

  1. Pigwy obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Wrzucamy do rondla i dolewamy odrobinę wody.
  2. Gotujemy tak długo, aż owoce całkowicie się rozpadną.
  3. Następnie dodajemy skórkę z cytryny oraz sok. Wsypujemy cukier. Gotujemy, aż cukier się rozpuści. Wówczas dodajemy imbir.
  4. Na samym końcu wsypujemy żel-fixy i gotujemy całość według czasu podanego na opakowaniu. Dżem przekładamy do słoików.

Konfitura z pigwy do mięsa

W kuchni bardzo popularnym dodatkiem są sosy owocowe dodawane do mięs. Najczęściej używane są borówki, żurawiny, porzeczki, ale pigwa również świetnie się sprawdzi.

Składniki:

  • 2 kg pigwy
  • 1 kg cukru
  • sok z cytryny
  • szczyptę soli

Przygotowanie:

  1. Pigwy kroimy jak najdrobniej, wrzucamy je do rondla, dodajemy sól, sok z cytryny i cukier, a następnie smażymy na małym ogniu, bardzo często mieszając, aż owoce zrobią się szkliste.
  2. Przelewamy masę do małych słoiczków i trzymamy w ciemnym miejscu lub w lodówce.

Bądź na bieżąco. Polub fanpage Chillizet na Facebooku!

Zobaczcie w poniższej galerii, jakie produkty wpływają na wygląd naszej cery:

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów