6 pomysłów na smaczne przystawki na komunijny stół

Roksana Orlicka 26.02.2019 AKTUALIZACJA: 26.02.2019
Stół na komunię
Fotografia: Shutterstock

Przystawki na komunijnym stole wcale nie muszą być tradycyjne. Można też obok kilku znanych i lubianych dań ułożyć talerze z tymi mniej oczywistymi. Sprawdź, jak zaskoczyć swoich gości!

Menu komunijne zmienia się wraz z modą i trendami kulinarnymi. Obecnie coraz więcej osób cierpi na różnego rodzaju nietolerancje pokarmowe, nie je mięsa lub po prostu dba o figurę. Zebraliśmy kilka pomysłów na komunijne przystawki - te bardziej i mniej tradycyjne. W ten sposób na stole znajdą się potrawy, które trafią w gust wszystkich gości. 

Roladki z bakłażana z suszonymi pomidorami i fetą

Roladki z bakłażana to alternatywa dla tych, którzy nie jedzą z mięsa. To również danie, które zasmakuje bardziej wymagającym gościom. W tym przepisie bakłażan będzie faszerowany suszonymi pomidorami i fetą, ale tak naprawdę można wymyślić inne połączenia – dodać między innymi kaszę pęczak, kapary, oliwki , orzechy czy mozzarellę lub ser kozi.

Przygotuj:

  • ostry nóż,
  • deskę do krojenia,
  • patelnię grillową,
  • papierowy ręcznik,
  • wykałaczki.

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • kostka sera feta
  • ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • pieprz
  • suszone pomidory w oleju
  • sól
  • garść liści bazylii

Przygotowanie:

  1. Zacznij od bakłażana – umyj go dokładnie i wysusz za pomocą ręcznika papierowego. Pokrój wzdłuż na równej grubości plastry.
  2. Przygotowane plastry przedłuż do naczynia i obficie posyp solą – w ten sposób pozbywamy się goryczki. Odczekaj chwilę, gdy na bakłażanie pojawią się kropelki przypominające rosę, możesz przygotowywać danie dalej.
  3. Plastry ponownie osuszamy ręcznikiem papierowym, w tym samym czasie rozgrzewamy patelnię grillową.
  4. Każdy plaster bakłażana dokładnie posmaruj oliwą i ułóż na rozgrzanej patelni.

W momencie, gdy plastry bakłażana będą stygły, weź się za przygotowywanie farszu.

  1. Włóż fetę do miseczki, a następnie dokładnie rozgnieć ją widelcem.
  2. Pokój suszone pomidory w drobną kosteczkę i dodaj do sera.
  3. Dodaj posiekany czosnek, zioła i dwie łyżki oliwy z oliwek i dokładnie wymieszaj.

Następnie wyłóż łyżkę farszu na każdy przygotowany wcześniej plaster bakłażana i zwiń w rulon. Jeśli ruloniki będą się rozpadać, to możesz użyć wykałaczki do podtrzymania.

Roladki z bakłażana

Sałatka z zupek chińskich

Sałatka z zupek chińskich to imprezowy klasyk. To danie bardzo często pojawia się na stołach. Możesz być pewna, że po taką sałatkę sięgnie prawie każdy gość. Jej przygotowanie nie jest czasochłonne. Możesz wkroić takie warzywa na jakie masz ochotę. My polecamy ogórki, paprykę i kukurydzę.

Przygotuj:

  • duża miskę,
  • deskę do krojenia,
  • ostry nóż,
  • ręcznik papierowy.

Składniki:

  • 2 zupki chińskie o smaku curry
  • 2 czerwone papryki
  • puszka kukurydzy
  • 2 świeże ogórki
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka
  • 4 łyżki majonezu
  • garść świeżej natki pietruszki
  • pierś z kurczaka

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania makaronu. Przesyp go do miseczki, dodaj dołączone przyprawy i zalej wrzątkiem. Następnie przykryj przykrywką i poczekaj aż napęcznieje.
  2. Filet z kurczaka pokój w kostkę, przerzuć do miseczki, dodał łyżkę oliwy, pieprz, sól i ostrą paprykę. Podsmaż na patelni.
  3. Paprykę umyj dokładnie i pokrój w małą kostkę, to samo zrób ze świeżymi ogórkami.
  4. Przełóż makaron do miski, dodaj usmażonego kurczaka, paprykę, ogórki, kukurydzę, natkę pietruszki. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  5. Na sam koniec dodaj 4 łyżki majonezu i dokładnie wymieszaj.
Sałatka z chińskich zupek

Tabbouleh

Tabbouleh to danie z kuchni libańskiej. To sałatka warzywna z pomidorów i bulguru z dodatkiem cebuli, czosnku, ogórka i czerwonej papryki. Smak tabbouleh wzbogacony jest miętą, cytryną i natką pietruszki, ewentualnie orzeszkami piniowymi. Możesz je przygotować z myślą o gościach, którzy nie jedzą mięsa lub dbają o swoją figurę. To lekkie danie, które zaskoczy niejedną osobę!

Przygotuj:

  • dużą miskę,
  • ręcznik papierowy
  • ostry nóż
  • deskę do krojenia

Składniki:

  • pół szklanki kaszy bulgur (możesz ją zastąpić kaszą kuskus)
  • 3 pomidory
  • pęczek mięty
  • 2 pęczki natki pietruszki
  • zielony ogórek
  • oliwa z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • granat

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania kaszy – ugotuj ją zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Następnie dokładnie umyj natkę pietruszki i miętę oraz wysusz je, żeby nie były mokre
  3. Posiekaj natkę pietruszki oraz miętę.
  4. Posiekaj czosnek.
  5. Pokój pomidory w kosteczkę, usuń twarde elementy.
  6. Pokój zielone ogórki.
  7. Włóż wszystkie składniki do miski, przypraw solą i pieprzem, skrop sokiem wyciśniętym z cytryny oraz oliwą z oliwek. 
  8. Na sam koniec posyp granatem.
Tabbouleh

Przekąski z ciasta francuskiego

Przekąski z ciasta francuskiego to pewnik wszystkich przyjęć. Są łatwe w wykonaniu i smakują niemal każdemu. Z ciasta francuskiego można wykonać wiele rzeczy. Paszteciki faszerowane kapustą, szpinakiem, pieczarkami czy soczewicą. My podajemy przepis na te ostatnie.

Przygotuj:

  • dużą patelnię
  • niewielki garnek
  • dużą blachę
  • papier do pieczenia

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • szklanka czerwonej soczewicy
  • cebula
  • olej rzepakowy
  • jajko
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Posiekaj cebulę, przełóż ją na patelnię, dodaj trochę oleju i zeszklij na małym ogniu.
  2. W garnku ugotuj soczewicę – wlej niewiele wody! Ważne, by woda jedynie przykrywała soczewicę.
  3. Przygotowaną soczewicę wymieszaj z cebulą i dopraw solą i pieprzem. Odłóż do wystygnięcia.
  4. Piekarnik rozgrzej do 220 stopni.
  5. Rozwiń ciasto francuskie i pokrój na równe części.
  6. Nałóż ostudzone nadzienie i zwiń paszteciki w rulon.
  7. Następnie posmaruj paszteciki roztrzepanym jajkiem.
  8. Wstaw paszteciki do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 20 minut.
Paszteciki

Sałatka gyros

Sałatka gyros to jedna z najczęściej przygotowywanych sałatek. Jej sekretem jest odpowiednie ułożenie warstw i przyprawienie mięsa. Jak przygotować sałatkę gyros?

Przygotuj:

  • miskę
  • patelnię
  • ostry nóż
  • ręcznik papierowy
  • deskę do krojenia

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • puszka kukurydzy
  • czerwona cebula
  • 4 kiszone ogórki
  • kapusta pekińska
  • majonez
  • ketchup
  • olej rzepakowy
  • przyprawa gyros
  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

  1. Zacznij od mięsa – dokładnie je umyj i osusz (dzięki temu będzie chrupiące), następnie pokrój w kostkę i obficie posyp przyprawą gyros, polej olejem i dodaj posiekany czosnek.
  2. Usmaż mięso, ale uważaj, żeby go nie wysuszyć.
  3. Ogórki pokrój w kostkę, przełóż na sitko i zostaw na chwilę – w ten sposób ogórki nie puszczą wody w sałatce.
  4. Czerwoną cebulę pokrój w drobne paski, w ten sam sposób możesz pokroić kapustę pekińską.
  5. Układaj sałatkę warstwami – kapusta, mięso, cebula, warstwa kechupu, kukurydza, ogórki, majonez, kapusta.
Gyros

Roladki z tortilli

Z tortilli można wykonać wiele przystawek. Sprawdza się ona na zimno i to w wielu wariantach. Tortillę można przełożyć kremowym serkiem, szpinakiem, szynką czy pastą warzywną.  My podajemy przepis na roladki z tortilli z wędzonym łososiem.

Przygotuj:

  • deskę do krojenia
  • nóż do smarowania
  • duży talerz

Składniki:

  • dwa opakowania tortilli
  • opakowanie rukoli
  • opakowanie serka śmietankowego
  • kilka plastrów wędzonego łososia

Przygotowanie:

  1. Na każdym placku rozsmaruj grubą warstwę serka śmietankowego.
  2. Ułóż plasterek wędzonego łososia.
  3. Posyp rukolą.
  4. Zwiń tortillę w rulon.
  5. Następnie pokój rulon na plastry około 2 cm.
Roladki z tortilli

Zobacz także: Ciasta na komunię - poznaj najlepsze przepisy na tę okoliczność!

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów