5 sprawdzonych przepisów na lekką kolację. Wypróbuj je wszystkie!

Julita Buczek 20.05.2020 AKTUALIZACJA: 20.05.2020
lekka kolacja
Fotografia: Shutterstock

Poznaj najlepsze pomysły na smaczne i szybkie dania idealne na kolację. Wypróbuj wszystkie przepisy i ciesz się niezapomnianym smakiem.

Kolacja to ostatni posiłek i ważne by nie obciążał naszego organizmu, kiedy kładziemy się spać. Wtedy warto przygotować lekką i szybką kolację.

Jeśli chcemy przygotować lekkostrawną kolację, ważne by była ona bogata w białko czy warzywa. Bardzo często ostatnim posiłkiem może być jogurt z owocami. Jednak jeśli chcecie przygotować coś bardziej wykwintnego, koniecznie wypróbujcie nasze sprawdzone przepisy.

Smaczne przepisy na lekką kolację

Budyń jaglany

Składnik:

  • 1/3 szklanki surowej kaszy jaglanej,
  • 1 szklanka mleka kokosowego,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 banan,
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną należy dokładnie opłukać w ciepłej wodzie, wlać 1/2 szklanki mleka kokosowego oraz 1/4 szklanki wody i gotować pod przykryciem do wchłonięcia płynu. Czas gotowania to około 15 minut.
  2. Kaszę przełożyć do pojemnika blendera i dodać resztę mleka kokosowego, miód, banana oraz sok z cytryny.
  3. Całość zmiksować na gładki mus przez 5 minut.

Koktajl bananowy

Składniki:

  • 1 banan,
  • 3 łyżki płatków owsianych,
  • 1 łyżka masła orzechowego,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1 szklanka mleka

Przygotowanie:

  1. Składniki zmiksować na gładki koktajl w blenderze.
  2. Najlepiej smakuje podawany na zimno.

Placek z cukinii

Składniki:

  • 2 cukinie,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • 3 jajka,
  • 50 g tartego sera żółtego,
  • 50 g tartego parmezanu,
  • 1/2 pęczka szczypiorku,
  • 1 łyżeczka oliwy,
  • sól,
  • pieprz,
  • tarta gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

  1. Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach z obraną cebulą. Doprawić solą, wymieszać i zostawić na około 20 minut. Odcisnąć nadmiar soku.
  2. Włożyć do większej miski. Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza.
  3. Do miski z cukinią i cebulą dodać starty ząbek czosnku, bułkę tartą, jajka, ser tarty, parmezan, szczypiorek oraz oliwę.
  4. Doprawić solą, pieprzem, gałkę muszkatołową. Dokładnie wymieszać.
  5. Wyłożyć do formy i wstawić do piekarnika na około 30 minut.

Pasztet gryczany

Składniki:

  • 1/2 szklanki zielonej soczewicy,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • 250 g pieczarek,
  • 1 duża cebula,
  • 1/3 łyżeczki cynamonu,
  • kminu rzymskiego,
  • ostrej papryki,
  • oregano,
  • kolendry,
  • 100 g kaszy gryczanej,
  • 2 łyżki masła orzechowego,
  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
  • 1/2 łyżki oliwy extra vergine,
  • 2 łyżki oleju lnianego,
  • 2 łyżki octu balsamicznego

Przygotowanie:

  1. Soczewicę zalać wodą i moczyć kilka godzin. Następnie ugotować ją ze szczyptą soli około 30 minut.
  2. Marchewkę, pietruszkę, seler obrać oraz pokroić na małe kawałki. Położyć na dużą blachę wyłożoną papierem. Dodać pieczarki, pokrojone wcześniej na ćwiartki oraz obraną cebulę. Warzywa doprawić solą, pieprzem oraz skropić oliwą.
  3. Piec na blaszce przez 45 minut w około 200 stopniach Celsjusza.
  4. Kaszę gryczaną ugotować i ostudzić.
  5. Odcedzoną soczewicę, kaszę gryczaną i warzywa zmiksować z olejem, orzechami oraz octem balsamicznym na jednolitą masę.
  6. Wyłożyć do podłużnej formy. Piec około 50 minut w 180 stopni Celsjuszach.

Jajka z chorizo

Składniki:

  • 75 g kiełbaski chorizo,
  • 200 ml przecieru pomidorowego,
  • 4 jajka,
  • płatki chili,
  • rukola

Przygotowanie:

  1. Na patelni podsmażyć chorizo pokrojone w plasterki. Wlać sos pomidorowy i zagotować całość.
  2. Wbić jajka i na małym ogniu gotować. Około 10 minut.
  3. Posypać płatkami chilli oraz rukolą

Wypróbujecie nasze przepisy?

Zobacz także: Fasolka szparagowa - gotowanie i przepis. Jak ją przyrządzić, żeby była smaczna i pełnowartościowa?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów