5 przepisów na smaczne i proste dania z ryżem. Dowiedz się, jak je zrobić!

Julita Buczek 25.03.2020 AKTUALIZACJA: 25.03.2020
przepisy na dania z ryżu
Fotografia: Shutterstock

Zgromadzone przez nas przepisy na szybkie dania z ryżem są bardzo smaczne i nie wymagają wymyślnych składników. Sprawdźcie, jak przygotować pyszne dania z ryżem.

Ryż jest tani i bardzo łatwo dostępny w każdym sklepie. Może być składnikiem wielu prostych i zarazem zdrowych dań, których przygotowanie nie zajmie wam zbyt wiele czasu. Zobaczcie, jakie dania można wyczarować z dodatkiem ryżu.

5 przepisów na dania z ryżem

Ryż z warzywami

  • To szybkie i smaczne danie sprawdzi się na obiad i na kolację. Dodatek świeżych warzyw z pewnością urozmaici to proste danie. Jeśli pierwszy raz spotkaliście się z dzikim ryżem, z pewnością nie zapomnicie jego smaku na długo. Dziki ryż nie jest bowiem uprawiany w Chinach. To rodzaj trawy, który w swoim składzie ma wiele witamin oraz białek. Nadaje się idealnie, kiedy chcemy wzmocnić organizm.

Składniki:

  • 200 g dzikiego ryżu lub zwykłego,
  • 3 marchewki,
  • 3 czerwone papryki,
  • 1 bakłażan,
  • 6 cebuli,
  • oliwa z oliwek,
  • pestki dyni,
  • ocet balsamiczny,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • czosnek niedźwiedzi,
  • sól,
  • pieprz,
  • papryka ostra,
  • kurkuma.

Przygotowanie:

  1. Ryż zagotować zgodnie ze wskazówkami znajdującymi się na opakowaniu.
  2. Cebulkę obrać i pokroić, następnie zeszklić na patelni.
  3. Obrać marchew i pokroić w cienkie paski, dorzucić do cebuli.
  4. Pokroić paprykę oraz bakłażan w kostkę i po 10 minutach dorzucić do cebuli i marchwi.
  5. Dusić dolewając wodę oraz oliwę z oliwek.
  6. Kiedy warzywa zaczną mięknąć, dodać przyprawy i pestki dyni oraz ocet.
  7. Na koniec dodać natkę pietruszki oraz ugotowany ryż.
  8. Całość dokładnie wymieszać.

Zdrowy ryż na śniadanie

  • Jeśli w swoich zapasach zgromadziliście dużą ilość tego produktu, możecie wykorzystać go do tworzenia różnych dań. Z ryżem przygotujecie również pyszne śniadanie. To banalne i niewyszukane danie, które jest naprawdę smaczne.

Składniki:

  • biały ryż,
  • mus jabłkowy,
  • syrop daktylowy,
  • migdały.

Przygotowanie:

  1. Ugotuj ryż według przepisu na opakowaniu.
  2. Na patelnię przełóż mus jabłkowy i dodaj ryż. Podsmażaj przez około 6 minut, energicznie mieszając.
  3. Tak podgrzany ryż przełóż do miski. Polej syropem daktylowym i posyp migdałami.

Kotleciki ryżowe

  • Ten smaczny przepis nie zajmie ci wiele czasu, a może okazać się naprawdę smacznym urozmaiceniem monotonnej diety. Kotleciki ryżowe przygotowuje się szybko, a składniki na nie znajdziecie w każdym sklepie.

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej,
  • 0,5 szklanki ryżu,
  • 1 duża cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej,
  • 5-6 kopiastych łyżeczek pasty z suszonych pomidorów,
  • 3-4 kopiaste łyżeczki pasty z zielonych oliwek,
  • olej rzepakowy,
  • pęczek natki pietruszki,
  • sos sojowy,
  • kurkuma,
  • zioła prowansalskie.

Przygotowanie:

  1. Ryż i kaszę ugotować razem według przepisu na opakowaniu. Ostudzić.
  2. Zeszklić cebulę na patelni, dodać kurkumę. Ostudzić.
  3. Dokładnie wymieszać cebulę, ryż oraz kaszę. Dodać czosnek, mąkę, pastę z pomidorów, pastę z oliwek oraz inne przyprawy. Zacząć wyrabiać masę dłońmi, aby wszystkie składniki połączyły się w jedną całość.
  4. Uformować kotlety i piec je w piekarniku przez około 20 minut w temperaturze 200C.

Zdrowa sałatka z ryżem

  • Zdrowa sałatka z ryżem wzmocni odporność organizmu. To tak zwane superfoodsy, które mają drogocenny wpływ na nasze funkcjonowanie. Dodatkowo przygotowanie tego typu posiłku nie jest czasochłonne.

Składniki:

  • 500 g pieczarek,
  • 2 duże papryki czerwone,
  • kawałek pora,
  • 1 opakowanie kiełków roślin strączkowych,
  • ryż biały,
  • pęczek pietruszki,
  • kilka ząbków czosnku,
  • sok z cytryny,
  • oliwa z oliwek,
  • sól.

Przygotowanie:

  1. Pieczarki dokładnie umyć i pokroić. Smażyć na oliwie z oliwek, dodać posiekanego drobno pora, kiełki. Całość poddusić pod przykryciem.
  2. Ugotować ryż według przepisu na opakowaniu.
  3. Umyć paprykę i pokroić na małe kawałki.
  4. Kiedy wszystkie składniki ostygną wymieszać pieczarki, paprykę, ryż, pietruszkę oraz czosnek, który wcześniej został przeciśnięty przez praskę.

Ryż z dodatkiem soczewicy

  • To danie sprawdzi się idealne, kiedy za oknem zrobi się znacznie chłodniej. Potrawka warzywna z ryżu i soczewicy jest bardzo sycąca, a dodatkowo poprawia odporność naszego organizmu

Składniki:

  • 1 szklanka soczewicy czerwonej,
  • 3 marchewki,
  • 1 szklanka ryżu białego,
  • 2 niewielkie cebule czerwone,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 50 g pieczarek,
  • 100 g koncentratu pomidorowego,
  • 50 g pasty z suszonych pomidorów,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • kurkuma,
  • majeranek,
  • zioła prowansalskie,
  • sos sojowy,
  • oliwa z oliwek.

Przygotowanie:

  1. Ryż gotować według przepisu na opakowaniu.
  2. Cebulę umyć, obrać i pokroić. Zeszklić na patelni. Dodać soczewicę, całość zalać wodą i dusić.
  3. Obrać marchew i zetrzeć ją na tarce. Dorzucić do soczewicy, dokładnie wymieszać.
  4. Soczewicę dusić przez 20 minut. Dodać zioła i przyprawy.
  5. Obrać pieczarki i pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do soczewicy pieczarki i pozostałe składniki prócz ryżu.
  6. Całość dusić przez 10 minut.
  7. Na koniec dokładnie wymieszać i podawać z ryżem.

Wypróbujesz nasze przepisy?

Zobacz także: Quiche czyli tradycja w kuchni francuskiej. Czym się różni od tarty i jak ją zrobić?

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów