Szukasz pomysłu na obiad wegetariański? Wypróbuj któryś z naszych 5 przepisów!

Katarzyna Leszczyńska 15.09.2020 AKTUALIZACJA: 15.09.2020
Wegetariańska miska na obiad z ciecierzycą, hummusem i warzywami
Fotografia: Shutterstock

Podpowiadamy 5 przepisów na obiad wegetariański. Skomponuj zdrowy i zbilansowany posiłek dla całej rodziny!

Dieta wegetariańska nie jest aż tak skrajna jak wegańska i przy odpowiednim jej zbilansowaniu, jesteśmy w stanie dostarczyć sobie dzięki niej wielu cennych wartości odżywczych. Zwłaszcza, że opieramy ją na zdrowych węglowodanach, warzywach, a także jajkach i rybach. Dlatego też tego typu posiłki możemy śmiało serwować każdego dnia całej naszej rodzinie. Podpowiadamy, czego nie może zabraknąć w diecie wegetariańskiej, a także 5 przepisów na obiad wegetariański. Będzie pysznie i zdrowo!

Zobacz także: Sałatka z jajkiem na 7 sposobów! Sprawdzone przepisy na pyszną i zdrową przekąskę

Dieta wegetariańska – jakie produkty są dozwolone? Jak ją zbilansować?

Dieta wegetariańska często kojarzy się wyłącznie z sałatkami. Nic bardziej mylnego! Nawet typowo wegańskie dania da się zbilansować odpowiednio tak, żeby dostarczać sobie wystarczającą ilość wartości odżywczych. Nie wspominając już o diecie wegetariańskiej, która obfituje w wiele cennych produktów.

Jakie produkty można wykorzystać, jeżeli chcemy stworzyć zdrowy posiłek wegetariański?

  • Wszelkiego rodzaju kasze
  • Świeże warzywa i owoce (w tym te suszone)
  • Warzywa strączkowe
  • Jajka
  • Ryby (w zależności od odmiany wegetarianizmu, nie wszyscy bowiem jedzą ryby)
  • Orzechy i nasiona
  • Nabiał
  • Tofu
  • Zioła i przyprawy

Wykorzystując tego typu produkty, bez wątpienia stworzysz zdrowy i zbilansowany posiłek dla całej rodziny. Podpowiadamy 5 przykładowych przepisów na obiad wegetariański dla całej rodziny.

Zobacz także: Lasagne nie musi być tradycyjna! Możesz ją przyrządzić również ze szpinakiem. 2 proste przepisy na lasagne ze szpinakiem

Obiad wegetariański – łosoś pieczony z ryżem

Łosoś z piekarnika to zawsze dobre wyjście na obiad. Takie danie wegetariańskie bez wątpienia będzie zdrowym i pysznym posiłkiem. 

Składniki dla 2 osób:

  • Filet z łososia (ok. 300 g)
  • Ryż jaśminowy - 100 g
  • Mix sałat
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • Świeży ogórek
  • Sok z połówki cytryny
  • 3 łyżeczki sosu sojowego
  • Łyżeczka musztardy
  • 2 łyżeczki oleju lnianego lub oliwy z oliwek
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra

Sposób przygotowania:

Na początku przygotowujemy marynatę. Sos sojowy łączymy 3 łyżeczkami soku z cytryny i przyprawami. Łososia obieramy ze skórki i wkładamy w marynatę. Odstawiamy na minimum 30 minut.

Ryż gotujmy według przepisu na opakowaniu. Łososia pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.

Danie podajemy z sałatką z sałaty, pomidorków koktajlowych i ogórka. Sałatkę polewamy sosem: mieszamy oliwę lub olej z łyżeczką musztardy i soku z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Zobacz także: Szukasz przepisu na zdrowy obiad? Ryba w sosie koperkowym sprawdzi się idealnie!

Obiad wegetariański – jajka sadzone z ziemniakami i fasolką szparagową

Ten przepis to prawdziwa bomba witaminowa. Pyszne i zdrowe jajka, do tego syte ziemniaki i bardzo zdrowa fasolka szparagowa. Warto zaserwować najbliższym takie połączenie.

Składniki dla 2 osób:

  • 4 jajka
  • 200 g ziemniaków
  • ½ kg fasolki szparagowej
  • 2 pomidory
  • 1 łyżeczka masła
  • Przyprawy: sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Od fasolki odcinamy końcówki i również gotujemy ją w osolonej wodzie do miękkości.

Na patelni rozgrzewamy masło. Na to wbijamy jajka i czekamy, aż się usadzą. Wykładamy je na ciepłe ziemniaki, posypujemy solą i pieprzem, a obok kładziemy fasolkę. Podajemy z sałatką z pomidorów.

Zobacz także: Jajka w sosie koperkowym – prosty przepis na pyszne danie!

Obiad wegetariański – spaghetti al pomodoro z tofu

Spaghetti to zawsze dobry pomysł na obiad. Oczywiście to klasyczne zazwyczaj jest z mięsem, jednak można zrobić równie pyszne z dodatkiem… sytego i zdrowego tofu.

Składniki dla 2 osób:

  • Makaron spaghetti – 100 g
  • 100 g wędzonego tofu
  • Pomidory w puszce
  • Cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 g tartego parmezanu
  • Oliwa z oliwek
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, kurkuma, bazylia i oregano

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Przyprawiamy wszystkimi przyprawami, a jak się zeszkli, dodajemy pokrojone w kostkę tofu.

Gdy tofu się przyrumieni, na patelnię wlewamy pomidory. Wyciskamy czosnek i chwilę razem dusimy. Przyprawiamy jeszcze do smaku i do tego wrzucamy odcedzony makaron. Podsmażamy razem i przekładamy na talerze. Całość posypujemy tartym parmezanem i świeżym pieprzem.

Zobacz także: Spaghetti bolognese – przepis na klasyczną włoską pastę

Obiad wegetariański – bowl ze szpinakiem, suszonymi pomidorami, ciecierzycą i fetą

Nie ma nic zdrowszego niż pyszna sałatka, a dokładnie zdrowy i syty bowl. Dzięki tej zielonej miseczce cała twoja rodzina będzie najedzona i szczęśliwa.

Składniki dla 2 osób:

  • 200 g szpinaku
  • 150 g sera feta
  • 10 suszonych pomidorów
  • 400 g ciecierzycy w puszce
  • Łyżeczka miodu
  • Łyżeczka musztardy dijon
  • 3 łyżeczki oleju lnianego lub oliwy z oliwek
  • Łyżeczka soku z cytryny
  • Ząbek czosnku
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra

Sposób przygotowania:

Bierzemy miseczkę. Każdy składnik układamy w misce obok siebie.

Szpinak dokładnie myjemy i odsączamy z nadmiaru wody. Wkładamy do miski. Pomidory suszone kroimy w paski i wkładamy obok szpinaku. Podobnie robimy z serem feta, który kroimy w kostkę.

Ciecierzycę odsączamy z zalewy i dokładnie płuczemy pod wodą. Dodajemy do pozostałych składników.

Przygotowujemy sos. Musztardę, miód, olej, sok  z cytryny, wyciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe przyprawy mieszamy razem. Tak przygotowanym sosem polewamy nasze składniki w misce.

Zobacz także: Ciecierzyca to podstawa wielu pysznych dań. Oto 5 przepisów na dania z ciecierzycy

Obiad wegetariański – zapiekanka z tuńczykiem

Nie ma nic lepszego na obiad lub kolację niż pyszna zapiekanka. A tą wersję z tuńczykiem po prostu uwielbiamy!

Składniki dla 2 osób:

  • 150 g tuńczyka w sosie własnym
  • 100 g makaronu fusilli (pszennego lub pełnoziarnistego, wedle waszych upodobań)
  • 400 g pomidorów pelati
  • 1 łyżka ketchupu pikantnego
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 125 g mozzarelli
  • Oliwa z oliwek
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, kurkuma

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy al dente.

Cebulę obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy  na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Gdy się zeszkli, dodajemy tuńczyka i wszystkie przyprawy. Chwilę smażymy razem, po czym dodajemy pomidory i ketchup. Dusimy około 5 minut. Następnie wrzucamy na patelnię makaron i mieszamy ze sobą.

Makaron z sosem przekładamy do małego naczynia żaroodpornego. Na całość wykładamy startą mozzarellę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15 minut.

Zobacz także: Makaron z tuńczykiem na 4 różne sposoby! Na który się skusisz?

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa? Ostrzegamy... pytania nie są łatwe. Powodzenia!

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów