5 przepisów na faworki - ciekawe, na który się skusisz

Sylwia Kropiewnicka 05.11.2018
faworki
Fotografia: Shutterstock

Faworki to zdecydowanie jeden z najpopularniejszych, polskich deserów. Przepis na faworki jest bardzo prosty. Najlepszy, bo sprawdzony, jest ten od mamy czy babci. Jeśli jednak takiego nie masz, a chcesz zaserwować swoim bliskim chrusty, sprawdź, jak je przygotować.

Faworki, zgodnie ze staropolskim obyczajem, podobnie jak pączki przygotowuje się w Tłusty Czwartek, ale nie tylko. Faworki świetnie sprawdzą się także w karnawale. To święta tego przysmaku, a gospodynie domowe wymieniają się najlepszymi przepisami. Przepis jest bardzo prosty, jednak jeśli planujesz zrobić większą ilość faworków, dobrze na to poświęcić trochę więcej czasu. Chruściaki są delikatne i kruche, zasmakują nawet najbardziej wybrednym.

Faworki - prosty przepis

Składniki:

  • 400 g mąki
  • 3 żółtka
  • 2 całe jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 50 g masła
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1 l oleju do smażenia

Jak zrobić faworki?

1. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy masło i wyrabiamy.

2. Oddzielamy białka od żółtek. Potrzebne będą 3 żółtka i 2 całe jajka.

3. Jajka miksujemy z cukrem i śmietaną. Następnie zagniatamy razem wszystkie składniki.

4. Wyrobione ciasto odstawiamy na ok. 1 godzinę. 

5. Po tym czasie z ciasta odrywamy mały kawałek. Rozwałkowujemy na stole, składamy na pół i znowu wałkujemy, powtarzamy tę czynność kilka razy.

6. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. Następnie wycinamy paski i w każdym robimy nacięcie. Przewlekamy końcówkę paska przez nacięcie, aby uformować faworek.

7. Faworki smażymy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor (ok. 1 minutę na każdą stronę).

8. Gotowe faworki przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.

Faworki - przepis Ewy Wachowicz

Wśród wielu różnych przepis na faworki bardzo dużym zainteresowaniem cieszy się również ten autorstwa Ewy Wachowicz. Pamiętaj, że świetną alternatywą dla faworków będą pączki.

Składniki:

  •     3 szklanki mąki
  •     cukier waniliowy bio
  •     80 g rozpuszczonego masła
  •     50 g drożdży
  •     3 kostki smalcu do smażenia
  •     szklanka mleka
  •     2 jajka
  •     2 łyżki cukru
  •     cukier puder
  •     sól

Jak zrobić faworki?

1. Drożdże, łyżkę cukru, łyżkę mąki, 1/2 szklanki ciepłego mleka wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.

2. Jajka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym, dodaj do zaczynu wraz z pozostałymi składnikami (resztą mąki ,masłem i szczyptą soli).

3. Ciasto wyrabiaj ok. 20 min, po czym odstaw na kolejne 20 do wyrośnięcia.

4. Rozwałkuj ciasto, ponacinaj w paski, wywiń i smaż na rozgrzanym smalcu do zrumienienia. Posyp cukrem pudrem.

Faworki z piekarnika

Faworki to świetny pomysł na deser. Kiedy jednak chcesz, aby były mniej kaloryczne, zamiast smażyć je na patelni, faworki możesz upiec w piekarniku.

Składniki:

  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 3 duże łyżki gęstej kwaśnej śmietany np. 18%
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub kilka kropel wybranego aromatu
  • 45 gr stopionego, schłodzonego masła
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy wymieszany z cukrem pudrem

Jak zrobić faworki?

1.  Z mąki, żółtek, śmietany, ekstraktu lub aromatu, soli, masła wyrób gładkie ciasto. Następnie włóż je na godzinę do lodówki.

2. Ciasto krótko zagniataj, składając je jak francuskie. Następnie rozwałkowuj je bardzo cienko.

3. Z ciasta wycinaj faworki. Układaj je blisko siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

4. Faworki piecz ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia szybko nabierają koloru, uważaj więc, żeby ich nie spalić.

4. Gorące faworki posyp cukrem pudrem wymieszanym z cukrem wanilinowym.

Faworki bez cukru

Faworki niewątpliwe zaliczają się do deserów. Kiedy jednak starasz się ograniczyć ilość spożywanego cukru, możesz wyeliminować ten składnik z przepisu. Poniższy przepis oprócz tego na pewno będzie bardziej fit, ponieważ zawiera mąkę orkiszową. Z czystym sumieniem będziesz mogła się nimi zajadać.

Składniki:

  •     300g mąki pszennej orkiszowej razowej
  •     100ml ciepłej wody
  •     2 łyżki masła klarowanego, oleju lub margaryny bez mlecznej
  •     szczypta soli
  •     1 łyżka octu spirytusowego lub wódki do smażenia
  •     ok. 500 g masła klarowanego lub oleju do smażenia
  •     2 łyżki zmielonego ksylitolu

Jak zrobić faworki?

1. Do miski przesiać mąkę, dodać ciepłą wodę, rozpuszczone masło klarowane, margarynę lub olej, szczyptę soli, ocet. Składniki wyrabiać do uzyskania sprężystej konsystencji.

2. Ciasto nie może się lepić i powinno być wyrabiane 10-15 minut. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić na kilka minut.

3. Stolnicę posypać mąką orkiszową, a ciasto cienko rozwałkować.

4. Rozwałkowane ciasto pokroić na paski o szerokości ok 3-4 cm i długości ok 10 cm. Na środku każdego paska należy zrobić nacięcie; następnie przeciąć przez nie jeden koniec faworka, aby uzyskać ładny skręt.

5. Rozgrzać tłuszcz i smażyć na złoty kolor z obu stron.

Faworki - przepis tradycyjny

Przepis na faworki może być bardziej lub mniej skomplikowany. W zależności od twoich ambicji i kulinarnych predyspozycji, spośród całej gamy różnych przepisów, możesz wybrać najlepszy dla ciebie. Warto pamiętać, że faworki można serwować na różne okazje. Faworki z piwem świetnie sprawdzą się na rodzinny obiad. Rodzina na pewno będzie zadowolona.

Składniki:

  •     400 g mąki pszennej
  •     szczypta soli
  •     1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •     1 jajko
  •     5 żółtek
  •     1 łyżka cukru pudru
  •     6 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
  •     1 łyżka spirytusu lub octu
  •     1,5 kg smalcu lub 2 litry oleju
  •     cukier puder, dżem

Jak zrobić faworki?

1. Mąkę przesiać do miski, dodać sól i proszek do pieczenia. Następnie wymieszać.

2. W drugiej misce ubić jajko i żółtka z łyżką cukru pudru. Dodać do mąki, następnie dodać śmietanę i spirytus. Całość zmiksować lub wymieszać łyżką.

3. Połączyć składniki i zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę i odstawić na około 30 - 45 minut w temperaturze pokojowej.

4. Ciasto zagniatać przez ok. 7 minut. Następnie rozwałkować je na placek, złożyć na pół i znów rozwałkować, ponownie składać i rozwałkowywać jeszcze 2-3 razy.

5. Ciasto podzielić na 4 części i kolejno rozwałkowywać na cienkie placki (im cieńsze tym lepiej).

6. Z ciasta wycinać paski. Następnie w środku każdego paska zrobić nacięcie, przez które przełożyć jeden koniec ciasta. Złapać za końce i delikatnie potrząsnąć, aby faworek miał ładny kształt.

7. Faworki smażyć na złoty kolor, po ok. 30 - 60 sekund z każdej strony.

8. Po ostudzeniu chrusty można posypać cukrem pudrem i podawać z marmoladą lub konfiturą.

Zobacz także: Nalewka z winogron może być smaczna i zdrowa. Mamy na nią 3 przepisy

Bądź na bieżąco. Polub fanpage Chillizet na Facebooku!

Samodzielnie zrobione przysmaki są najlepsze. Masz pewność, że powstały z naturalnych składników i nie zawierają chemicznych dodatków. Naturalne składniki sprawdzają się nie tylko w kuchni.

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów