4 sprawdzone przepisy na muffinki z winogronami, które warto znać!

Julita Buczek 06.06.2018
muffinki z winogronami
Fotografia: Fotografia Fotolia

Winogrona możesz jeść nie tylko w jednej formie. Mamy wiele przepisów, na to, co możesz zrobić z tych zdrowych i smacznych owoców! Przepis na smaczne muffinki to tylko jeden z wielu, który warto wypróbować!

Winogrona mają drogocenny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu, dlatego warto dodać je do swojej diety. Ich właściwości zależne są od konkretnego rodzaju, dlatego postaramy się przybliżyć wam kilka z nich.

Zobacz też: Jak zrobić wino z winogron? Wypróbuj sprawdzony przepis!

Korzyści z jedzenia czerwonych winogron:

  • zapobiegają zmianom nowotworowym
  • przeciwdziałają zaparciom
  • zapobiegają chorobom układu krążenia
  • zapobiegają infekcjom
  • zawierają kwas foliowy
  • wspierają pracę żołądka

Korzyści z jedzenia zielonych winogron:

  • mają niską zawartość tłuszczu
  • nie zawierają cholesterolu ani sodu
  • są bogate w minerały
  • zmniejszają ryzyko raka jelita grubego, raka prostaty
  • są dobre dla o kości

Zobacz też: 3 sposoby na kompot z winogron! Będziecie zaskoczeni jakie są proste

Muffinki z winogronami

Składniki:          

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko

Dodatkowo:

  • 300 gram winogron
  • 50 gram marcepanu
  • polewa czekoladowa

                   

Przygotowanie:

  1. Suche składniki wymieszać w jednej misce. W drugiej misce ubić mokre składniki. Suche wsypać do mokrych, lekko wymieszać tak, żeby składniki się połączyły.
  2. Winogrona umyć, przekroić na pół, wyciągnąć pestki.
  3. Do formy na muffinki włożyć papilotki i do każdej po pełnej łyżce ciasta, następnie 3 połówki winogron i kawałek marcepanu, a na górę znowu łyżkę ciasta. Piec ok.20 min. w temp. 180 stopni.
  4. Gotowe udekorować polewa czekoladowa.

Zobacz też: Domowe wino z winogron! Podpowiadamy jak je zrobić

Muffinki z winogronem i musem jabłkowo- bananowym

Składniki:

  • mąka pszenna 1 szklanka
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • jogurt naturalny 0,5 szklanki
  • masła 4 łyżki roztopionego ostudzonego
  • cukier 3 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
  • winogrona 0,5 kubka małych
  • słonecznik łuskany
  • woda gazowana 4 łyżki
  • mus jabłkowy 0,5 z bananem

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki powinny być temperatury pokojowej.
  2. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem. Dodawać po kolei ciągle mieszając trzepaczką, jogurt naturalny, wodę, masło.
  3. Winogrona oczyścić z łodyżek, umyć.
  4. Jeżeli chodzi o mus to można kupić gotowy lub zmiksować na gładką masę 1 banana, 2 średnie, obrane jabłka z 1 łyżką cukru waniliowego.
  5. Naszykować papilotki, włożyć je do foremki. Do każdej wlać do połowy ciasto, włożyć po 2-3 winogrona i zalać je ciastem. Na wierzchu posypać słonecznikiem. Piec przez 25 min w 180 stopniach.
  6. Po upieczeniu, poczekać aż lekko przestygną, zdjąć papilotki i każdą nadziać musem jabłkowo bananowym używając szprycy.

Czekoladowe muffiny z winogronem

Czekoladowe muffiny z winogronem, które są delikatne i puszyste, a na dodatek rozpływają się w ustach.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 1,5 kopiastej łyżki ciemnego kakao
  • szklanka mleka
  • 80 ml oleju
  • 2 jajka
  • winogrona

Wykonanie:

  1. Przygotować dwie miski. Do jednej z nich wrzucić wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz kakao).
  2. Do drugiej miski wrzucić wszystkie mokre składniki i dokładnie wymieszać. Mokre produkty przelać do suchych i za pomocą drewnianej łyżki dokładnie wymieszać.
  3. Przygotowane ciasto nakładać do papilotek bądź silikonowych foremek.
  4. Muffiny piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25 minut.

Zobacz też: Konfitura z winogron na 4 sposoby. Musisz je wypróbować!

Muffiny z winogronem i budyniem

Składniki:

Ciasto:

  • ½ kostki margaryny (125 g)
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 1/3 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 szkl. mleka
  • 2 łyżki cukru
  • białe winogrona do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Winogrona myjemy, osuszamy.
  2. Ciasto na babeczki: Mąkę przesiewamy, łączymy z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy margarynę i jajko. Wszystko dokładnie mieszamy. Zagniatamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na 30 minut do lodówki. Foremki do babeczek smarujemy margaryną lub masłem i obsypuję mąką.
  3. Schłodzone ciasto wałkujemy cienko i wylepiamy nim foremki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i piekę około 15 minut w 200*C. Przed wyjęciem z foremek babeczki lekko studzimy
  4. W tym czasie robimy nadzienie: Gotujemy budyń na mleku z cukrem zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudzone babeczki nadziewamy ostudzonym budyniem śmietankowym, dekorujemy połówkami winogron i podajemy.

Bądź na bieżąco. Polub fanpage Chillizet na Facebooku!

Zobaczcie w poniższej galerii, jakie produkty wpływają na wygląd naszej cery:

Autor: Julita Buczek

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów