4 smaczne przepisy na makaron z bakłażanem! Wypróbuj nasze propozycje

Julita Buczek 11.06.2018 AKTUALIZACJA: 30.01.2020
makaron z bakłażanem
Fotografia: Fotografia Pexels

Makaron z bakłażanem, tofu lub tuńczykiem z pewnością sprawdzi się jako szybki obiad. Nie dość, że danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu, to jeszcze jest bardzo smaczne. Wypróbuj nasze wariacje na temat tego klasycznego posiłku!

Psianka podłużna, bo taką drugą nazwę nosi bakłażan, z pewnością sprawdzi się jako dodatek do makaronów. Zawiera wiele witamin, które pomogą w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu.

Zobacz też: 4 przepisy na gulasz z bakłażanem. Z mięsem lub wegetariański!

Jeśli chcecie dobrze przygotować bakłażan, powinniście postępować zgodnie z naszymi wskazówkami.

  1. Bakłażan myjemy i pozbawiamy gniazda kwiatowego, nie obieramy go ze skórki.
  2. Przed przystąpieniem do gotowania, najpierw solimy, tak aby puścił sok. Później płuczemy i suszymy ręcznikiem papierowym. Sól pomaga zmniejszyć chłonność miąższu.

Makaron z bakłażanem

Makaron przygotujesz szybko i bez zbędnego tracenia czasu. Dodając świeże warzywa, sprawisz, że całość będzie smakować i wyglądać jeszcze lepiej.

Składniki:

  • 1 nieduży bakłażan
  • 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 ml śmietanki 30-36%
  • 50 g twardego żółtego sera
  • 300 g makaronu wstążek
  • przyprawy: suszony tymianek, oregano
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • świeży tymianek do przybrania

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od bakłażana. Pokrój go na 1 cm plastry, oprósz je solą i odstaw w misce na 20-30 minut. W tym czasie bakłażan straci swoją goryczkę.
  2. Pieczarki oczyść, pokrój w cienkie plasterki i podsmaż na oleju, razem z posiekanym czosnkiem i cebulą na złoty kolor. Na samym początku smażenia skrop pieczarki sokiem z cytryny, dzięki czemu zachowają jasną barwę.
  3. Następnie plastry bakłażana opłucz wodą, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój z podłużne, dość cienkie paseczki.
  4. Bakłażana również podsmaż na złoty kolor na patelni z oliwą.
  5. W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcjami z opakowania.
  6. Kiedy bakłażan będzie już miękki i zrumieniony dodaj na patelnię usmażone wcześniej pieczarki z cebulą. Dopraw solą i pieprzem, a także suszonymi ziołami, i zalej całość śmietanką.
  7. Kiedy śmietanka zacznie gęstnieć, dodaj starty żółty ser. Zamieszaj całość i odczekaj jeszcze 1-2 minuty aż sos jeszcze mocniej zgęstnieje i śmietana pokryje ładnie kawałki bakłażana, i pieczarek.
  8. Na talerze nałóż porcje makaronu, a na wierzch po solidnej porcji warzyw w śmietanowym sosie. Na koniec ułóż na każdej porcji trochę listków świeżego tymianku.

Zobacz też: 3 przepisy na zapiekanki z bakłażanem. Są smaczne i szybkie w przygotowaniu!

Makaron z bakłażanem i fetą

Lekki ser feta z pewnością sprawdzi się jako smaczny dodatek do makaronu. Kiedy zapiekanka będzie ciepła, ten słony ser będzie smakować jeszcze lepiej.

Składniki:

  • 1 mały bakłażan
  • 1 średnia cebula
  • 1 puszka pomidorów w zalewie (400 g)
  • 1 strąk czerwonej papryki
  • 100 gramów fety (użyłam fety z suszonymi pomidorami)
  • sól
  • czarny pieprz
  • 2 szczypty ziół prowansalskich
  • ewentualnie oregano lub bazylia
  • około 350 gramów makaronu

Przygotowanie:

  1. Bakłażana umyć, osuszyć, pokroić w 1 cm plastry, posypać solą, odstawić na 30 minut do puszczenia soku.
  2. Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu, odcedzić. Paprykę pokroić w kosteczkę, cebulę posiekać.
  3. Bakłażana odsączyć z soku, wrzucić na patelnię razem z papryką i cebulką, podsmażyć przez około 7 - 8 minut na średnim ogniu, następnie dodać pomidory w puszce, przyprawić, dusić około 10 minut, do zredukowania i zagęszczenia sosu.
  4. Po tym czasie dodać ser, wymieszać, wrzucić makaron wymieszać ponownie, podawać.

Makaron z bakłażanem i tuńczykiem

Tuńczyk jest niskokaloryczny i stanowi doskonałe źródło białka. Warto więc dodawać go do kanapek, sałatek lub jak w tym przypadku do makaronu z bakłażanem.

Składniki:

  • 250 g makaronu typu penne,
  • 1 duży bakłażan,
  • tuńczyk z puszki w sosie własnym,
  • bazylia,
  • sól i pieprz,
  • oliwa z oliwek,
  • starty twardy ser żółty

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu.
  2. Bakłażana pokroić w plasterki, posolić i odstawić, a po kilku minutach przepłukać.
  3. Pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie z oliwek. Doprawić pieprzem i dodać tuńczyka.
  4. Smażyć kilka minut, doprawić bazylią. Dodać makaron i wymieszać.
  5. Przed podaniem dodać starty ser żółty.

Makaron z bakłażanem i tofu

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 1 marchew
  • 1 opakowanie tofu
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • makaron typu chińskiego
  • sól ziołowa
  • pieprz czarny
  • kolendra mielona
  • imbir mielony
  • curry
  • kurkuma
  • garam masala
  • sos sojowy
  • czosnek niedźwiedzi
  • listki mięty

Przygotowanie:

  1. Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu.
  2. Bakłażana umyć, pokroić w kostkę. Wrzuciłam do miski, posolić i skropić oliwą.
  3. Tofu pokroić w kostkę, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
  4. Na patelnię, na rozgrzany olej wrzucić bakłażan i marchewkę. Chwilę podsmażyć i dodać tofu.
  5. Przyprawić solą ziołową, czarnym pieprzem. Dodać odrobinę imbiru mielonego, kolendry mielonej oraz trochę sosu sojowego. Przyprawić kurkumą, czosnkiem niedźwiedzim. Dodać przyprawę garam masala oraz odrobinę curry. Wszystko razem wymieszać, wlać mleko kokosowe, kilka listków mięty, dodać makaron i jeszcze chwilkę razem smażyć.

Bądź na bieżąco. Polub fanpage Chillizet na Facebooku!

Zobaczcie w poniższej galerii, jakie produkty wpływają na wygląd naszej cery:

Autor: Julita Buczek

Oceń artykuł
TEMATY:

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów