4 przepisy na tartę z agrestem - musisz je wypróbować!

Julita Buczek 28.05.2018 AKTUALIZACJA: 29.01.2020
tarta z agrestem
Fotografia: Fotografia Shutterstock

Agrest to bardzo smaczny i zdrowy owoc, jeśli jeszcze nie przygotowywaliście z nim deserów, musicie koniecznie to nadrobić. Przygotowaliśmy dla was aż 4 smaczne przepisy do wypróbowania!

Agrest to bardzo smaczny owoc jest jednak trochę kwaśny, dlatego warto dodawać go jako dodatek do słodkich ciast lub placków. Świetnie sprawdzi się również w formie nalewki lub kompotu. Agrest posiada wiele składników odżywczych i witamin, które mają pozytywny wpływ na pracę naszego organizmu. Dlatego warto włączyć go do swojej diety z tego względu.

Zobacz też: Ciasto z agrestem - wypróbuj 4 sprawdzone przepisy

Tarta z agrestem

Agrest kojarzy się głównie z latem, dlatego właśnie już teraz warto poznać proste przepisy na tartę z wykorzystaniem tych owoców. Tego typu ciasto jest lekko kwaśne, ale całość świetnie równoważy słodki spód.

Składniki:

Składniki na ciasto:

  • 130 g mąki tortowej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75 g zimnego masła
  • 1 szczypta soli
  • 40 g cukru pudru
  • 1 żółtko jajka
  • 2 łyżki zimnej wody

Składniki na nadzienie:

  • 110 g cukru pudru
  • 350 g agrestu
  • 140 ml wody

Składniki na krem:

  • 2 żółtka jaja
  • 55 g cukru pudru
  • 75 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 1 łyżka startej skórki z limonki

Dodatkowo:

  • 250 ml śmietanki kremowej 30 lub 36%
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 1 garść agrestu
  • opcjonalnie biała porzeczka
  • listki mięty

Przygotowanie:

Przygotowanie ciasta:

  1. W misce mieszamy mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia dodajemy zimne posiekane masło i ucieramy. Na koniec dodajemy żółtko i lodowatą wodę. Wyrabiamy ciasto. Ciasto owijamy w folię i chowamy na ok. 30 minut do zamrażalnika.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do nasmarowanej tłuszczem formy do tarty o średnicy 20-24 cm. Nadmiar ciasta odcinamy, a formę wkładamy na 15 minut do lodówki.
  3. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy groch lub orzechy. Podpiekamy przez 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier i pieczemy jeszcze ok. 5 minut. Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Przygotowanie nadzienia:

  1. Do rondelka wlewamy wodę i wsypujemy cukier puder, podgrzewamy aż cukier się rozpuści. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy aż syrop zgęstnieje. Do syropu dodajemy oczyszczony agrest i gotujemy ok. 5 minut. Musimy pilnować żeby agrest się całkowicie nie rozpadł.
  2. Żółtka jaj ubijamy z cukrem pudrem. Do masy jajecznej dodajemy śmietanę i skórkę otartą z limonki – mieszamy. Do masy dodajemy podsmażony, odcedzony z syropu agrest. Wszystko delikatnie mieszamy i wlewamy na podpieczony spód ciasta.
  3. Tarte wstawiamy ponownie do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na ok. 30 minut.

Zobacz też: Dżem z agrestu na 5 sposobów - nie mieliście o nich pojęcia!

Tarta z agrestem i budyniem

Słodki budyń lekko złagodzi kwaśny posmak agrestu, dzięki temu wszystkie smaki będą ze sobą współgrać i tworzyć lekką całość. Tego typu tarta będzie idealnym dodatkiem do lemoniady lub czarnej kawy.

Składniki:

Ciasto:

  • 150g mąki,
  • 100g masła,
  • 50g cukru pudru,
  • 2 żółtka,

Budyń:

  • masło 100g,
  • 500 ml mleka,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 3/2 łyżki cukru,
  • 350g agrestu.

Przygotowanie:

  1. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy zimne masło i siekamy nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Następnie dodajemy cukier puder i żółtka, chwilkę siekamy nożem, a później rękoma zagniatamy ciasto. Z ciasta tworzymy kulę i wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki.
  2. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wyklejamy nim formę do tarty (24cm). Formę warto wysmarować cienko masłem. Ciasto pieczemy około 30 minut w 180 stopniach, aż do zarumienienia. Ciasto należy nakłuć widelcem. Dodatkowo można je obciążyć grochem lub ceramicznymi kulkami.
  3. Do kubka wlewamy 100-150ml mleka i dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną – dokładnie mieszamy. Resztę mleka wlewamy do rondelka, dodajemy cukier i cukier waniliowy, masło i zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy mleko z mąką i szybko mieszamy, by nie powstały grudki. Następnie budyń zagotowujemy i chwilkę gotujemy co jakiś czas mieszając. Ciepły budyń wylewamy na ciasto. Gdy budyń troszkę przestygnie układamy na nim umyty i oczyszczony agrest. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Zobacz też: 4 przepisy na nalewkę z agrestu - bardzo łatwe w wykonaniu

Tarta z agrestem i mascarpone

Serek mascarpone to zaraz po budyniu składnik, który może złagodzić kwaśny smak agrestu. Ten delikatny serek sprawdzi się jako dodatek nie tylko w tego typu przepisach. Możesz dodać do go klasycznego ciasta z owocami, dzięki niemu wyjdzie bardziej puszyste.

Składniki:

Ciasto kruche słodkie:

  • 330 g mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • żółtko
  • 3 łyżki cukru pudru
  • masło + bułka tarta do posmarowania formy

Masa z owocami:

  • 200 ml zimnej śmietanki 30%
  • 200 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • świeże owoce
  • cukier puder + listki mięty

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy zimne, posiekane na kawałki masło, żółtko oraz cukier. Ciasto zagniatamy szybko i zdecydowanie.
  2. Wyrobione ciasto zawijamy w folię i chowamy do lodówki na min. 30 minut.
  3. Formę do tarty smarujemy masłem i oprószamy bułka tartą.
  4. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
  5. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do przygotowanej formy.
  6. Całe ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 25-30 minut. Ciasto powinno być dobrze upieczone, powinno mieć złoty kolor. Podczas gdy ciasto będzie w piekarniku, przygotowujemy masę śmietanowo-serkową.
  7. Śmietankę ubijamy na sztywno wraz z cukrem pudrem.
  8. Dodajemy mascarpone, łączymy całość.
  9. Owoce myjemy i osuszamy.
  10. Na ciasto nakładamy masę śmietanowo-serkową, dodajemy owoce. Całość oprószamy cukrem pudrem i ozdabiamy świeżą miętą. 

Tarta z agrestem i bezą

Jeśli lubisz przygotowywać pyszne ciasta, koniecznie wypróbuj nasz przepis z agrestem i bezą. Jest to idealne rozwiązanie, jeśli chodzi o smaczny deser. Nie zapomnij o dodaniu sezonowych owoców. Jeśli lubisz agrest możesz go wybrać, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby zamienić go na inne!

Składniki:

na kruche ciasto:

  • 125g masła, o temp. pokojowej
  • 50g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 175g mąki pszennej
  • szczypta soli

owoce:

  • 200-250g agrestu

składniki na bezę:

  • 4 białka
  • 220g cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Kruche ciasto:

  1. Foremkę na tartę (okrągłą 24cm lub prostokątną 35x11cm) posmarować masłem i oprószyć mąką. Mąkę przesiać z solą. Masło ubić z cukrem przez kilka minut. Dodać żółtko, zmiksować. Stopniowo dosypywać sypkie składniki aż wszystko się połączy. Utworzyć z ciasta dysk. Owinąć w folię i schłodzić 1h.
  2. Następnie rozwałkować i wylepić foremkę - zmrozić ok. 15 minut (ja zazwyczaj wkładam ciasto na całą noc do lodówki).
  3. Ciasto w foremce wyłożyć papierem do pieczenia, obciążyć suchym ryżem lub fasolą i piec ok 12 minut w 180st. C, potem ściągnąć papier i dopiec jeszcze ok. 5-7 minut. Ostudzić.

Beza:

  1. Białka ubijamy na sztywno. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po łyżce cukru - gdy już dodamy cały cukier ubijamy na bardzo sztywną pianę.
  2. Na koniec dodać przesianą mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.
  3. Na ostudzony kruchy spód rozłożyć równomiernie agrest i lemon curd. Następnie ubitą pianę z białek. Piec 25-30 minut w 180st.C Ostudzić przed krojeniem.

Bądź na bieżąco. Polub fanpage Chillizet na Facebooku!

Zobaczcie w poniższej galerii, jakie produkty wpływają na wygląd naszej cery:

Autor: Julita Buczek

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów