4 przepisy na lukier. Poznaj proste i szybkie przepisy na ten smaczny dodatek do pierników!

Julita Buczek 02.11.2018 AKTUALIZACJA: 09.12.2019
lukier do pierników
Fotografia: Shutterstock

Lukier świetnie sprawdzi się podczas dekorowania świątecznych pierników oraz korzennych pierniczków. Dowiedz się jak zrobić lukier.

Lukier jest bardzo klasyczną polewą z cukru zmieszanego z wodą, sokiem owocowym lub białku jajka. Lukier służy głównie do ozdabiania ciast i innych deserów. Bardzo często wykorzystuje się go do zdobienia świątecznych wypieków jak np. makowca lub pierniczków.

Istnieją trzy rodzaje lukru:

  • lukier królewski - który ma za zadanie połączyć ze sobą różnego rodzaju formy przestrzenne,
  • lukier cukierniczy (glazura) - to typowa polewa, która służy do ozdobienia ciast i innych deserów,
  • lukier plastyczny - występuje pod stałą postacią, to właśnie z niego tworzy się małe figurki lub dekoracje na torty.

Przygotowanie lukru nie zajmie wiele czasu ani wymyślnych składników. Tradycyjny, biały lukier nie jest pracochłonny, jego kolorową wersję można przygotować, dodając jedynie barwnik spożywczy lub syrop owocowy.

Lukier jest bardzo kaloryczny, w 100 gramach jest aż 424 kalorie, warto o tym pamiętać podczas dekorowania ciast i deserów.

Jak zrobić lukier? Poznaj prosty przepis!

Składniki:

  • 200 g cukru pudru,
  • 5-6 łyżek wody lub soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Cukier puder należy przesiać przez sitko do miski.
  2. Dodać sok z cytryny i ucierać aż do powstania jednolitej masy. Lukier nie może wyjść zbyt rzadki albo za gęsty. Jeśli wyszedł gęsty, należy dodać do niego odrobinę wody lub soku z cytryny. Jeśli zbyt rzadki należy wsypać odrobinę cukru pudru.
  3. Jeśli uzyskamy odpowiedni lukier, możemy przejść do dekoracji wypieków.

Zobacz też: Kompot z suszu na 3 sposoby. Odkryj jego smak na nowo!

Lukier do pierników - prosty przepis

Tego typu lukier świetnie sprawdzi się podczas dekorowania pierniczków. Można go również wykorzystać podczas sklejania domku z piernika, a także udekorować tort. Biały lukier to również bardzo dobry dodatek do zdobienia świątecznych makowców.

Składniki:

  • 1 białko jaja,
  • szklanka cukru pudru,
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

  1. Do dużej miski wrzucić białko jajka, cukier puder. Wszystko dokładnie zmiksować, aż do otrzymania dobrej konsystencji.
  2. Ubić białko z cukrem na sztywną piankę, następnie dodać cukier puder.
  3. Do tak przygotowanej masy należy dodać sok z cytryny. Dokładnie wymieszać do połączenia się składników.
  4. Po nałożeniu na ciasta lukier stwardnieje.                               

Zobacz także: Przepis na paszteciki z grzybami oraz smaczny farsz do pasztecików. Sprawdzone przepisy na święta

Lukier z białek - przepis

Klasyczny lukier z białek przygotowuje się z dodatkiem cukru pudru. Aby był jeszcze bardziej aromatyczny, można dodać do niego aromat waniliowy lub migdałowy. Dzięki temu całość szybciej się zetnie na słodkościach i przedłuży przydatność do spożycia. Jeśli chcemy, aby lukier miał lepszą krzepliwość oraz był bielszy, należy dodać do niego więcej cukru pudru. Po przygotowaniu masy można sprawdzić jej krzepnięcie na talerzyku. Wystarczy wylać kilka kropelek i zobaczyć, czy schną wystarczająco szybko.

Składniki:

  • 1 białko,
  • 100 g cukru pudru,
  • aromat migdałowy

Przygotowanie:

  1. Jajko dokładnie umyć oraz wyparzyć pod gorącą wodą.
  2. Białko jajka wlać do miski, dodać cukier puder. Dokładnie wymieszać do pożądanej konsystencji lukru.
  3. Dodać kroplę aromatu migdałowego.

Kolorowy lukier - przepis

Kolorowy lukier do ciast lub pierniczków będzie prezentować się znakomicie na świątecznym stole. Można zrobić go w bardzo łatwy sposób i bez trudno dostępnych składników. Naturalne barwniki z pewnością pomogą uzyskać smaczny i zdrowy lukier.

Aby uzyskać kolorowy lukier, należy do podstawowego przepisu na lukier dodać odpowiednie składniki:

  • lukier żółty - 1 łyżeczka kurkumy,
  • lukier zielony - należy dodać pół awokado,
  • lukier jasnoróżowy - do przepisu na lukier dodać kilka malin,
  • lukier czerwony - dodać kilka kropel soku z buraków.

Bądź na bieżąco! Polub Chillizet na Facebooku  

Rozwiąż quiz

Boże Narodzenie w różnych regionach Polski. Rozwiąż quiz i sprawdź swoją wiedzę o świątecznych zwyczajach

1. W którym regionie Polski nieznany jest zwyczaj pozostawiania wolnego miejsca przy wigilijnym stole?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów