4 przepisy na gulasz z bakłażanem. Z mięsem lub wegetariański!

Julita Buczek 08.06.2018
bakłażany
Fotografia: Fotografia Pixaby

Bakłażany można podawać na wiele sposobów, jednym z nich jest gulasz, który nie przysporzy ci kłopotów w kuchni! Który z 4 przepisów wypróbujesz?

Bakłażan należy do gatunku psiankowatych. Nie jest tajemnicą, że może dostarczyć naszemu organizmowi wiele cennych właściwości odżywczych i minerałów. Warto dodać go do swojej diety. Możecie wykorzystać go w daniach z dodatkiem mięsa lub bez.

Zobacz też: Makaron ze szpinakiem na różne sposoby! Warte spróbowania

W bakłażanie znajdziemy:

Wartości odżywcze bakłażanów (w 100 g)

  • Wartość energetyczna - 25 kcal
  • Białko ogółem - 0.98 g
  • Tłuszcz - 0.18 g
  • Węglowodany - 5.88 g
  • Błonnik - 3.0 g

Bakłażan ma również wiele właściwości zdrowotnych:

  • zmniejsza ryzyko zachorowań na raka,
  • ma właściwości detoksykacyjne,
  • zapobiega chorobom układu krążenia,
  • obniża poziom cholesterolu.

Pomimo wielu właściwości odżywczych, ich jedzenie powinny ograniczyć:

  • dzieci,
  • kobiety w ciąży,
  • osoby mające problemy z układem pokarmowym,
  • osoby chore na reumatyzm.

Inne rośliny należące do rodziny psiankowatych to pomidory i ziemniaki. Trzeba jednak pamiętać, że bakłażana nie zjemy na surowo! Przed pieczeniem lub smażeniem, warzywo należy natrzeć solą.

Gulasz z bakłażana

To danie przypadnie do gustu wszystkim tym, którzy lubią szybkie przepisy. Nie stracisz na jego wykonanie dużo czasu, a danie z pewnością ucieszy niejedno podniebienie. Wybierając składniki, postaw na takie, które są świeże - dzięki temu całość będzie smaczniejsza.

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 800 g świeżych pomidorów (lub 1 puszka krojonych)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

  1. Bakłażany umyć i pokroić na 1 cm plasterki. Posypać je z dwóch stron drobną solą (w sumie użyć ok. 1 łyżki soli) i odłożyć na ok. 20 - 30 minut, aż na bakłażanie zbierze się woda.
  2. W szerokim garnku lub na dużej patelni na 2 łyżkach oliwy poddusić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę razem podsmażać.
  3. Dodać czerwoną paprykę pokrojoną w kosteczkę oraz drobno posiekaną papryczkę chili. Smażyć przez około 4 minuty co chwilę mieszając.
  4. Bakłażana wytrzeć papierowymi ręcznikami i pokroić w kosteczkę. Dodać go do garnka i wlać resztę oliwy. Smażyć przez ok. 10 minut, w międzyczasie co chwilę zamieszać.
  5. W trakcie smażenia dodać sok z cytryny, doprawić obydwiema paprykami w proszku i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  6. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki i wykroić szypułki. Usunąć pestki a miąższ pokroić w kosteczkę. Dodać do garnka z bakłażanem.
  7. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i zagotować. Przykryć i gotować przez ok. 15 minut aż bakłażan będzie miękki. W razie potrzeby można dodać kilka łyżek wody. Pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i sprawdzić doprawienie solą.

Zobacz też: Faszerowane pieczarki na 4 sposoby!

Gulasz z karkówki z bakłażanem i świeżą kolendrą

Kolendra to magiczna przyprawa, potrafi diametralnie zmienić smak przygotowywanych potraw. W poniższym przepisie znajdziecie wiele ziół, które wydobędą głęboki smak karkówki.

Składniki:

  • karkówka 600 g
  • masło 100 ml
  • cebula, pokrojona w piórka 2 szt.
  • czosnek posiekany, ząbek 3 szt.
  • kumin 1 łyżeczka
  • kolendra suszona, pokruszona 1 łyżeczka
  • curry 1 łyżeczka
  • pomidory pelati 400 g
  • bakłażan 1 szt.
  • kolendra świeża 1 pęczek
  • papryczka chilli 2 szt

Przygotowanie:

  1. Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem a następnie pokrój w dość dużą kostkę o boku ok. 3x3 cm.
  2. Posyp przyprawami: kuminem, kolendrą oraz curry i wymieszaj.
  3. Bakłażana pokrój w centymetrowej grubości plastry, rozłóż na papierowym ręczniku i posyp solą. Poczekaj aż warzywo wypuści soki, a następnie osusz ręcznikiem. Bakłażana usmaż na grillowej patelni z obu stron. Grillowane plastry pokrój na ćwiartki.
  4. W garnku rozgrzej masło, poczekaj aż z powierzchni tłuszczu znikną bąbelki, będzie to oznaczać, że osiągnął on odpowiednią temperaturę.
  5. Zamarynowane kawałki mięsa wkładaj na rozgrzany tłuszcz i smaż z każdej strony na złoty kolor.
  6. Następnie dodaj czosnek, chilli oraz cebulę i smaż chwilę na mocnym ogniu. Następnie dodaj pokrojone pomidory wraz z sokiem, zmniejsz ogień i duś do momentu, gdy mięso będzie już miękkie.
  7. Na koniec dodaj bakłażana oraz drobno pokrojoną kolendrę i dopraw do smaku. Podawaj z ryżem.

Zobacz też: Zupa z bobu jest niskokaloryczna - poznaj 5 przepisów

Gulasz z kurczaka i bakłażanem

Składniki:

  • pierś z kurczaka 1 szt
  • przyprawa do gyrosa 1 łyżeczka
  • papryczka ostra 1/4 szt
  • marchewka 1 szt
  • czosnek 2 ząbki
  • bakłażan 1 szt
  • cebula 1 szt
  • papryka zielona 1/3 szt
  • papryka czerwona 1/3 szt
  • pieczarki 25-30 dag
  • oliwa 3 łyżki
  • śmietana 3 łyżki
  • mąka 1 łyżka
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, włożyć do miseczki, wlać oliwę, dodać przyprawą do gyrosa, odrobiną pieprzu, wymieszać, przykryć i pozostawić w chłodnym miejscu na pół godziny.
  2. Bakłażan pokroić w 1,5 cm plastry, oprószyć solą i pozostawić na 10 minut. Następnie osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę. Patelnię rozgrzać, włożyć mięso, podsmażyć.
  3. Dodać posiekaną cebulę, czosnek, obraną i startą na tarce o dużych oczkach marchew, posiekaną papryczkę, pokrojone pieczarki i paprykę, podsmażyć.
  4. Przełożyć do rondla, wlać 1/2 szkl wody i dusić pod przykryciem około 10 minut. Śmietanę wymieszać z mąką, połączyć z sosem, zagotować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem.

Wegański gulasz z bakłażanem

Jeśli zrezygnowaliście z produktów pochodzenia zwierzęcego, koniecznie zapoznajcie się z nasza ostatnią propozycją. Wegański gulasz ma mało kalorii i jest bardzo łatwy w przygotowaniu! Wybierz ten przepis, jeśli chcesz podać ciekawe danie na obiad lub po prostu szukasz szybkiego dania na lunch do pracy.

Składniki:

  • 1 szt. bakłażan
  • 40 ml oliwa z oliwek
  • 2 szczypty pieprz
  • 3 szt. cebula szalotka
  • 2 ząbki czosnek
  • 4 łyżki szczypiorek
  • 400 g pomidory w kawałkach w sosie
  • 400 ml bulion
  • 250 g czerwona soczewica
  • 2 łyżki tymianek
  • 1 łyżeczka kmin rzymski

Przygotowanie:

  1. Podziel bakłażan na mniejsze części, a następnie dopraw do smaku każdy kawałek pieprzem.
  2. Podsmaż kawałki bakłażana na patelni grillowej.
  3. W misce połącz ze sobą cebulę, szczypiorek, czosnek, pomidory w kawałkach oraz bulion.
  4. Po chwili dodaj czerwoną soczewicę.
  5. W następnej kolejności dodaj do garnka tymianek, sól i kmin rzymski.
  6. Powstały gulasz umieść na grillowanych wcześnie kawałkach bakłażana.

Bądź na bieżąco. Polub fanpage Chillizet na Facebooku!

Zobaczcie w poniższej galerii, jakie produkty wpływają na wygląd naszej cery:

Autor: Julita Buczek

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów