4 powody, dla których codziennie powinnaś jeść cebulę

Martyna Wojciechowska 09.03.2018
Cebula
Fotografia: Shutterstock.com

Jeśli do tej pory jej nie lubiłaś, być może teraz zmienisz zdanie.

Cebula to składnik, który powinien znaleźć się w twojej codziennej diecie. Mimo że niektórzy jej nie znoszą, ma ona zbawienny wpływ na zdrowie. Oto 4 powody, dla których powinnaś ją jeść.

Zobacz także: Co jeść, żeby się nie stresować? Te produkty zmniejszą poziom niepokoju w naszym organizmie

Zdrowotne właściwości cebuli

Cebula ma korzystny wpływ na naszą odporność, a to wszystko dzięki zawartej w niej witaminie C. Jeżeli jesteś przeziębiona, polecamy pić syrop z cebuli z dodatkiem miodu. Przygotowanie go zajmuje minutę i działa natychmiastowo.

Ponadto cebula bogata jest w witaminę A, witaminy z grupy B, fosfor, żelazo, wapń i przeciwutleniacze. Warto dodać, że nawet ugotowana nie traci swoich właściwości. Jej charakterystyczny zapach i ostry smak pasują do wielu potraw.

Okazuje się, że jedząc ją codziennie możesz uchronić się przed wieloma chorobami, m.in. cukrzycą oraz infekcjami. Poza tym cebula działa antyrakowo dzięki zawartej w niej kwercetynie. Jak twierdzą specjaliści, wystarczy każdego dnia zjeść pół cebuli, by podnieść poziom dobrego cholesterolu i zminimalizować ryzyko zawału serca, udaru, miażdżycy i zakrzepicy.

Wpływ cebuli na cerę

Cebula może też znacznie poprawić twoją cerę. Dermatolodzy twierdzą, że włączenie jej do diety może zapewnić znaczną poprawę cery. Ale to nie wszystko. Cebula ma też korzystny wpływ na kondycję włosów i paznokci, a za sprawą związków siarki oczyszcza organizm z toksyn.

Zobacz także: Regularne ćwiczenia nie wystarczą, aby schudnąć. Kluczem do sukcesu jest dieta wzmacniająca odporność

Autor: Martyna Wojciechowska

Oceń artykuł
TEMATY:

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów