3 szybkie dania z makaronem. Są tanie i bardzo smaczne!

Julita Buczek 26.03.2020 AKTUALIZACJA: 26.03.2020
dania z makaronem
Fotografia: Shutterstock

Szukasz szybkiego i łatwego w przygotowaniu dania. Koniecznie zapoznaj się z prostymi przepisami na dania z makaronem.

Makaron wytwarzany jest na bazie mąki, wody, a czasami nawet jajek. Makaron jest półproduktem, dlatego przed zjedzeniem należy go odpowiednio przygotować. Najczęściej gotuje się go od kilku do kilkunastu minut w wodzie. Dobrze ugotowany makaron określa się mianem al dente, czyli być trochę twardszy. Makaron w swoim składzie ma bardzo dużą ilość skrobi, co jest idealnym źródłem węglowodanów w diecie. 

Makaron stanowi podstawę dań, a także jest idealnym dodatkiem do zup, sera, sosów słodkich oraz słonych. W kuchni włoskiej makaron jest jednym z podstawowych dań.

Dania z makaronem - szybkie przepisy

Domowe spaghetti bolognese

  • Połączenie makaronu i sosu mięsnego zaczerpnęło swoją nazwę od miasta Bolonii. To smakowite danie sporządza się oryginalnie z różnego rodzaju mięsa pokrojonego na bardzo małe kawałeczki. Do wykonania tego włoskiego dania powinno używać się wieprzowiny oraz wołowiny. Do sosu powinno dodawać się włoszczyznę, oliwę, pomidory, czerwone wino. Tradycyjny sos boloński powinno podawać się z makaronem tagliatelle, jednak znacznie częściej podaje się go ze spaghetti.

Składniki:

  • 1/4 paczki makaronu spaghetti,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • mięso mielone,
  • 250 ml koncentratu pomidorowego,
  • kawałek sera żółtego,
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego,
  • olej,
  • 1/2 pęczka zielonej pietruszki,
  • 4-5 łyżek słodkiej śmietany 30%,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • sól,
  • pieprz,
  • zioła prowansalskie,
  • tymianek,
  • oregano

Przygotowanie:

  1. Na rozgrzanej patelni zeszklić czosnek i cebulkę.
  2. Na patelnię wyłożyć mięso mielone.
  3. Ugotować makaron.
  4. Do rondla wlać koncentrat pomidorowy, dodać ketchup, czosnek, zioła, cukier, sól, pieprz. Chwilę gotować. Wsypać posiekaną pietruszkę, dodać śmietanę. Gotować.
  5. Ser żółty zetrzeć na tarce.
  6. Na talerzu ułożyć makaron i polać całość sosem.
  7. Po wierzchu posypać serem.

Lasagne z łopatki wieprzowej

  • Jest to danie, do którego wykorzystuje się suchy makaron, który układa się w prostokątnym naczyniu, na przemian z farszem. Potrawa jest później zapiekana. Farsz stanowi sos pomidorowy, mięso mielone, beszamel oraz ser. Danie można przyrządzić w wersji wegetariańskiej. Podaje się je na gorąco.

Składniki:

  • 0,5 kg łopatki wieprzowej,
  • ½ czerwonej cebuli,
  • sól,
  • 4 ząbki czosnku,
  • pieprz,
  • 1 kg pomidorów,
  • bazylia,
  • zioła prowansalskie,
  • 250 gramów płatów makaronu lasagne,
  • 2 łyżki masła,
  • ser mozzarella,
  • 0,5 szklanki przegotowanej wody,
  • oliwa z oliwek do smażenia

Przygotowanie:

  1. Łopatkę wieprzową zmielić w maszynce.
  2. Cebulkę pokroić i podsmażyć.
  3. Mięso posolić i dodać na patelnię i smażyć na małym ogniu cały czas mieszając.
  4. Czosnek obrać i pokroić.
  5. Pomidory umyć i pokroić w kostkę. Dodać na patelnię i podgrzewać. Dodać zioła prowansalskie, smażyć około 20 minut.
  6. Po tym czasie do pomidorów dodać mięso i dokładnie wymieszać.
  7. Na wysmarowaną masłem formę układać w kolejności warstwę makaronu, sos z mięsem, mozzarellę, czynność powtarzać aż do skończenia się makaronu.
  8. Na sam koniec posypać obficie serem.
  9. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200C przez godzinę.
  10. Po tym czasie wyjąc i pokroić na kawałki.

Makaron z serkiem waniliowym

  • To danie idealne dla tych, którzy lubią makaron, ale jednocześnie mają ochotę na coś słodkiego. Połączenie makaronu z delikatnym serkiem waniliowym świetnie sprawdzi się jako szybka przekąska, która można wykonać w prosty sposób.

Składniki:

  • 175 g makaronu jajecznego,
  • 115 g twarożku śmietankowego,
  • 225 g serka wiejskiego,
  • 85 g cukru,
  • 1 łyżka cukru z wanilią,
  • 2 jajka,
  • 125 ml śmietany 18%,
  • szczypta cynamonu,
  • tłuszcz do wysmarowania naczynia

posypka:

  • 25 g płatków migdałowych,
  • 25 g bułki tartej,
  • 4 łyżki masła,
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem i przełożyć do niego makaron.
  2. Zmiksować serek wiejski z serkiem śmietanowym, dodać cukier, jajka oraz śmietanę, doprawić cynamonem. Masę serową włożyć na makaron.
  3. Na patelni rozpuścić masło, dodać migdały i prażyć chwilę.
  4. Posypkę z migdałów położyć na masie serowej.
  5. Makaron piec przez około 35 minut w temperaturze 180C.
  6. Można posypać cukrem pudrem.

Wypróbujesz nasze przepisy?

Zobacz także: 4 pyszne sposoby na oryginalne śniadanie z jajek

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł
TEMATY:

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów