3 sprawdzone przepisy na szparagi zielone. Odkryj ich smak na nowo!

Julita Buczek 07.05.2020
dania ze szparagami
Fotografia: Shutterstock

Sprawdź, jakie są najlepsze i najsmaczniejsze przepisy na szparagi zielone. Wykonanie naszych potraw nie zajmie wam zbyt dużo czasu, dodatkowo nie są pracochłonne.

Sezon na świeże szparagi rozpoczyna się w połowie kwietnia i trwa aż do końca czerwca. Te, które są świeże i zielone gotuje się na parze około 4 minut, w osolonej wodzie czas jest krótszy i trwa to tylko 3 minuty. Szparagi warto wcześniej umyć i odciąć twarde końce. Młode i zielone szparagi nie wymagają obierania. Szparagi przyrządza się w bardzo prosty sposób.

Ugotowane, smażone lub grillowane szparagi można wykorzystywać w wielu różnych daniach. Poniżej znajdziecie najlepsze i najsmaczniejsze przepisy na zielone szparagi.

3 sprawdzone przepisy na szparagi zielone

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i szparagami

Zapiekankę z makaronu, kurczaka i szparagów zrobisz bardzo szybko. To smacznie danie z pewnością przypadnie do gustu najmniejszym domownikom. To wszystko zasługa ciągnącego się sera oraz makaronu penne. 

Składniki:

  • 1/2 pęczka zielonych szparagów,
  • 2 pojedyncze filety z kurczaka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 2 łyżeczki ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka przyprawy curry,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 150 g makaronu penne,
  • ok. 6 kawałków suszonych pomidorów,
  • 100 ml śmietanki 30%,
  • 100 g sera camembert,
  • 100 g tartej mozzarelli

Przygotowanie:

  1. Szparagi umyć i odciąg twarde końce. Łodygi pokroić na plastry.
  2. Kurczaka pokroić, doprawić przyprawami i wymieszać z jedną łyżką oliwy.
  3. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Na półtorej minuty przed końcem gotowania dodać szparagi.
  4. Piekarnik nagrzać na 200C. W garnku po makaronie, podgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać kurczaka. Krótko go obsmażyć.
  5. Wymieszać z pokrojonym na małe kawałki pomidorami.
  6. Do naczynia wlać śmietankę i dodać pokrojony ser camembert. Podgrzewać około 2 minut.
  7. Do naczynia z sosem dodać kurczaka oraz makaron i szparagi. Wszystko dokładnie wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać mozzarellą.
  8. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 20 minut.

Zobacz także: Z grilla, na parze, a może klasyczne? Szparagi są bardzo zdrowe i pyszne!

Zupa krem ze szparagów

Zupa krem to bardzo proste i zarazem nietuzinkowe danie, które można przygotować na wiele okazji. Tego typu zupę można podać jako przystawkę lub kolację z dodatkiem chrupiącego pieczywa. 

Składniki:

  • 2 pęczki szparagów,
  • 1 duża cebula,
  • 4 łyżki masła,
  • 2 ziemniaki,
  • 1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej,
  • 1,25 litra bulionu jarzynowego,
  • drobny pieprz,
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%

Składniki:

  1. Szparagi obrać i odciąć grube końcówki. Pokroić na mniejsze kawałki.
  2. W garnku roztopić dwie łyżki masła oraz zeszklić pokrojoną w kostkę cebulkę. Dodać obrane i ugotowane ziemniaki. Całość smażyć jeszcze przez 10 minut.
  3. Dodać szparagi oraz dwie łyżki masła i mieszkać około 2 minut. Doprawić przyprawami.
  4. Wlać bulion i zagotować. Gotować około 6 minut, następnie zmiksować w blenderze z dodatkiem śmietany na krem.

Pęczotto ze szparagami

Kasza pęczak ma bardzo wiele witamin i minerałów, to właśnie dlatego warto dodawać ją do różnych posiłków. Pęczotto ze szparagami to prawdziwa bomba witaminowa, którą warto od czasu do czasu dostarczyć naszemu organizmowi.

Składniki:

  • 1/3 szklanki kaszy pęczak,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 1 cebula,
  • 1 por,
  • 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich,
  • 300 g piersi indyka,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 1/3 szklanki białego wina,
  • 1 szklanka bulionu drobiowego,
  • 1/3 główki młodej kapusty,
  • 1/2 pęczka szparagów,
  • 3 łyżki szczypiorku posiekanego

Przygotowanie:

  1. Na patelnię wlać jedną łyżkę oliwy, wsypać kaszę i ją podsmażyć cały czas mieszając. Dodać cebulę i dokładnie ją zeszklić.
  2. Pora pokroić i dodać na patelnię.
  3. Dodać drugą łyżkę oliwy oraz przyprawy prowansalskie. Smażyć jeszcze 5 minut.
  4. Pokroić indyka na drobne kawałki. Dodać na patelnię, smażyć około 4 minut. Skropić sosem sojowym i dalej podsmażać. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki.
  5. Wlać białe wino i poczekać aż odparuje. Wlać gorący bulion. Po zagotowaniu przykryć pokrywą i gotować przez około 25 minut.
  6. Kapustę dokładnie umyć i posiekać w paski. Włożyć na patelnię i dokładnie wymieszać. Gotować całość dwie minuty.
  7. Szparagi umyć, odciąć twardą część. Pokroić na mniejsze kawałki i dodać do potrawy. Wymieszać i gotować pod przykryciem około 3 minuty. Zdjąć pokrywkę i podgrzewać bez przykrycia jeszcze 6 minut.
  8. Na sam koniec posypać szczypiorkiem.

Wykonasz jakiś przepis?

Zobacz także: Leczo z cukinią - prosty przepis na pyszny obiad

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów