3 sprawdzone przepisy na smaczną kolację. Wypróbujcie je wszystkie!

Julita Buczek 02.06.2020 AKTUALIZACJA: 02.06.2020
kolacja
Fotografia: Shutterstock

Sprawdźcie nasze zdrowe i smaczne przepisy na kolację. Jeśli nie lubicie spędzać dużo czasu w kuchni, te dania z pewnością przypadną wam do gustu.

Wieczór to idealny czas na spędzenie czasu z rodziną. Pomysłem na tego typu aktywność może być przygotowanie pysznej kolacji. Warto wtedy przygotować sprawdzony przepisy, które ucieszą kubki smakowe domowników.

Kolacja nie powinna być ciężkostrawna, ponieważ może negatywnie wpłynąć na pracę naszego organizmu. Sprawdźcie nasze pomysły na smaczne i zdrowe przepisy na kolacje.

3 sprawdzone przepisy na smaczną kolację

Szybka sałatka jajeczna

Składniki:

  • 5 jajek,
  • 6 średniej wielkości ogórków konserwowych,
  • 2 płaty czerwonej papryki konserwowej,
  • 150 gramów selera w zalewie octowej,
  • 1 woreczek ryżu,
  • 2 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. W osolonej wodze ugotować ryż.
  2. Jajka ugotować na twardo i obrać ze skorupek.
  3. Ogórki, paprykę oraz jaja pokroić w kostkę.
  4. Seler odsączyć z zalewy i pokroić na drobne paski.
  5. Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski.
  6. Dodać majonez i doprawić przyprawami.

Pizza z patelni

Składniki:

ciasto na pizze:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 200 ml wody,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • sól do smaku,

sos i dodatki:

  • puszka przecieru pomidorowego,
  • 1 łyżka oliwy,
  • zioła prowansalskie,
  • sól pieprz,
  • 100 g wędliny drobiowej,
  • 200 g mozzarelli

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na ciasto wymieszać dokładnie, a następnie wyrobić.
  2. W tym czasie sos podsmażyć przecier pomidorowy z oliwą oraz przyprawami.
  3. Ciasto podzielić na 3 równe części.
  4. Wałkować na blacie podsypanym mąką.
  5. Patelnię posmarować olejem i położyć na nią rozwałkowany płat. Postawić na ogniu i podsmażyć delikatnie aż się zarumieni. Wtedy ją obrócić i posmarować sosem.
  6. Nałożyć dodatki i przykryć. Smażyć do momentu roztopienia sera.

Pasta do chleba z fasoli

Składniki:

  • 500 g świeżej fasoli,
  • 100 ml oliwy,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu,
  • 1 cytryna

Przygotowanie:

  1. Fasolę zalać dużą ilością wody i moczyć przez całą noc. Po tym czasie ugotować przez około 30 minut i odcedzić.
  2. Otrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć sok.
  3. Fasolę ugnieść, dodać przyprawy, dodać oliwę oraz sok z cytryny. Wszystkie składniki ugnieść na jednolitą masę.

Wypróbujesz nasze przepisy?

Zobacz także: 3 sprawdzone przepisy na kolację na ciepło. Wypróbuj je wszystkie!

Oceń artykuł
TEMATY:

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów