3 sprawdzone przepisy na kolację na ciepło. Wypróbuj je wszystkie!

Julita Buczek 25.05.2020 AKTUALIZACJA: 25.05.2020
kolacja na ciepło
Fotografia: Shutterstock

Szybka kolacja na ciepło z pewnością sprawdzi się wśród tych z was, którzy nie mają zbyt wiele czasu na przygotowanie posiłku. Nasze przepisy są szybkie, a dania bardzo smaczne. Wypróbuj je!

Kolacja to jeden z ważniejszych posiłków. Warto przygotować potrawę na ciepło. Wieczorem nie chcemy poświęcać zbyt dużo czasu na gotowanie, dlatego nasze szybkie dania z pewnością przypadną wam do gustu.

Sprawdźcie, nasze pomysły na szybkie i smaczne dania. Kolacja na ciepło wcale nie musi być czasochłonna. Przepisy na dania, które przygotowaliśmy, z pewnością przypadną wam do gustu. Są bogate w witaminy i minerały, dzięki którym poprawimy funkcjonowanie naszego organizmu.

3 sprawdzone przepisy na kolację na ciepło

Jeśli nie chcecie przygotowywać kalorycznych dań na kolację, z pewnością powinniście wypróbować pomysły na szybką kolację. Frytki warzywne, cukinia w cieście czy ciecierzyca z curry z pewnością staną się waszymi ulubionymi daniami, które będą często pojawiać się w waszym menu.

Nasze przepisy pomimo tego, że są proste w wykonaniu, z pewnością zrobią na was bardzo duże wrażenie. 

Frytki warzywne

Składniki:

  • 1 ziemniak,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 1 batat,
  • 1 burak,
  • 1 cukinia,
  • 2 łyżki oliwy,
  •  sól,
  • pieprz,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 2 łyżeczki curry.

Przygotowanie:

  1. Wszystkie warzywa obrać. Pokroić w słupki.
  2. Ułożyć warzywa na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.
  3. Posypać przyprawami.
  4. Po wierzchu polać oliwą.
  5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec około 15 minut.

Cukinia w cieście

Składniki:

  • duża cukinia,
  • olej,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1 jajko,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Cukinię należy pokroić na plastry.
  2. W misce połączyć mąkę, mleko, jajko oraz proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
  3. Rozgrzać patelnię z olejem.
  4. Do ciasta wkładać plastry cukinii. Kłaść na patelni i smażyć około 2 minut z każdej strony.

Ciecierzyca z curry

Składniki:

  • 1 szklanka ciecierzycy,
  • 1 łyżka oleju roślinnego,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka startego imbiru,
  • 1/2 łyżki startego czosnku,
  • 2 nasiona kardamonu,
  • po dwie łyżeczki: kurkumy, cynamonu, kolendry, słodkiej oraz ostrej papryki,
  • 2 pomidory,
  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego,
  • 150 ml mleka kokosowego,
  • świeża kolendra

Przygotowanie:

  1. Dzień wcześniej namoczyć suchą ciecierzycę w zimnej wodzie.
  2. W dużym garnku na jednej łyżce oleju zeszklić cebulę. Dodać wszystkie przyprawy i dalej smażyć.
  3. Pomidory obrać i pokroić w kostkę, dodać do garnka, wlać przecier pomidorowy, posolić. Gotować przez 7 minut. Cały czas mieszać. Dodać ciecierzycę z zalewą i gotować tak około 40 minut.
  4. Mleko kokosowe rozmieszać w misce z ciepłą wodą. Dodać do wywaru i ponownie wymieszać.
  5. Gotować jeszcze 15 minut, aż sos zrobi się znacznie gęstszy i nabierze smaku.

Wypróbujecie nasze przepisy na kolację na ciepło?

Zobacz także: Szybki przepis na makaron z truskawkami! Również w wersji fit

Oceń artykuł
TEMATY:

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów