3 sposoby na przygotowanie pierogów z kapustą i grzybami

Sylwia Kropiewnicka 07.11.2018
pierogi z kapustą i grzybami
Fotografia: Shutterstock

Przepisów na pierogi z kapustą i grzybami jest mnóstwo. Ich wybór w sklepach także jest ogromny. Wiadomo jednak, że najlepsze pierogi z kapusta i grzybami to te, które przygotujesz w domu. Jak je zrobić?

Pierogi z kapustą i grzybami zaliczane są do najpopularniejszych polskich dań. To także jedna z dwunastu potraw wigilijnych. Właśnie na czas wigilii przypada okres ich największej popularności. Pierogi z kapustą i grzybami to jednak świetny pomysł na obiad przez cały rok. Najlepiej smakują zaserwowane z podsmażoną cebulką. Mało kto się nie skusi na ten przysmak. Twoja rodzina będzie zachwycona, kiedy podasz im taki obiad.

Zobacz także: Pierogi z mięsem to świetny pomysł na domowy obiad. Jak je zrobić?

Przepis na pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami wcale nie jest tak trudno przygotować, jak mogłoby się wydawać. Zamiast iść na łatwiznę i kupić gotowe w sklepie, możesz się pokusić o samodzielne przyrządzenie ich w domu. Wbrew temu co się uważa, ciasto na pierogi można bardzo szybko przygotować. Pierogi z kapustą i grzybami to podstawa wigilii. Stół wigilijny nie byłby bez nich kompletny.

Ciasto na pierogi:

Składniki:

  •     4 szklanki mąki
  •     2 łyżeczki soli
  •     1 łyżka oleju
  •     około 2 szklanek ciepłej wody

Jak zrobić ciasto na pierogi?
1. Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie, dodać sól i olej.

2. Ciasto należy wyrabiać przez ok. 15 min, stopniowo dodając ciepłą wodę i zagarniając mąkę do środka wgłębienia. Następnie wyrobione ciasto przykryć ściereczką.

3. Ciasto podzielić na 4 części i kolejno rozwałkowywać je na placki. Małą szklanką wycinać kółeczka, na środek nakładać farsz, składać na pół i zlepiać brzegi w pierogi.

4. Pierogi gotować do miękkości, przez około 3 - 5 minut.

5. Podawać ze smażoną na oleju pokrojoną cebulą.

Farsz na pierogi:

Składniki:

  •     1 słoik litrowy suszonych grzybów
  •     1 kg kiszonej kapusty
  •     1 marchewka
  •     1 pietruszka
  •     sól i pieprz
  •     3 łyżki oleju
  •     3 cebule

Jak zrobić farsz na pierogi?

1. Grzyby opłukać, zalać zimną wodą i odstawić na 6 godzin lub na całą noc.

2. Następnie je zagotować, dodać obraną marchewkę, pietruszkę i gotować aż będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem.

3. Kapustę ugotować z dodatkiem soli (ok. 45 - 60 minut).

4. Grzyby, marchewkę i pietruszkę odcedzić. Warzywa odcisnąć z wody i drobno posiekać razem z kapustą.

5. Na patelni zeszklić cebule i dodać ją do farszu. Składniki farszu dobrze wyrobić. Następnie doprawić solą i pieprzem.

Przepis na pierogi z grzybami

Jeśli uwielbiasz potrawy z dodatkiem grzybów, ale nie jesteś fanem kapusty, świetnym rozwiązaniem będą pierogi z grzybami. Dobrą alternatywą dla tego przysmaku, będą także pierogi ruskie.

Składniki:

  •     mąka pszenna – 300 g
  •     gorąca woda – 150-200 ml
  •     sól – 1/2 łyżki
  •     suszone grzyby – najlepiej podgrzybki z dodatkiem prawdziwków – 150 g
  •     1 mała cebula
  •     olej roślinny do smażenia
  •     sól i pieprz do smaku

Jak zrobić pierogi?

1. Grzyby opłucz, zalej zimną wodą i odstaw na kilka godzin lub na całą noc. Następnie ugotuj je, aż będą miękkie.

2. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż. Grzyby drobno posiekaj, a następnie dodaj do usmażonej cebuli. Następnie dodaj pieprz i sól i dokładnie wymieszaj.

3. Posyp stolnicę mąką. Wyrabiaj ciasto, stopniowo dolewając wodę.

4. Ciasto rozwałkuj na stolnicy. Następnie powycinaj kółka przy pomocy szklanki. Na każde kółko nałóż porcję farszu. Następnie zlep pierogi, składając kawałek ciasta na pół. Zlep dokładnie brzegi pieroga.

Pierogi z kapustą i pieczarkami

Pieczarki to ulubione grzyby wielu osób. Można z nich zrobić wiele dań. Dodają charakterystyczny smak każdej potrawie.

Składniki:

  • 2 szklanki (35 dag) mąki
  • jajko
  • szczypta soli
  • 50 dag kiszonej kapusty
  • 20 dag pieczarek
  • cebula
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

Jak zrobić pierogi?

1. Kiszoną kapustę opłukać, pokroić, włożyć do garnka oraz polać niewielką ilością wrzątku. Gotować na małym ogniu 30 min, po czym odparować.

2. Oczyszczone pieczarki i obraną cebulę należy drobno pokroić. Następnie usmażyć je razem z kapustą na rozgrzanym maśle i doprawić.

3. Do przesianej mąki wbić jajko i dodać sól. Wyrobić ciasto, powoli wlewając wodę. Podzielić je na kilka części.

4. Kolejno każdą część ciasta cienko rozwałkować i wykroić szklanką krążki. Pośrodku każdego ułożyć łyżkę farszu i zlepić pierogi. Wrzucać je partiami do garnka z dużą ilością osolonego wrzątku.

5. Kiedy pierogi wypłyną, odkryć je i gotować jeszcze 2–3 minuty.

Zobacz także: 4 proste przepisy na śledzie z żurawiną. Wypróbuje je tej jesieni!

Bądź na bieżąco. Polub fanpage Chillizet na Facebooku!

Warto jeść produkty, które są nie tylko smaczne, ale zawierają też składniki odżywcze takie jak minerały czy witaminy. Jak mówi stare porzekadło: "jesteś tym, co jesz". Jakie produkty ochronią cię przed rakiem?

Oceń artykuł
WSZYSTKO NA TEMAT:

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów