3 sposoby na kompot z winogron! Będziecie zaskoczeni jakie są proste

Julita Buczek 05.06.2018 AKTUALIZACJA: 29.01.2020
kompot z winogron
Fotografia: Fotografia Fotolia

Kompot z winogron ma wiele właściwości odżywczych i mineralnych. Warto dodać go do swojej diety, ponieważ nie tylko świetnie gasi pragnienie, ale również bardzo dobrze smakuje. Przygotowaliśmy dużo smacznych przepisów, które musisz wypróbować.

Kompot z suszu to ogromne bogactwo potasu, który dotlenia mózg, wpływając na naszą koncentrację i procesy myślowe. Ponadto suszone owoce to źródło magnezu, składnika mineralnego, który chroni nasz układ nerwowy oraz wzmacnia serce. W suszu odnajdziemy również pokłady miedzi, regulującej aktywność enzymów, a także podstawowy składnik hemoglobiny – żelazo, które transportuje krew w erytrocytach.

Zobacz też: Nalewka z winogron może być smaczna i zdrowa. Mamy na nią 3 przepisy

Winogrona są niezwykle słodkie i pożywne, a oprócz tego zawierają kilka specjalnych zdolności. Oto kilka z nich:

  • przeciwdziałają zaparciom,
  • wspierają pracę żołądka,
  • zapobiegają infekcjom,
  • zawierają kwas foliowy,
  • nie zawierają cholesterolu ani sodu,
  • są dobre dla o kości,
  • zmniejszają ryzyko raka jelita grubego, raka prostaty,
  • są bogate w minerały,

Skórki i nasiona są dobre na zaparcia, ale jeśli nie chcesz uzyskać efektu oczyszczenia jelit, możesz przygotować koktajl. Z czasem zaczniesz zauważać różnicę w zdrowiu. Istnieje wiele badań, które potwierdzają niesamowite korzyści, jakie mogą zapewnić Ci zarówno zielone, jak i czerwone winogrona.

Kompot z winogron

Tradycyjny kompot przeważnie robimy suszu. Podawany w trakcie świąt, jest świetnym napojem, który można zaserwować na ciepło lub na zimno. Kompot z winogron może sprawdzić się latem, podawaj go w wysokiej szklance z kostkami lodu.

Składniki:

  • 1 kg jagód winogron,
  • 20 dkg cukru,
  • 2 szklanki wody,
  • płaska łyżeczka mielonego kardamonu

Przygotowanie:

  1. Winogrona delikatnie oberwać z gałązek, opłukać starannie na sicie.
  2. Z wody i cukru z kardamonem ugotować syrop.
  3. Owoce włożyć do wymytych i wyparzonych słoików
  4. Dodać gorący syrop, zakręcić słoje.
  5. Pasteryzować 15 minut.

Zobacz także: Jak zrobić wino z winogron? Wypróbuj sprawdzony przepis!

Kompot z winogron i jabłek

Winogrona mogą mieć kwaśny smak, dodając słodkie jabłka, urozmaicisz smak tego napoju.

Składniki:

  • 1 kg jabłek
  • 1 kg winogron
  • 2 litry wody
  • 3 łyżki fruktozy
  • 1/2 cytryny

Przygotowanie:

  1. Jabłka dokładnie myjemy, dzielimy na 4 i wycinamy gniazda nasienne. Jabłka skropić sokiem z 1/2 cytryny, by nie zmieniły koloru.
  2. Winogrona myjemy, przebieramy i zrywamy z gałązek.
  3. Owoce zalewamy wodą, słodzimy fruktozą lub cukrem i gotujemy około 20-30 minut.  Gdy kompot będzie już gotowy, przelewamy go przez sitko.
  4. Kompot z jabłek i białych winogron ma mdły i blady kolor.

Kompot z winogron i z miodem

Udowodniono, że spożywanie miodu zwiększa odporność organizmu i chroni układ oddechowy przed rozwojem zakażenia, dlatego warto dodać odrobinę miodu do klasycznego kompotu.

Składniki:

  • 1 kg białych winogron
  • 1 l wody
  • 30 dkg cukru
  • 10 dkg płynnego miodu
  • 1 małe opakowanie cukru waniliowego
  • 1 laska cynamonu

Przygotowanie:

  1. Owoce umyć, przebrać z nadpsutych i włożyć do 2/3 wysokości słoika. Do każdego słoiczka dać po jednej gwiazdce anyżu.
  2. Z podanych składników gotujemy zalewę, a następnie usuwamy laskę cynamonu i zalewamy owoce.
  3. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut.

Bądź na bieżąco. Polub fanpage Chillizet na Facebooku!

Zobaczcie w poniższej galerii, jakie produkty wpływają na wygląd naszej cery:

Autor: Julita Buczek

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów