3 przepisy na zapiekanki z bakłażanem. Są smaczne i szybkie w przygotowaniu!

Julita Buczek 11.06.2018
Zapiekanka z bakłażanem
Fotografia: Fotografia Pixaby

Bakłażan posiada wiele wartości odżywczych, które z pewnością przydadzą się do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Znaleźliśmy 3 przepisy, które z pewnością przypadną wam do gustu. Są nie tylko bardzo łatwe, ale również smaczne!

Bakłażan posiada wiele właściwości odżywczych i mineralnych, dzięki temu wysoko plasuje się w produktach, które powinny znaleźć się w naszej diecie. Z tego warzywa możemy wykonać wiele przepisów, które z pewnością ucieszą niejedno podniebienie.

Zobacz też: 4 przepisy na gulasz z bakłażanem. Z mięsem lub wegetariański!

Zapiekanka z bakłażanem

Klasyczny przepis z pewnością sprawdzi się jako danie główne lub szybki lunch do pracy. Dodając żółty ser, danie będzie jeszcze bardziej pożywne, a dodatkowe przyprawy wydobędą i podkreślą smak wszystkich warzyw.

Składniki:

  • 1 bakłażan, pokrojony na 1 cm plastry
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 marchewka, starta na tarce
  • 1 czerwona lub żółta papryka, pokrojona w plasterki
  • 1 mała cukinia, pokrojona w plasterki
  • 4-5 różyczek brokuła
  • 200 g sosu pomidorowego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • 150 g startego sera żółtego typu Cheddar
  • 50 g sera koziego

Przygotowanie:

  1. Bakłażana oprószyć solą i odstawić na 30 minut.
  2. W międzyczasie na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać marchewkę, paprykę, cukinię i brokuły, i podsmażać przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać sos pomidorowy i przyprawy, i dusić przez kolejne 5 minut.
  3. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Bakłażana opłukać pod bieżącą wodą. Osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć solą i ułożyć na natłuszczonej oliwą blaszce. Piec przez 10 minut, w międzyczasie odwracając raz.
  4. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę bakłażana, na to 1/2 sosu pomidorowego i posypać 1/2 sera. Ponownie ułożyć warstwę bakłażana, przykryć sosem i posypać serem. Na wierzch pokruszyć kozi ser. Piec przez 20 minut.

Zapiekanka z bakłażanem i cukinią

Makaronowa zapiekanka z bakłażanem i cukinią z pewnością sprawdzi się na obiad u tych z was, którzy lubią dania wegetariańskie.

Składniki:

  • 200 g makaronu muszelek
  • 1 średni bakłażan
  • 2 średnie cukinie
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 3/4 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżka oliwy

Wierzch zapiekanki:

  • 125 g mozzarelli (1 kulka)
  • 100 g sera feta
  • 2 łyżki bułki tartej

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotować al dente.
  2. Bakłażana i cukinię umyć i odciąć końcówki.
  3. Bakłażana pokroić w grube plastry, posypać solą i zostawić na papierowym ręczniku na około 10 min. Po tym czasie osuszyć ręcznikiem sok który wypłynął.
  4. Bakłażana i cukinię pokroić w średniej wielkości kostkę. Natomiast cebulę posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę.
  5. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek i je zeszklić. Następnie dorzucić bakłażana i cukinię i podsmażać je ok. 5 minut. Później dodać pomidory z puszki oraz wszystkie przyprawy i gotować całość na małym ogniu jeszcze ok. 8 min.
  6. Do warzyw w sosie dodać ugotowany makaron i dokładnie wymieszać.
  7. Naczynie do zapiekania przesmarować niewielką ilością oliwy i dodać do niego makaron z warzywami. Równomiernie go rozłożyć
  8. Na wierzchu ułożyć pokrojoną na cienkie plasterki mozzarellę. Następnie rozkruszyć równomiernie ser feta. Na koniec posypać 2 łyżkami bułki tartej
  9. Zapiekankę włożyć do piekarnika nagrzanego do 185°C i zapiekać przez ok. 25 min. – aż ser na wierzchu się zarumieni.

Zobacz też: 6 przepisów na makaron z bobem - smaczne, szybkie i zdrowe

Zapiekanka z bakłażana i mięsa mielonego

Fani mięsa również znajdą coś dla siebie. Połączenie mięsa mielonego i bakłażana w zapiekance swoim smakiem może przypominać nam grecką musakę.

Składniki:

Farsz:

  • 1/2kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • kartonik sosu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oregano
  • ½ szklanki czerwonego wina
  • oliwa
  • 2 średnie bakłażany
  • 30 dag sera mozarella

Sos beszamelowy:

  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 15 dag masła
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i posiekany czosnek. Leciutko podsmażamy na małym ogniu, aby cebula zmiękła, jednocześnie nie przypalając czosnku. Następnie dodajemy mięso i mieszamy energicznie, aby się rozdrobniło. Do podsmażonego mięsa wlewamy sos pomidorowy, wino, doprawiamy solą,  pieprzem i oregano. Całość dusimy pod przykryciem około 10 min, od czasu do czasu mieszając.
  2. Bakłażan myjemy, suszymy i kroimy na cienkie, długie  plastry. Patelnię grillową rozgrzewamy, smarujemy oliwą i smażymy plastry bakłażana z każdej strony.
  3. Ser mozarella ścieramy na tarce na grubych oczkach.
  4. W płaskim naczyniu żaroodpornym wlewamy trochę oliwy i układamy warstwami: bakłażan, który doprawiamy solą i pieprzem, na to sos mięsno-pomidorowy, następnie znowu bakłażan, sos i na koniec ponownie bakłażan.
  5. Następnie przygotowujemy i dodajemy beszamel. W garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę, energicznie mieszając całość. Chwilę gotujemy to razem, dodajemy stopniowo mleko, mieszając całość trzepaczką, aby nie powstały grudki.
  6. Dodajemy sól i pieprz, doprowadzamy do wrzenia i na malutkim ogniu, cały czas mieszając, gotujemy ok. 3- 4min. Na koniec całość posypujemy startym serem mozarella i przykrywamy folią aluminiową.
  7. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy tak przygotowaną musakę 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy folie i pieczemy jeszcze 5-7 minut aż ser się zarumieni.

Bądź na bieżąco. Polub fanpage Chillizet na Facebooku!

Zobaczcie w poniższej galerii, jakie produkty wpływają na wygląd naszej cery:

Autor: Julita Buczek

Oceń artykuł
TEMATY:

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów