3 przepisy na sok z pigwy. Są szybkie i łatwe w wykonaniu!

Julita Buczek 01.06.2018
sok z pigwy
Fotografia: Fotografia Shutterstock

Owoce pigwy mają wiele witamin i minerałów, które ułatwią funkcjonowanie naszego organizmu. Możesz zrobić z nich smaczny sok z pigwy, który ucieszy niejedno podniebienie! Na który z 3 naszych przepisów się skusisz?

Pigwa to owoc, który posiada wiele właściwości odżywczych i mineralnych. Bez wątpienia warto włączyć pigwę do swojej diety lub dodawać ją do przygotowywanych dań. Sprawdź, co zawiera pigwa i jak przygotować sok z pigwy

Pigwa zawiera:

Z pigwy możemy zrobić galaretkę, marmoladę, dżem, nalewkę lub sok. Owoc pigwy ma również działanie lecznicze. Miąższ pigwy zawiera spore ilości pektyn. Są one rodzajem błonnika rozpuszczalnego w wodzie. W jelitach usuwa z organizmu wszelkie toksyny i metale ciężkie, zmniejsza kaloryczność pokarmu i wchłanianie cukrów.

Zobacz też: Nalewka z pigwy na 4 sposoby (łatwe, sprawdzone przepisy) 

Warto również zwrócić uwagę na obecne w owocach pigwy polifenole. Są to związki, które charakteryzują się wysoką aktywnością przeciwutleniającą, czyli zdolnością usuwania wolnych rodników, często będących przyczyną nowotworów. Przeciwutleniacze mają działanie bakteriobójcze, co wpływa leczniczo na podrażnienia skóry i infekcje górnych dróg oddechowych.

Obecność pektyn pozwala na użycie owoców pigwy do żelowania rozmaitych przetworów. Można robić z nich galaretki, dżemy i marmolady. Wiele osób dodaje je również do dań mięsnych. Na rynku można spotkać ponadto napoje z owoców pigwy: soki, nalewki, herbaty z dodatkiem suszu z owoców. Tak samo, jak np. jabłka i gruszki, owoce pigwy są skarbnicą związków biologicznie aktywnych, które nasz organizm traktuje jak lekarstwo.

Sok z pigwy

Pigwa to owoc zapomniany, który posiada wiele witamin. Warto wykonać z niego tradycyjny sok. Przygotowanie tego przepisu nie zajmie ci więcej niż 30 minut.

Składniki:

  • 2 kg pigwy
  • 1 kg cukru

Przygotowanie:

  1. Owoce umyć, podzielić na ćwiartki i usunąć z nich gniazda nasienne.
  2. Zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach.
  3. Wsypać do 3/4 wysokości litrowego słoika, zasypać cukrem i przykryć gazą.
  4. Po kilku dniach odlać powstały sok.
  5. Rozlać do butelek lub słoiczków, pasteryzować około 5-10 minut od momentu zawrzenia wody.

Zobacz także: 3 przepisy na pyszne ciasto z pigwą

Sok z pigwy bez cukru

Jeśli nie chcesz wykorzystać cukru podczas przygotowywania swojego przepisu, wybierz stewię. Ten zamiennik jest o ponad 200 razy słodszy od białego cukru!

Składniki:

  • 2 kg pigwy
  • 0,5 kg stewii

Przygotowanie:

  1. Z pigwy wydrążamy środek z pestkami.
  2. Pigwę kroimy w paski, przekładamy do słoika i zasypujemy cukrem.
  3. Sok możemy zlać do słoiczków i pasteryzować 10 minut.

Zobacz także: 6 przepisów na konfiturę i dżem z pigwy

Sok z pigwy z miodem

Kwaśne owoce i słodki smak miodu to idealne połączenie. Sok z pigwy i miodu może być świetnym dodatkiem do herbaty lub wody.

Składniki:

  • pigwa 10 szt
  • miód 0,5 szklanki

Przygotowanie:

  1. Pigwę myjemy, kroimy na 4 i pozbawiamy pestek.
  2. Drobno kroimy. Zalewamy miodem.
  3. Odstawiamy na 2-3 dni. W tym czasie pigwa puszcza sok.
  4. Odcedzamy. Gotowe do picia jako dodatek do wody lub herbaty.

Bądź na bieżąco. Polub fanpage Chillizet na Facebooku!

Zobaczcie w poniższej galerii, jakie produkty wpływają na wygląd naszej cery:

Zagłosuj

Który przepis na sok z pigwy chcesz wypróbować?

Liczba głosów:

Autor: Julita Buczek

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej
Więcej newsów