3 przepisy na smaczną nalewkę z czereśni. Musisz ją skosztować!

Julita Buczek 04.10.2018 AKTUALIZACJA: 29.01.2020
świeże czereśnie
Fotografia: Pixabay

Nalewka z czereśni jest bardzo prosta w wykonaniu! Na pewno poradzisz sobie z jej wykonaniem. Mamy kilka przepisów na nalewkę z czereśni, można zrobić ją tradycyjnie, na rumie lub na spirytusie.

Jeśli ty i twoja rodzina lubicie smak domowej nalewki, musicie koniecznie wypróbować nasze przepisy, dzięki nim wykonacie smakowity napój alkoholowy, który z pewnością przypadnie wszystkim do gustu. Nalewka z czereśni będzie świetnie smakować jako dodatek do ciast lub dziczyzny. Najlepszym okresem do wykonania nalewki z czereśni jest jesień, ponieważ owoce są wtedy dojrzałe i bardzo aromatyczne.

Czereśnie są nie tylko bardzo smaczne, ale również zdrowe! Zawierają dużo witamin i minerałów, które poprawiają funkcjonowanie naszego organizmu. Witaminy, jakie znajdziemy w tych czerwonych owocach to:

W czereśniach nie zabraknie również minerałów:

Jeśli zmagasz się z artretyzmem, witamina B5 zawarta w owocach z pewnością pomoże w walce z chorobą. Czereśnie są słodkie, ale nie zawierają wiele kalorii, na 100 gram przypada ich tylko 61 Kcal.

Nalewka z czereśni - tradycyjny przepis

Większość nas bardzo lubi tradycyjny i znany smak nalewek. Dzięki dbałości o każdy szczegół z pewnością uzyskamy zadowalający efekt.

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych czereśni
  • 0,3-0,5 kg cukru
  • 1 l spirytusu 50%
  • sok z 1 cytryny

Przygotowanie:

  1. Dokładnie umyć owoce. Zalać spirytusem i macerować w ciepłym miejscu, przez około miesiąc. Co dwa dni wstrząsnąć słoikiem.
  2. Po tym czasie zlać i dodać przecedzony sok z cytryn. Uzyskany nalew zamknąć szczelnie i odstawić w ciemne, chłodne pomieszczenie.
  3. Owoce zasypać cukrem, a gdy się rozpuści, zlać syrop do większego słoika i dolać nalew spirytusowy.
  4. Po tygodniu należy przefiltrować nalew i rozlać do butelek.

Nalewka z czereśni na rumie

Jeśli chcesz uzyskać bardziej aromatyczny smak i zapach, koniecznie dodaj do nalewki rum. Ten alkohol świetnie podkreśli smak owoców. Rum spożywany w małych ilościach może mieć bardzo pozytywny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu, oto niektóre zalety wynikające z jego picia:

  • ma działanie antyseptyczne,
  • zmniejsza ryzyko zawałów,
  • zwiększa odporność,
  • łagodzi zapalenie stawów,
  • zmniejsza ryzyko zachorowań na raka nerek.

Składniki:

  • 2 kg dojrzałych czereśni,
  • 0,5 kg cukru,
  • 1 l rumu,
  • 1 laska wanilii,
  • 8-10 goździków

Przygotowanie:

  1. Owoce umyć, odsączyć i wydrylować. Włożyć do słoika i zasypać cukrem, dodać przyprawy oraz rum.
  2. Macerować w chłodnym i ciemnym miejscu przez 4 miesiące. Po tym czasie dokładnie przefiltrować oraz przelać do butelek.
  3. Odstawić na około miesiąc w ciemne miejsce.

Nalewka z czereśni na spirytusie

Składniki:

  • 1 kg czereśni,
  • spirytus

Przygotowanie:

  1. 1 kg umytych i wydrylowanych czereśni włożyć do słoja, lekko przycisnąć, zalać spirytusem, aby tylko pokrył owoce.
  2. Zakryty słój postawić w ciemnym pomieszczeniu w temperaturze pokojowej.
  3. Po 7-8 dniach płyn zlać do butelek i odstawić na 6-8 miesięcy.    

Bądź na bieżąco! Polub Chillizet na Facebooku

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów