3 przepisy na placek z jagodami! O niektórych nie mieliście pojęcia

Julita Buczek 19.06.2018 AKTUALIZACJA: 29.01.2020
placek z jagodami
Fotografia: Fotografia Pixaby

Placek z jagodami z pewnością powinien stać się jednym z twoich ulubionych deserów. Wypróbuj go, teraz kiedy owoce są świeże i smaczne.

Placek z jagodami to bardzo łatwe ciasto do wykonania! Z pewnością przypadnie ci do gustu, znaleźliśmy aż 3 smaczne pomysły na jego wykonanie. Wypróbuj je już dziś, a nie będziesz mógł się od niego oderwać. Jagody zawierają wiele cennych witamin i minerałów, dlatego warto wkomponować jej do swojej diety. Możesz z nich przygotować sok, muffiny lub dżem.

Zobacz też: 3 przepisy na naleśniki z jagodami. Bardzo smaczne propozycje!

Kruchy placek z jagodami

Placek z jagodami z pewnością będzie idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy lub herbaty z mlekiem. Ten łatwy w wykonaniu smakołyk z pewnością przypadnie większości z was do gustu.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 300 g masła
  • 450 g mąki pszennej
  • 150 g cukru pudru

Nadzienie jagodowe:

  • 1 kg jagód
  • 250 g cukru
  • 10 g pektyny
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 30 g skrobi kukurydzianej

Dodatkowo:

  • 60 g śmietany kremówki
  • 1 jajko

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki ciasta zmiksować w malakserze, do połączenia. Przełożyć na blat i dokończyć wyrabianie rękoma. Owinąć folią i schłodzić w lodówce.
  2. 2/3 ciasta rozwałkować na 3-4 mm placek i przełożyć do foremki wykładając spód i brzegi. Wstawić na 15 min do zamrażalnika. Piec 10-12 min, w 200 ºC.
  3. Pozostałe ciasto rozwałkować, pociąć na równe paski, schłodzić w lodówce.
  4. Składniki nadzienia wymieszać, wyłożyć na podpieczony spód. Na wierzchu ułożyć plecionkę z pasków ciasta. Kremówkę roztrzepać z jajkiem i rozsmarować na wierzchu ciasta.
  5. Piec 15-25 min, na złoty kolor, w piekarniku rozgrzanym do 180º C.

Ucierane ciasto z jagodami

Ciasto ucierane to jedno z najszybszych ciast do zrobienia. Inaczej nazywane ciastem piaskowym, znalazło rzeszę wiernych fanów. Delikatne w smaku, świetnie będzie współgrać z letnimi owocami.

Składniki:

  • 1 pełna i 0,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 0,5 szklanki oleju
  • 3 jaja
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 kopiaste łyżki cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

dodatkowo:

  • 1,5 szklanki jagód
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  1. Całe jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej, sól, wszystko razem zmiksować na najwyższych obrotach do połączenia składników.
  2. Kwadratową blaszkę o boku 22 cm lub tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, posypać jagodami, piec około 55 minut w temperaturze 180 stopni, do "suchego patyczka".
  3. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Zobacz też: Ciasto z truskawkami i budyniem - szybkie i proste przepisy

Kruchy placek z jagodami i bezą

Delikatna beza w połączeniu z sezonowymi owocami z pewnością stanie się twoim ulubionym deserem. Tego typu smakołyk to idealny dodatek do mocnego espresso lub schłodzonego prosecco. Jeśli chcesz, schłodzić wino w przyjemny dla oka sposób, zamiast kostek lodu, zamroź jagody i wrzuć parę sztuk do kieliszka.

Składniki:

  • 400 – 500 g świeżych, nieuszkodzonych jagód
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej / jasnej orkiszowej (200 g)
  • 1/2 kostki masła (100 g)
  • 2 łyżki cukru pudru lub zmielonego ksylitolu
  • 2 duże, ekologiczne jajka
  • 1 łyżka dowolnej galaretki (np. owoce leśne, porzeczka, truskawka)
  • 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • opcjonalnie: płatki migdałowe

Przygotowanie:

  1. Zimne masło siekamy nożem z mąką, aż powstaną okruchy, a następnie dodajemy: dwa żółtka, łyżkę zimnej wody, cukier puder i szybko zagniatamy jednolite ciasto. Przygotowujemy formę 20×30 cm, 25×25 cm lub okrągłą formę na tartę ok. 24 cm. Ciastem wylepiamy formę i nakłuwamy je gęsto widelcem. Chowamy na 10 minut do lodówki, a w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180°C lub 170°C. Wstawiamy ciasto i pieczemy ok. 12-14 minut.
  2. Gdy ciasto się piecze, jagody oczyszczamy i posypujemy 1 łyżką mąki ziemniaczanej i 1 łyżką galaretki. Delikatnie potrząsamy miską, aż wszystkie jagody się oblepią.
  3. Białka ubijamy na sztywno, dodając stopniowo drobny cukier, a na końcu pół łyżki ziemniaczanej. Na upieczony spód wykładamy jagody.
  4. Na wierzch wykładamy ubitą pianę i rozsmarowujemy po cieście. Wierzch możemy posypać płatkami migdałowymi.
  5. Wstawiamy z powrotem do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 90°C i pieczemy jeszcze kolejne 20 minut.

Bądź na bieżąco. Polub fanpage Chillizet na Facebooku!

Zobaczcie w poniższej galerii, jakie produkty wpływają na wygląd naszej cery:

Autor: Julita Buczek

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów