3 przepisy na bakłażan faszerowany. Idealne na obiad lub lunch!

Julita Buczek 11.06.2018 AKTUALIZACJA: 30.01.2020
bakłażan faszerowany
Fotografia: Fotografia

Bakłażan faszerowany z pewnością stanie się jednym z twoich ulubionych dań! Zebraliśmy najlepsze przepisy na tego typu potrawy. Wypróbuj nasze propozycje z dodatkiem mięsa mielonego, kaszy gryczanej lub pieczarek.

Bakłażan to bardzo smaczne warzywo, które warto wprowadzić do swojej diety. Zawarte w nim minerały i witaminy z pewnością sprawią, że nasz organizm podziękuje nam w przyszłości.

Zobacz też: 4 przepisy na gulasz z bakłażanem. Z mięsem lub wegetariański!

Bakłażan posiada specyficzną goryczkę, której możesz w bardzo łatwy sposób się pozbyć. Bakłażan należy umyć, pokroić w plastry i posypać solą. Tak przygotowany bakłażan należy odstawić na 30 minut. Po około 10 minutach bakłażan zacznie puszczać sok. Po określonym wcześniej czasie należy wytrzeć bakłażan za pomocą ręcznika papierowego.

Bakłażan faszerowany

Faszerowany bakłażan idealnie nadaje się na lekki obiad lub przystawkę. Jeśli chcesz, aby danie było bardziej aromatyczne, dodaj do niego więcej przypraw. Dzięki temu wszystkie składniki będą lepiej smakować.

Składniki:

  • 2 – 3 bakłażany zależnie od wielkości
  • 500 g ziemniaków
  • 3 cebule
  • 50 ml oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ pęczek pietruszki
  • kilka suszonych pomidorów
  • pietruszka do ozdoby
  • sól
  • cukier
  • 50 g margaryny

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki gotować w mundurkach. Obrać ze skórki i rozgnieść widelcem.
  2. Na patelni podsmażyć obrane i pokrojone w drobną kostkę cebulę z 50 ml oliwy.
  3. Pomidory suszone pokroić.
  4. W misce połączyć ziemniaki, cebule, przepuszczone przez praskę ząbki czosnku, pomidory suszone, poszatkowaną pietruszkę oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko wymieszać.
  5. Bakłażany przekroić na pół i łyżką wydrążyć środek z pestkami. W tak przygotowane miejsce włożyć farsz.
  6. Bakłażany ułożyć w blasze, dodać margarynę, przykryć folią i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec pod przykryciem przez 60 minut. Bakłażany podać na ciepło posypane natką.

Zobacz też: 4 smaczne przepisy na makaron z bakłażanem! Wypróbuj nasze propozycje

Bakłażan faszerowany mięsem mielonym

Jeśli szukasz przepisu na treściwy posiłek, koniecznie dodaj do warzywa mięso mielone. Bakłażan w połączeniu z mięsem mielonym z pewnością sprawdzi się jako danie obiadowe lub smaczna kolacja.

Składniki:

  • 1 średni bakłażan
  • 250 g mielonego mięsa z indyka
  • 300 ml przecieru pomidorowego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • bazylia, oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa
  • garść startego żółtego sera

Przygotowanie:

  1. Bakłażana przekrój wzdłuż na pół. Łyżeczką wydrąż miąższ ze środka, zostawiając jednak warstwę grubości około 1/2 cm. Wydrążone połówki posyp obficie solą w celu pozbycia się goryczki i zostaw na ok. 20 minut.
  2. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.
  3. Na patelni rozgrzej nieco oliwy, zeszklij cebulę i czosnek, a następnie dodaj mięso, mieszając podsmaż przez 4-5 minut, aż się zetnie i dolej przecier pomidorowy.
  4. Dodaj po szczodrej szczypcie ziół, posól do smaku. Na średnim ogniu gotuj jeszcze kilka minut, aż smaki się połączą.
  5. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni
  6. Przy pomocy papierowego ręcznika zbierz sok, który zebrał się na wierzchu bakłażana dzięki soli.
  7. W miejsce wydrążonego miąższu nakładaj mięsny farsz, posyp wierzch startym serem.
  8. Zapiekaj ułożone w naczyniu żaroodpornym przez około 20 minut, aż ser lekko się zarumieni, a bakłażan zmięknie.

Zobacz też: 3 przepisy na zapiekanki z bakłażanem. Są smaczne i szybkie w przygotowaniu!

Bakłażan faszerowany pieczarkami i kaszą gryczaną

Bakłażany to świetne warzywa do faszerowania wystarczy tylko wyciąć miąższ ze środka! Pasują do wielu warzyw, dlatego takie połączenia z pewnością będą bardzo smaczne.

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 4 – 5 sztuk większych pieczarek
  • ¾ szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Bakłażana przekrój na pół i poprzecinaj wzdłuż i wszerz, aż do utworzenia charakterystycznej kraty z nacięć.
  2. Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmaż posiekaną cebulę oraz drobno pokrojone pieczarki, które można również zetrzeć na tarce. Gdy wszystko się poddusi i pieczarki zmniejszą swoją objętość, dodaj wydrążony miąższ bakłażana.
  3. W międzyczasie w średnim garnku ugotuj kaszę gryczaną i odcedź. Do gotowej kaszy dodaj zawartość patelni i dopraw sosem sojowym, płatkami drożdżowymi oraz solą i pieprzem do smaku. Za pomocą blendera ręcznego zmiksuj masę w kilku miejscach, aby trochę się połączyła, jednak nie jest to niezbędny krok.
  4. Bakłażany zapiecz przez około 10 minut w piekarniku nastawionym na 200 stopnii, aż będą miękkie. Następnie nałóż do każdej połówki farsz i odrobinę ugnieć. Zapiekaj ponownie w piekarniku przez około 15 minut.
  5. Podawaj ze świeżym szczypiorem i parmezanem z nerkowców.

Bądź na bieżąco. Polub fanpage Chillizet na Facebooku!

Zobaczcie w poniższej galerii, jakie produkty wpływają na wygląd naszej cery:

Autor: Julita Buczek

Oceń artykuł
TEMATY:

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów