3 proste przepisy na nalewkę ze śliwek. Wypróbuj je jesienią!

Julita Buczek 26.09.2018 AKTUALIZACJA: 13.10.2020
śliwki w nalewce
Fotografia: Shutterstock

Domowe nalewki są bardzo smaczne i zdrowe! Sprawdź nasze przepisy na nalewkę ze śliwek, śliwek węgierek lub z pestkami. Kiedy raz spróbujesz, nie będziesz mógł o niej zapomnieć.

Nalewki sprawdzą się szczególnie w sezonie jesienno-zimowym, potrafią być bardzo rozgrzewające i pozytywnie wpływają na nasz organizm. Oczywiście należy je pić z umiarem! Jeśli chcesz, aby nalewka była jeszcze lepsza, zrób ją samemu. Naturalne składniki i odpowiednie proporcje sprawią, że napój będzie prawdziwym smakołykiem w twoim domu. Idealną porą do zrobienia nalewki śliwkowej jest późne lato lub sam początek jesieni.

Wykonanie nalewki śliwkowej wcale nie jest trudne, wystarczy wcześniej zaopatrzyć się w kilka niezbędnych akcesoriów i śmiało można, wykonać ten napój.

Nalewka ze śliwek przepis

Owoce śliwki posiadają bardzo dużo drogocennych właściwości, które odpowiedzialne są za trawienie, chronią przed wolnymi rodnikami, a nawet mogą odpowiadać za nasze samopoczucie. Jesień to idealna pora na zaopatrzenie się w dużą ilość śliwek i wykorzystanie ich w kuchni. Śliwki zawierają bardzo dużo błonnika, dlatego świetnie radzą sobie z problemami  trawiennymi.

Składniki:

  • 1 kilogram śliwek,
  • 0,7 wódki lub spirytusu,
  • cukier – ile się zmieści

Przygotowanie:

Do przygotowania nalewki należy użyć dużego słoika (pojemność 4 litry).

  1. Śliwki umyć i drylować, przekroić na pół.
  2. Wrzucić do słoika z kilkoma pestkami. Zalać alkoholem.
  3. Czekać około 4 tygodni.
  4. Zlać wódkę, a do śliwek dosypać cukru, tak aby je całkiem zakryć.
  5. Gdy śliwki puszczą sok, zmieszać je ze zlanym wcześniej alkoholem.

Nalewka ze śliwek węgierek

Nalewka domowej roboty jest bardzo smaczna. Jej niezapomniany smak z pewnością zostanie z nami na długo. Jej zrobienie nie wymaga nadzwyczajnych umiejętności, dlatego z pewnością jej wykonanie nie przysporzy ci kłopotów!

Składniki:

  • ponad kilogram śliwek węgierek,
  • pół litra wódki,
  • pół litra spirytusu,
  • 2 szklanki cukru

Przygotowanie:

  1. Śliwki myjemy, kroimy na pół, wyjmujemy pestki.
  2. Do przygotowanego gąsiora wsypujemy śliwki, następnie zalewamy je wymieszanymi wcześniej wódką i spirytusem.
  3. Gąsior musimy dokładnie i szczelnie zamknąć i odstawić do ciemnego miejsca.
  4. Nalewkę musimy oczywiście doglądać co 2-3 dni należy potrząsnąć gąsiorem, by przemieszać jego zawartość.
  5. Dopiero po ok. 5 tygodniach dysponujemy do śliwek cukier. Powtarzamy procedurę potrząsania.
  6. Do nalewki wracamy dopiero po czterech tygodniach. Przelewamy ją przez sito, aby pozbyć się miąższu.
  7. Odcedzoną nalewkę przelewamy do szklanych butelek, korkujemy je drewnianym korkiem i odstawiamy w ciemne miejsce na ok. 4 miesiące.
  8. Im dłużej  nalewka stoi w butelce, tym lepszego smaku nabiera.

Zobacz także: 3 przepisy na nalewkę z głogu. Wypróbuj nasze pomysły!

Nalewka ze śliwek suszonych

Jeśli nie masz dostępu do świeżych śliwek, nic się nie martw! Możesz wykorzystać potencjał śliwek suszonych, które z pewnością sprawdzą się późną jesienią czy nawet zimą. Wykorzystując suszone śliwki na nalewkę, należy pamiętać o dodaniu kilku suszonych śliwek kalifornijskich, dzięki nim uzyskamy wspaniały bukiet smakowo-zapachowy.

Składniki:

  • 0,25 kg suszonych śliwek bez pestek,
  • 1 litr wódki 45%,
  • 0,25 litra spirytusu,
  • 0,25 litra wody

Przygotowanie:

  1. Śliwki wrzucamy do dużego słoika i zalewamy wódką i spirytusem, odstawiamy na cztery tygodnie. Co kilka dni warto wstrząsnąć naczyniem.
  2. Płyn z owoców przelewamy do innego naczynia, przecedzając przez lejek.
  3. Jeśli nie chcesz, aby powstał osad, warto do cedzenia użyć filtra do kawy lub białej gazy. Pozostałe śliwki zostawić na dnie i zalać wodą, po dwóch dniach przecedzić i dodać do poprzednio przecedzonego płynu.
  4. Następnie wymieszać i odstawić płyn, aby się sklarował. Po kilku dniach zlać wódkę, która znajduje się nad osadem i rozlać ją do butelek. Jeśli chcesz, aby była jeszcze smaczniejsza odstaw ją na parę dni.

Bądź na bieżąco! Polub Chillizet na Facebooku

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
Fotografia: Shutterstock

1. Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów