3 nalewki z malin, które musisz zrobić jesienią!

Julita Buczek 02.10.2018
Maliny
Fotografia: Shutterstock

Nalewki są bardzo smaczne, dlatego warto, jest je zrobić szczególnie jesienią, ponieważ mogą uchronić nasz organizm przed różnymi chorobami.

Nalewki są bardzo smaczne, powstają z owoców, kwiatów lub ziół. Mają najczęściej 40-45 procent alkoholu. Sporządzane w procesie maceracji, czyli zalania składników alkoholem w celu wydobycia i utrwalenia zawartego w nich smaku oraz aromatu.

Domowa nalewka malinowa smakuje naprawdę znakomicie. Jesień to idealny czas, kiedy możemy ją wykonać. Maliny stworzą kompozycję, która na długo zapadnie ci w pamięć. Nalewki są zdecydowanie smaczniejsze, jeśli doda się do nich syrop cukrowy lub miód.

Właściwości zdrowotne malin są naprawdę zaskakujące. Soczyste i aromatyczne owoce mogą mieć pozytywny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. W owocach malin znajdziemy kwasy organiczne oraz wiele witamin i minerałów, takich jak:

Naukowcy stwierdzili również, że maliny mogą pomagać w leczeniu nowotworów, dzięki zawartości kwasu ferulowego oraz beta-sitosterolu. Maliny posiadają również niski indeks glikemiczny, dlatego polecane są osobom chorującym na cukrzycę. W malinach znajdziemy również antocyjany, które obniżają poziom glukozy we krwi.

Nalewka z malin

Tego typu nalewkę warto przygotować na jesieni, dzięki temu będzie gotowa na przełomie grudnia lub stycznia.

Składniki:

  • 1 kg malin,
  • 1 l wódki,
  • dużych słoik

Przygotowanie:

  1. Owoce należy umyć i włożyć do słoika. Zasypać cukrem, zakręcić słoik i odstawić w ciemne miejsce na kilka dni.
  2. Codziennie potrząsać słoikiem, aby cukier dokładnie się rozpuścił.
  3. Kiedy maliny puszczą sok, należy dolać alkohol. Całość szczelnie zakręcić nakrętką i odstawić na 6 tygodni.
  4. Po tym czasie rozlać nalewkę do butelek, używając do tego specjalnego sitka.

Nalewka z malin na spirytusie

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych malin,
  • 25 dag cukru,
  • 1 litr zimnej przegotowanej wody,
  • 1 litr spirytusu

Przygotowanie:

  1. Maliny zasypać cukrem w dużym słoiku, odstawić w ciepłe miejsce, tak aby puściły sok (około 14 godzin).
  2. Owoce wraz z cukrem zalać roztworem spirytusu i odstawić w ciemne miejsce na około 8 tygodni.
  3. Po tym czasie zlać nalewkę oddzielić owoce i pozostawić w słoiku do pierwszego sklarowania na około dwa tygodnie. Następnie przecedzić nalewkę przez sitko.

Nalewka z malin na wódce

Składniki:

  • 1 kg malin,
  • 2 kubki cukru,
  • 0,7 alkoholu,
  • laska cynamonu,
  • laska wanilii

Przygotowanie:

  1. Maliny przebieramy, wkładamy do słoika, zasypujemy cukrem i zalewamy rumem. Dodajemy laskę cynamonu oraz wanilię. Pamiętamy o regularnym mieszaniu.
  2. Po około 10 dniach możemy oddzielić owoce od alkoholu. Całość przefiltrować i przelać do butelek.

Bądź na bieżąco. Polub fanpage Chillizet na Facebooku!

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów